Interviu cu cardinalul Karl Lehmann
Cu ocazia vizitei pe care cardinalul, Karl Lehmann, episcop de Mainz (Germania), a efectuat-o la Iași, în ziua de 28 aprilie, Eminența sa a avut bunăvoința de a oferi un interviu pentru situl nostru.
Eminență, pentru mulți dintre noi teologul și cardinalul Lehmann nu mai are nevoie de prezentare. Totuși am vrea să ne vorbiți puțin despre istoria și locul de unde proveniți.
Eu provin din sudul Germaniei, de pe Dunăre, fiind născut la Sigmaringen. Tot aici s-a născut și Carol I, fostul rege al României. Unde m-am născut eu Dunărea e încă foarte mică, fiind doar la 50 de kilometri de la izvor. Sunt fiul unei familii foarte credincioase, tatăl meu fiind învățător la școala din localitate. Am studiat teologia la Freiburg im Breisgau și la Roma. Apoi am avut bucuria de a fi asistent științific al marelui teolog Karl Rahner. Alte studii am făcut la München, Monaco și Münster. Apoi, timp de 18 ani, am fost profesor de dogmatică și teologie ecumenică la Mainz, unde sunt acum episcop, urmând, după aceea, 12 ani în Freiburg im Breisgau. De 21 de ani sunt episcop iar din 1987 sunt Președintele Conferinței Episcopale din Germania. Sper să-mi împlinesc bine misiunea care mi-a fost încredințată, dar anul viitor aș vrea să o preia altcineva pentru că mie îmi este de ajuns.
Ați venit azi la Iași pentru că Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" v-a conferit titlul de "Doctor honoris causa". Cred că nu e primul.
Nu. Am avut bucuria ca munca mea să fie apreciată și de alte universități din lume. Acesta este al șaselea, dar primul pe care îl primesc de la o facultate ortodoxă. Celelalte le-am primit de la facultăți teologice catolice sau de la universități cu caracter laic sau de stat. Chiar sunt bucuros că am primit acest titlul de la o facultate care poarta numele "Dumitru Stăniloae" pentru că eu îl cunosc pe acest teolog de câteva decenii și, de aceea, acest titlul are un caracter extraordinar pentru mine. Alte universități care m-au onorat cu acest titlu sunt: Universitatea Catolică din Washington (SUA), Academia Teologică Catolică din Varșovia (Polonia), Universitatea din Graz (Austria), Universitatea din Innsbrück (Austria), Universitatea Catolică din Maynooth (Irlanda).
Eminență, evenimentul trăit azi la Iași poate fi considerat unul ecumenic?
Cu siguranță, are un caracter profund ecumenic, ba chiar l-aș considera un simbol care poate să ne apropie mult pe unii de alții, să deschidă noi căi de dialog. Eu deja activez de 35 de ani într-o comisie de dialog ecumenic și știu deja că problemele nu sunt ușoare, sunt încă multe de discutat și rezolvat, că e încă mult de lucru. Tocmai de aceea consider că momentul de azi poate avea un rol și mai mare de invitație la dialog pentru viitor.
Din poziția Eminenței voastre de cardinal german, considerați că România poate avea un rol important procesul ecumenic internațional?
Cred ca da. România, prin poziția geografică a sa, are rolul de punte între Est și Vest, între cultura latină și cultura slavă și greacă. România, cu 19 milioane de ortodocși, este a doua țară ca mărime din lumea ortodoxă și poate juca un rol foarte important. De asemenea, țara dumneavoastră, cu o limbă latină, dar cu o liturgie și cultură orientală, are o mare posibilitate de a fi un bun mediator în dialogul ecumenic. Deja putem spune că s-au făcut ceva pași în această direcție.
Vă rog, în încheiere, să adresați câteva cuvinte cititorilor noștri.
Sunt bucuros că mă aflu azi în România. Am un cuvânt de apreciere pentru toți acei creștini catolici care, împreună cu păstorii lor, au rămas fideli credinței lor în acele perioade atât de grele, din perioada comunismului. M-am bucurat de întrevederea prietenească cu episcopul Petru Gherghel. Am apreciat munca voastră de aici, catedrala și seminarul cu atât de mulți seminariști. Eu văd, în toate acestea, semne foarte bune pentru viitorul Bisericii din Moldova. Transmit tuturor cititorilor sitului vostru, familiilor lor, din toată inima, un gând de bucurie și o binecuvântare.
Vă mulțumesc, Eminență!
A consemnat pr. Iosif Dorcu
lecturi: 123.