Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea operatorilor din mass-media catolice: concluzii

În perioada 28 aprilie - 2 mai la Miercurea-Ciuc a avut loc Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice (INOMC). După Sinaia (de două ori), Iași (septembrie 2002) și Cluj (iunie 2003), aceasta a fost a cincea întâlnirea, fiind stabilită la întâlnirea Comisiei pentru Comunicații Sociale de pe lângă Conferința Episcopală Română (București, 27 noiembrie - 1 decembrie 2003).

La întâlnire au fost prezente aproape 40 de persoane din cele 11 dieceze catolice din România. Din Dieceza de Iași au participat: pr. Cornel Cadar, pr. Alois Moraru și pr. Gabriel Bucur, precum și delegați ai Provinciei Franciscane (pr. Victor Dumitrescu, pr. Marius Căliman).

Întâlnirea a pornit de la un text din documentul Ecclesia in Europa (nr. 63): "Dată fiind importanța mijloacelor de comunicare socială, Biserica din Europa trebuie în mod obligatoriu să acorde o atenție deosebită lumii variate a mass-media".

Tocmai acestei lumi variate (birouri de presă, presă scrisă, audiovizual, internet) i s-a acordat atenție în cele câteva zile de dezbateri și schimburi de experiență ce s-au realizat la Casa de Studii "Jakab Antal" din Miercurea Ciuc. Întâlnirea s-a bucurat și de prezența PS Jozsef Tamas, episcop auxiliar de Alba-Iulia (miercuri, 28 aprilie), și a ÎPS Ioan Robu, responsabil cu mass-media în cadrul Conferinței Episcopale Române (vineri, 30 aprilie).

În prima zi toți participanții s-au cunoscut și și-au exprimat așteptările. Schimb de experiență, cunoaștere mai bună, reașezare sub aspect teoretic, comuniune, colaborare, "fiecare instituție să fie casa și școala comuniunii" (cf. NMI), idei și experiențe noi, creștere pe plan profesional - au fost câteva din gândurile exprimate de participanți ca așteptări de la întâlnire.

Apoi s-a analizat Statutul Comisiei de Comunicații Sociale pentru a fi prezentat Conferinței Episcopale Române spre aprobare.

În atenția participanților au stat documentele traduse și în limba română: "Communio et progressio" (27 mai 1971); "Pornografia și violența în mijloacele de comunicare: un răspuns pastoral" (7 mai 1989); "Criterii de colaborare ecumenică și interreligioasă în domeniul comunicațiilor sociale" (4 octombrie 1989); "Aetatis novae" (22 februarie 1992); "Etica în publicitate" (22 februarie 1997); "Etica în comunicațiile sociale" (4 iunie 2000); "Etica în Internet" și "Biserica și Internetul" (22 februarie 2002); Mesajele cu ocazia Zilelor Mondiale a Comunicațiilor Sociale.

După ce s-au prezentat în plen câteva aspecte legate de documentele Bisericii cu referire la fiecare sector în parte, au urmat întâlniri pe sectoare: birouri de presă, presă scrisă, audiovizual, internet.

Necesități, arborele problemelor, strategii comune, strategii și proiecte, propuneri - acestea au fost urmărite de membrii fiecărui sector. În plen au fost prezentate de fiecare dată concluziile. Dificultăți, bucurii și speranțe au fost împărtășite de participanți.

Care au fost rezultatele? S-a întărit legătura dintre operatorii din media catolice din diferitele domenii; s-au identificat soluții pentru dificultățile existente; s-au stabilit proiecte comune și strategii pe plan local și național; s-a subliniat necesitatea la nivelul fiecărei dieceze a unui centru de comunicații sociale, precum și necesitatea formării operatorilor media; s-a constatat utilitatea unui catalog și a unui ghid media. De asemenea, s-a subliniat importanța Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale și a unei zile a filmului creștin pentru fiecare dieceză.

Bucuria reîntâlnirii pentru unii, noutatea unui asemenea eveniment pentru alții, diversitatea de rituri și de limbi au constituit pentru toți o bogăție.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat