Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia episcopului de Iași de la Liturghia crismei

Joia Sfântă - Liturghia crismei

"Cu dor am dorit să mănânc acest Paște cu voi înainte de pătimirea mea!" (Lc 22,15)

Preasfințite,
Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,
Iubiți frați și surori,

Când a venit ceasul pătimirilor și al Cinei celei de taină, Isus, așezându-se la masă cu ucenicii săi, îi pregătește sufletește pentru cele urmau să se întâmple chiar în acea seară, pentru hotărârea ce urma să o ia cu privire la ei și la misiunea lor în împărăția cea nouă, le spune lor, ca o destăinuire: "Cu dor am dorit să mănânc Paștele acesta cu voi, căci nu-l voi mai mânca până nu se va împlini în împărăția lui Dumnezeu" (Lc 22,15).

Chiar dacă el a ordonat să se pregătească masa de Paști după obiceiul sărbătorii azimelor, gândul său era altul. Pentru el era clipa hotărâtă pentru alt ospăț, pentru alt miel, ce urma să fie jertfit și mâncat, pentru o altă trecere.

El însuși se oferă, se dăruiește ca jertfă și, în același timp, ne oferă trupul și sângele său, azima cea nouă și vinul cel nou transformat în sacrament și memorial a ceea ce urma să se întâmple în următoarele ore. "Luați și mâncați din acesta toți, acesta este trupul meu. Luați și beți, acest potir este noua alianță în sângele meu vărsat pentru voi. Faceți aceasta în amintirea mea" (Lc 22,19-20). Astfel relatează evanghelistul Luca această hotărâre a lui Isus; la fel ca și el ceilalți evangheliști - Matei și Marcu -, împreună cu apostolul neamurilor Paul, care adaugă: "Ori de câte ori mâncați din pâinea aceasta și beți din potirul acesta moartea Domnului o vestiți până când va veni" (1Cor 11,23).

Era clar, așadar, ceea ce urma să se întâmple în sala de la etaj, unde a orânduit să aibă loc ultima Cină, pe care el cu atâta dor a așteptat-o.

Evanghelistul Ioan face o precizare scoțând în evidență importanța momentului când introduce gestul făcut de Isus, care spală picioarele apostolilor înainte de încredințarea testamentului său de iubire (cf. In 13,1 s.u.).

Toate acestea s-au petrecut înaintea patimilor sale lăsând ucenicilor și, desigur, tuturor celor ce vor urma, darul iubirii, memorialul jertfei sale prin care el însuși se oferă ca exemplu și victimă, lăsându-ne în același timp, ca amintire veșnică, mandatul cel nou: "Faceți așa cum v-am arătat eu, faceți aceasta în amintirea mea".

Ziua dăruirii, ziua Euharistiei, act de supremă și definitivă preamărire, ziua preoției și a testamentului său de iubire.

Biserica din cele mai vechi timpuri a marcat această prin două celebrări - celebrarea Cinei Domnului, în după-amiaza zilei de joi și celebrarea Misei crismei și a uleiurilor în dimineața aceleiași zile sau la un moment premergător acestui eveniment sacru.

Cu mare bucurie ne aflăm împreună, episcop și preoți, pentru a marca actul instituirii noastre ca miniștri ai săi, aleși și unși pentru a perpetua în istorie preoția lui Cristos din care noi ne împărtășim.

Pentru a pătrunde mai profund în sensul acestei zile de joi - Joia Sfântă - trebuie făcute niște precizări.

Până în secolul al IV-lea în liturgia romană nu se găsea vreo precizare despre Cina de taină în ziua de joi; unica Liturghie euharistică din cele trei zile era aceea care se celebra în vigilia pascală.

Începând din secolul al VII-lea apare o specificare în această zi. S-a ajuns să fie celebrate trei sfinte Liturghii: una dimineața pentru reconcilierea penitenților, una spre miezul zilei pentru consacrarea uleiurilor și una seara pentru a se comemora Cina Domnului, dar fără liturgia cuvântului.

Reforma Misalului și a anului liturgic voită de Conciliul Vatican II a așezat Liturghia "In Coena Domini" seara, cu care se deschide triduum-ul pascal, restabilind astfel unitatea celor trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. Acest lucru vrea să spună că în timp ce cele trei zile ne prezintă realitatea misterului pascal unic și unitar în dimensiunea sa istorică, Joia Sfântă îl prezintă și-l transmite în dimensiunea sa rituală de cină, de ospăț ca și memorial al morții și învierii Domnului. În acest context, celebrarea Cinei Domnului ne cheamă pe toți în comunitățile noastre să retrăim cu mare credință și iubire ceasul iubirii jertfelnice prin ritualul spălării picioarelor și a memorialului Euharistiei, prin oferirea trupului și sângelui Domnului, până când va veni.

Liturgia crismei are din voința Biserici și a Sfântului Părinte un rol aparte, un rol special prin care se manifestă și se mărturisește unitatea Preoției, a preoției episcopului și a celorlalți miniștri sacri, care au fost unși și consacrați din voința preotului veșnic Cristos, prin Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul.

Este firesc, așadar, ca în această zi în cursul dimineții să simțim prezența lui Cristos care, ca mare și unic preot, se oferă pe sine ca jertfă de ispășire, ne oferă darul trupului și sângelui său ca memorial al lucrării sale mântuitoare și ne alege să continuăm opera sa până la sfârșitul lumii.

Episcopul și orice preot, care beneficiază de această mare și sfântă alegere, care se bucură să primească asemenea lui Isus ungerea și consacrarea Duhului Sfânt simte și retrăiește astăzi într-un chip special cuvintele lui Isus: "Cu dor am dorit să mănânc acest Paști cu voi. Faceți și voi aceasta întru amintirea mea".

Despre acest moment, normele liturgice precizează: "Această Liturghie, pe care episcopul o concelebrează cu preoții săi și în care se binecuvântează uleiurile sfinte, trebuie să fie o manifestare a comuniunii preoților cu episcopul lor. Se cuvine de aceea, ca toți preoții (pe cât posibil) să participe la această Liturghie și să primească sfânta Împărtășanie chiar sub ambele specii. Pentru a semnifica unitatea preoților din dieceză, iar preoții care concelebrează cu episcopul să reprezinte diferitele părți ale diecezei. La omilie episcopul îi va îndemna pe preoții săi la fidelitate în misiunea lor și îi va invita să-și reînnoiască public făgăduințele preoțești".

Iată marea bucurie pe care o trăiesc toți episcopii și toți preoții din întreaga lume.

Iată marea satisfacție pe care o simțim și noi cu toții ascultând astăzi cuvântul lui Cristos. "Cu dor am dorit să mănânc Paștele acesta cu voi. Voi sunteți prietenii mei, preoții mei, continuatorii mei. Faceți aceasta în amintirea mea".

Vă invit să fiți astăzi mai atenți, nu numai la făgăduințele pe care cu toții le vom reînnoi, ci mai ales la cuvintele din Prefața acestei Liturghii, cuvinte evocatoare și răscolitoare care ne arată ce a făcut el în iubirea sa veșnică cu noi, prietenii săi, pe care ne-a ales să ne bucurăm de unica sa preoție, de a fi și noi capabili să facem ceea ce a făcut el și să ne oferim, la rândul nostru, și pe noi când îl oferim pe el, să-i sfințim pe oameni împărtășindu-le darurile Duhului Sfânt. "Cu adevărat vrednic și drept de cuviință și mântuitor lucru este, să-ți aducem mulțumiri pururi și în tot locul, ție, Doamne, Părinte Sfânt, atotputernic Dumnezeu.

Tu, ungându-l cu Duhul Sfânt pe Fiul tău unul-născut, l-ai orânduit mare preot al noului și veșnicului legământ și, printr-o hotărâre negrăită, ai voit ca preoția lui unică să se perpetueze în Biserică... căci ai voit... ca pe unii dintre oameni prin impunerea mâinilor să-i faci părtași de sfânta lui slujire.

Ai voit astfel ca aceștia să reînnoiască în numele lui jertfa răscumpărării neamului omenesc, pregătind fiilor tăi ospățul pascal; să întâmpine cu iubire poporul tău sfânt să-l hrănească cu pâinea cuvântului și a sfintelor taine; dându-și viața pentru tine și pentru mântuirea fraților lor, ei să se străduiască să fie tot mai asemenea cu chipul lui Cristos și să-ți dea mărturie statornică de credință și de iubire.

Pentru aceasta... te lăudăm zicând fără încetare... Sfânt, sfânt, sfânt...

Sfințiile voastre,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți credincioși,

În această zi ne vorbește Cristos, ne îmbrățișează și ne ascultă el, preotul cel mare al credinței noastre. Dar tot în această zi Sfântul Părinte ne cheamă prin mesajul său transmis fiecăruia dintre noi să nu uităm ziua alegerii și consacrării noastre, ziua unității noastre, ziua curajului și a iubirii noastre.

În fiecare an, de când a ajuns să fie episcopul romei, urmașul Sfântului Petru, acum 25 de ani, el se adresează tuturor preoților cu un cuvânt special, cu un mesaj și o chemare sfântă, chiar în ziua preoției noastre.

"Mă gândesc și la voi reuniți în catedralele voastre în jurul episcopilor voștri, pentru a reînnoi promisiunea sacerdotală.

În amurgul serii vă văd intrând în Cenacol pentru a începe triduum-ul pascal.

La ultima Cină ne-am născut ca preoți; iată de ce e frumos și necesar să ne întâlnim în Cenacol, împărtășind memoria plină de recunoștință a înaltei misiuni care ne unește.

Suntem născuți din Euharistie și trăim din ea. Euharistia nu continuă fără preoție și preoția nu poate fi despărțită de ea.

Pentru a avea mereu Euharistia e nevoie de noi preoți, de noi vocații de care miniștrii de astăzi sunt responsabili. Pentru aceasta, după dorința și rugăciunea lui Isus, care continuă pentru aleșii săi, pentru apostoli - episcopii și preoții îndrăgostiți de Euharistie, să promoveze neîncetat pastorația vocațiilor printre tineri, mai ales printre ministranți, vlăstare în jurul mesei sale, să-i ajute să crească în credință și să se îndrăgostească de realitățile spirituale.

Preaiubiți frați preoți, misiunea voastră specială în Biserică cere să fiți prieteni ai lui Cristos, contemplându-i cu asiduitate chipul și frecventând cu docilitate școala preasfintei Fecioare Maria.

Vă încredințez pe fiecare dintre voi și slujirea voastră zilnică Mamei preoților.

Iubiți frați preoți, vă doresc vouă și comunităților voastre un Paști sfânt și vă binecuvântez pe toți" (28 martie 2004).

Primind acest mesaj și acest salut, ne bucurăm să trăim împreună cu Sfântul Părinte chiar în acest ceas celebrarea preoției noastre și vă exprim și eu împreună cu episcopul nostru Aurel, cu aleasă prețuire, cu bucurie și recunoștință că sunteți aici, strânși în jurul lui Isus ca în Cenacol, alături și în comuniune cu mine nevrednicul său slujitor și al vostru, vă îmbrățișăm cu dragoste, vă încredințăm și noi Maicii Domnului și vă îndemnăm să înaintați cu curaj în larg, după chemarea Sinodului nostru diecezan, ca să scrieți noi pagini de istorie pe aceste meleaguri reprezentându-l și arătându-l tuturor cu bucurie și cinste pe el, marele preot, căruia să-i fie cinste și mărire în vecii vecilor. Amin.

Iași, 8 aprilie 2004

Petru Gherghel, episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat