Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lansare de carte la Sagna

Luni, 12 aprilie, în cea de-a doua zi de Paști, a avut loc la Sagna lansarea cărții "Sagna - file de monografie istorică", apărută anul acesta la Editura Sapientia de pe lângă Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Manifestarea a fost organizată de parohul de Sagna, pr. Ioan Jicmon, care, în cuvântul său, a subliniat faptul că această lansare reprezintă un eveniment cultural unic în istoria comunității catolice din Sagna și că monografia este un dar oferit săgnenilor cu ocazia sărbătorii Paștelui.

Prof. dr. Dănuț Doboș, coordonatorul lucrării, a făcut o succintă prezentare a cărții, rezumând câteva aspecte privitoare la sursele arhivistice și documentare folosite, importanța cărții în istoriografia catolică actuală, locul săgnenilor în istoria catolicismului din Moldova, istoricul satului și evoluția proprietății, importanța școlii în propășirea culturală a satului, buna conviețuire dintre cele două comunități religioase ale satului, catolică și ortodoxă. Vorbitorul a subliniat importanța mișcării de rezistență anticomunistă de la Sagna din anii 1946-1949, încheiată tragic pentru membrii grupului "Partizanii României Creștine". A evocat totodată figurile legendare ale sătenilor Gheorghe Bacoșcă, martir al Bisericii Catolice, și Petru Bacoșcă, mărturisitor al Bisericii Catolice.

A luat apoi cuvântul Mons. Anton Despinescu, directorul coordonator al Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, coautor al lucrării, care a evocat câteva figuri de parohi, precum și preoți originari din Sagna, subliniind totodată atașamentul săgnenilor față de Biserică, aspect care îi particularizează pe credincioșii din Sagna în rândul comunităților catolice din Moldova.

Venit special de la București, pr. Eugen Bortoș, parohul catedralei "Sf. Iosif", colaborator la acest volum, a insistat în cuvântul său asupra importanței trecutului pentru o comunitate sau un sat. A subliniat totodată faptul că istoria este o realitate vie și că rememorarea trecutului și evocarea înaintașilor noștri reprezintă o datorie de onoare. A încheiat declarându-se mândru de a se număra printre fiii satului Sagna și că se regăsește în istoria acestei comunități.

Toți vorbitorii l-au indicat drept "vinovat" de apariția acestei monografii pe pr. prof. Alois Bulai, prezent, de asemenea, la manifestare și care a avut fericita inițiativă de a solicita Departamentului de Cercetare efectuarea unei cercetări științifice privitoare la satul Sagna. În cuvântul său, Sfinția sa a adus mulțumiri realizatorilor acestei monografii (Dănuț Doboș, Silviu Văcaru, Anton Despinescu, Liliana Moldovanu, Fabian Doboș, Maria Negură, Eugen Bortoș) și i-a felicitat pe săgneni pentru darul primit de la Providență.

La această lansare au participat și preoții Pavel Bulai, Marcel Blaj, Daniel Abalintoaie, Anton Daniel Lucaci OFMConv., precum și vicarul de Sagna, pr. Antonică Petru.

Lucrarea a trezit un adevărat entuziasm în rândul celor peste 800 de credincioși prezenți la Liturghia de la ora 11.00.

Lansarea se înscrie în șirul unor evenimente culturale similare organizate în anii precedenți de Biserica locală la Răchiteni (1999), Cleja (2002), Pildești (2002), Săbăoani (2002), prilejuite de realizarea unor monografii dedicate satelor respective.

Prof. dr. Dănuț Doboș

* * *

Sagna. File de monografie istorică,
Dănuț Doboș, coord., Ed. "Sapientia", Iași, 2003, ISBN 973-8474-27-2, 17x24 cm, 270 p., 130.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat