Vizită pastorală în Parohia Coman
După cum se poate constata din știrile prezentate pe acest sit, una dintre preocupările actuale ale Diecezei de Iași, care celebrează Sinodul, este cunoașterea cât mai bine a comunităților catolice de pe tot teritoriul Moldovei. În acest sens, s-au inițiat mai multe proiecte de analiză a situației existente "în teren", atât pe tărâmul cercetării științifice, cât și în domeniul pastoral. Printre acestea din urma se înscriu și vizitele canonice, pe care episcopul diecezan are datoria de a le efectua "cu toată conștiinciozitatea", personal, prin episcopul auxiliar sau prin vicarii episcopali (cf. CDC, can. 396-398).
Urmând itinerarul vizitelor canonice, pe care Preasfințitul Petru Gherghel l-a inițiat în ziua de 6 aprilie 2002, în Parohia Iugani, județul Iași, și l-a continuat în diverse parohii de pe întreg teritoriul diecezei, în zilele de 15 și 16 mai 2004, s-a efectuat vizita pastorală în Parohia Coman, județul Bacău. Situat pe versantul de apus al culmii Petricica, la jumătatea distanței dintre Bacău și Onești, foarte aproape de drumul național care leagă aceste orașe, satul Coman este locuit în majoritate de credincioși catolici. Datarea istorică a strămoșilor acestora o găsim în jurul anului 1650, când mai multe familii catolice au format un cătun. Organizarea lor bisericească o constatăm abia pe la anul 1750, fiind filială a Parohiei Luizi-Călugăra.
Din anul 1967, Coman este parohie de sine stătătoare, cu hramul Sfânta Fecioară Maria, Regină, având în componență mai multe comunități catolice învecinate: Petricica - cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Paul, Bârzulești - cu hramul Preasfânta Treime, Valea Turluiului, Olărești, Popescu, Sănduleni și Prisaca. Din anul 1981, paroh al acestor comunități, care însumează aproape 1.500 de suflete, în 450 de familii, este pr. Iosif Matei. Întrucât bisericile din aceste sate erau vechi sau în stare avansată de deteriorare, după 1990 s-a început construirea unor biserici noi.
Deși modeste, ca înfățișare artistică, aceste biserici s-au dovedit neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au venit să se întâlnească cu episcopul lor și să participe cu trup și suflet la celebrările liturgice. Ca și în celelalte parohii, Preasfințitul Petru Gherghel a celebrat mai multe sfinte Liturghii, a participat la recitarea Rozariului, a condus adorația euharistică, a stat la dispoziția credincioșilor care doreau să se spovedească etc. Un moment particular l-a reprezentat întâlnirea episcopului cu membrii consiliului parohial sinodal (în număr de 18 persoane), dar și cu grupuri de copii și tineri, entuziasmați de momentele pe care le trăiau.
În cadrul omiliilor și alocuțiunilor, episcopul i-a încurajat pe credincioși și i-a felicitat pentru ceea ce au realizat, împreună cu parohul lor. Larga participare a credincioșilor la serviciile liturgice duminicale (aprox. 80-90%) denotă un atașament strâns al credincioșilor fața de Biserică. Numărul mare al copiilor, implicarea lor intensă la sfânta Liturghie, contribuția oamenilor la construirea bisericilor și a casei parohiale au fost doar câteva din aspectele pozitive pe care păstorul diecezei le-a putut constata în acest staul. Sigur, în cadrul momentelor de întâlnire ale păstorului cu oile sale s-au evaluat atât realizările întreprinse, cât și deficiențele, accentuându-se potențialul acestei parohii de a reînvigora viața creștină și de a fi adevărate "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5).
Pr. Alois Moraru
lecturi: 123.