Vizita ambasadorului Poloniei la Episcopia de Iași
Vineri, 23 aprilie, ES Jacek Paliszewski, ambasador al Poloniei în România, a făcut o vizită la Episcopia de Iași, unde s-a întreținut cu PS Petru Gherghel. La plecare Excelența sa a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
Domnule ambasador, pentru început v-aș ruga să vă prezentați.
Sunt Jacek Paliszewski și actualmente funcționez ca ambasador al Poloniei în România. Pot să spun despre mine că nu sunt un diplomat de carieră. Am făcut studii de drept internațional și comerț exterior. Dar în ultimii doisprezece ani am fost membru al Organizației de Securitate și Cooperare Europeană (O.S.C.E.).
Cu ce ocazie sunteți astăzi în Iași?
Vin pentru a doua oară în Iași. Am cerut o audiență specială la Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul de Iași, pentru a discuta câteva probleme care ne sunt comune. Noi știm că pe teritoriul Diecezei de Iași, în Bucovina, sunt câteva comunități catolice de polonezi. Pentru că episcopul este păstorul lor sufletesc, am vrut să am o discuție mai amplă cu Excelența sa pentru a căuta posibilități cât mai bune de colaborare. Orice ambasador are în vedere legăturile cu aceste comunități, de aceeași limbă. Preocupările noastre, a mea și a Preasfințitului Gherghel, se întâlnesc în mod fericit în grija pe care trebuie să o avem pentru acest grup etnic polonez și catolic.
Cunoșteați deja prezența și problemele acestei comunități poloneze din Bucovina?
Da. Chiar la câteva zile, după ce am început activitatea mea de ambasador la București, am vizitat câteva localități cu populație poloneză: Suceava, Solonețu Nou, Cacica.
Istoria Bisericii noastre Catolice din Moldova a avut ajutor și influență din partea Bisericii Catolice poloneze. Misionarii și preoții veniți din Polonia au jucat un rol important (mai ales în Bucovina). Cum credeți că ar putea continua azi aceste colaborări?
Eu cunosc din istorie situația din sec. XV și XVI, când relațiile dintre regatul Poloniei și Moldova erau foarte strânse. Tot în acea perioadă este cunoscut, așa cum spuneați, faptul că Biserica poloneză a avut un rol foarte important și o influență pozitivă pentru catolicii de aici. Dacă astăzi există condiții prielnice pentru a continua aceste relații bune, de ce n-am face-o? Mai ales azi, când există posibilitatea comunicării între diferite populații și țări. Pe de altă parte, episcopii sunt cei care au posibilitatea de a colabora foarte fructuos. Dar să nu uităm că rolul Bisericii și al credinței era altul acum patru sute de ani și altul este azi. Acum cred că este necesar să reconstituim aceste relații care au fost mai înainte, de a găsi o modalitate prin care să avem cât mai multe contacte și la nivel social și la nivel religios.
Ce v-a impresionat, în mod deosebit, în România?
Aș sublinia deschiderea și sinceritatea oamenilor de aici. Pot să spun că am fost foarte edificat și de întrevederea sinceră și caldă pe care am avut-o azi cu Preasfințitul Petru Gherghel. Am observat că aveți o cultură și artă foarte dezvoltate, foarte bogate. Am mai observat aici o preocupare pentru a promova democrația, pentru a promova relațiile bune cu țările vecine. Am găsit și multe lucruri care ne aseamănă și asta, poate, pentru că am avut o soartă comună.
Aș dori să adresați un cuvânt pentru cititorii sitului ercis.ro.
Pentru toți cititorii tineri sau mai puțin tineri, care citesc pe acest sit, care utilizează acest mijloc de comunicare modern: căutați să contactați persoane poloneze, cu aceleași preocupări și interese, pentru a vă cunoaște cultura și istoria reciprocă. Așa mă ajutați și pe mine pentru a crea relații și mai bune între popoarele noastre. Dacă dumneavoastră veți cunoaște mai bine cultura și istoria polonezilor, iar ei vor cunoaște specificul dumneavoastră, toți veți fi mai bogați în cunoștințe și în comuniune.
Vă mulțumesc, domnule ambasador!
A consemnat pr. Iosif Dorcu
lecturi: 123.