Vizite în Italia și în Kenya
În perioada 14 februarie - 8 martie, PS Petru Gherghel, însoțit și de pr. Claudiu Iștoc, a efectuat o vizită în Italia, apoi a mers în Africa, în zona unde activează cei doi misionari români, pr. Eugen Blaj și pr. Isidor Mârț. La întoarcerea în țară, Excelența sa a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.
Recent v-ați întors din călătoriile din Italia și Kenya. Care au fost scopul acestor vizite?
Între 14 februarie și 8 martie am avut bucuria să ajung din nou la Roma, să particip la întâlnirea episcopilor din întreaga lumea (Amici dei Focolarini), care s-a ținut la Centrul Mariapolis de la Castel Gandolfo, ca apoi să îl întâlnesc pe Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea. La această întâlnire au participat și sora Valeria Doboș, superioara generală a Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", câteva surori din țară și din Italia, și câțiva preoți, clerici și seminariști, care lucrează, studiază sau se află pentru moment în Roma. Audiența la Sfântul Părinte a avut loc în ziua de miercuri, 18 februarie, și a fost marcată de două momente: a) de binecuvântarea apostolică pe care am primit-o cu toții și b) de o fotografie de grup în jurul Sfântului Părinte, păstorul Bisericii Universale, bucuros să-și readucă aminte de țara, poporul și Biserica noastră locală, din România și de la Iași. Bucuria cea mai mare au simțit-o surorile institutului nostru care au avut astfel posibilitatea să primească o dată cu recunoașterea oficială a Congregației pentru Viața Consacrată și Institutele de Viață Apostolică și binecuvântarea specială a suveranului pontif.
Ce înseamnă pentru Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" recunoașterea din partea Sfântului Scaun?
Recunoașterea Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" înseamnă o garanție pentru drumul de consacrare ales, înseamnă un stimul pentru împlinirea cu cât mai mare fidelitate a angajării de slujire a Bisericii locale, deci și a Bisericii Universale, precum și o înscriere oficială între celelalte congregații și institute religioase ce lucrează în Dieceza de Iași.
Ați fost pentru a doua oară în vizită în Kenya (prima dată în perioada 8-18 ianuarie 1997). Ce ați găsit schimbat față de prima vizită? Povestiți-ne, vă rugăm, etapele vizitei.
E adevărat că am mai vizitat o dată Kenya, în anul 1997, împreună cu episcopul de Padova, Antonio Mattiazzo, oprindu-mă atunci doar în centrul țării, în jurul muntelui Kenya, în zona de misiune a părinților padovani. A fost o primă vizită de cunoaștere a realității unei misiuni cu o activitate bogată și îndelungată, cu multe și multiple realizări și cu noi perspective. E drept că între timp teritoriul acestei misiuni administrate de preoți "fidei donum" din Italia, Padova, a devenit de anul trecut dieceză de sine stătătoare, iar coordonatorul misiunii părinților padovani de atunci, don Luigi Paiaro, a devenit episcop pentru noua dieceză. Aici au început încă înainte de anul 2000 să lucreze doi părinți misionari ai diecezei noastre: pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru și era normal să trec și să-i mulțumesc părintelui Luigi, actualmente episcop de Nyahururu, pentru serviciul făcut și pentru disponibilitatea în a le arăta preoților noștri arta activității misionare.
De data aceasta scopul prezenței mele a fost vizitarea unei alte regiuni din Kenya, mai la nord-est, adică Dieceza de Marsabit, unde între timp episcopul acestei dieceze a încredințat părintelui nostru misionar Eugen Blaj, ajutat de pr. Isidor Mârț o parohie mare, Maikona, cu foarte multe filiale și cu multe, multe perspective de primă evanghelizare.
Pot spune că am descoperit cu adevărat o lume nouă pe care nu o cunoșteam, chiar dacă mulți ne-au vorbit despre ea, cum ar fi episcopul nostru auxiliar Aurel, care a făcut o vizită în anul 2001, și ceilalți părinți care au vizitat acele locuri. Chiar și misionarii noștri mi-au vorbit despre Maikona, despre activitatea lor și despre problemele cu care se confruntă, dar toate rămăseseră la nivel de informații generale și în mare măsură departe de mine. Acum le-am văzut cu ochii mei și m-au impresionat cu adevărat întipărindu-se în memorie pentru mult timp.
Cât privește etapele vizitei ele au început în dimineața de vineri, 20 februarie, la Nairobi, de unde am plecat imediat cu mașina cu pr. Eugen Blaj spre Maikona, înnoptând la Naniyki, centru administrativ al curiei episcopale din Marsabit, la o distanță de aproximativ 190 km nord est de Nairobi. De aici încă 400 km mai departe spre sediul pastoral al episcopului de Marsabit, iar până la Maikona încă 95 km pe un drum plin de piatră vulcanică ce nu se prea vede pe la noi. După două zile de călătorie, în condiții grele, am ajuns noaptea la orele 23.25 la Centrul Misionar Maikona.
Din ziua de duminică, 22 februarie, și până duminică, 29 februarie, am celebrat în fiecare zi Liturghii pontificale cu administrarea sacramentului Mirului și uneori și a sacramentului Botezului, fie în bisericile diferitelor centre, precum Maikona, Forole, Badda Huri, fie sub diferiți arbori cu altare improvizate lângă așa-zisele manyate (localități de nomazi) la grupuri de credincioși de la o sută până la două sute cincizeci de persoane adunate ca odinioară în jurul lui Isus sau al apostolilor prin Țara Sfântă.
Duminică, 29 februarie, s-a desfășurat momentul principal al vizitei: sfințirea bisericii noi din Badda Huri și inaugurarea casei pentru misionari, construite amândouă în doar câteva luni. O lucrare impresionantă și deosebit de valoroasă pentru activitatea misionarilor noștri, o operă voită de părintele paroh Eugen și susținută de episcopul locului, Ambrogio Ravasi, un adevărat păstor care a oferit pentru opera misionară peste 25 de ani de lucrare misionară. Momentul a fost sărbătoresc, iar credincioșii au participat cu mare însuflețire și vie credință. Celebrarea a început la ora 10.30 și s-a terminat după obiceiul locului la ora 13.30.
O zi de neuitat cu rugăciuni, cântări, iar, după sfânta Liturghie, cu discursuri de recunoștință și cadouri pentru oaspeți. La sfârșit s-a oferit o agapă tradițională cu mâncăruri specifice - cu ceai și lapte, conform cu practicile de ospitalitate locală.
În următoarele zile, de la 1 la 5 martie, ziua întoarcerii în Europa, am fost conduși de pr. Eugen Blaj prin alte diferite centre ale Diecezei de Marsabit, Maralal și Nyahururu, întâlnind diferiți episcopi și misionari, care ne-au lăsat o impresie deosebită, descoperind la toți un zel deosebit și o bucurie mare în munca de vestire a evangheliei. Unii dintre misionari ne vorbeau despre lucrarea pe care au desfășurat-o în acele zone peste 35 de ani, descoperind în ei un crez impresionant, vestind cu toată ființa lor evanghelia la acele popoare și triburi care încă nu o cunoșteau.
Care-i situația catolicilor din Kenya?
Creștinii din Kenya numără 33% din populație, dintre care 26% sunt catolici, adică 6.639.000, cei mai mulți rămânând încă animiști, aproximativ 60%. Musulmanii sunt în număr mai mic, 6% din totalul populației Kenyei, care în anul 2000 era de 29.008.000 locuitori. Evanghelia câștigă din ce în ce mai mult teren, iar creștinismul a adus și aduce popoarelor din Africa și din Kenya zorii unei noi civilizații și ai unei vieți mai bune și mai demne.
Cum primesc africanii evanghelia?
Actualmente mesajul evangheliei, eliberat de influențele elementului politic colonizator, este deosebit de bine primit, iar rolul misionarilor rămâne ca o adevărată operă de civilizație care, salvând valorile tradiționale, le oferă, pe lângă o semnificație nouă, și capacitatea de a contribui la formarea omului nou cu un suflet deschis pentru valorile spirituale.
Care este rolul laicilor în zonele vizitate?
Am putut constata că fără laici, fără cateheți, ridicați și pregătiți din rândul localnicilor, prezentarea și propunerea mesajului evanghelic ar avea un rezultat mai scăzut. Cateheții reprezintă pentru misionari legătura directă și binefăcătoare cu populația diferitelor triburi care, ajungând să cunoască persoana lui Cristos și mesajul său, se deschid cu totul evangheliei și vieții de credință.
Ce fac misionarii din Moldova? Cum își desfășoară activitatea?
Misionarii noștri din Moldova trebuie admirați. Ei au primit exemplul altor misionari, mai ales exemplul misionarilor italieni, al celor din Padova și al celor din Congregația "Consolata", dar n-au hotărât să rămână în centrul Kenyei, ci au ales să meargă în partea cea mai de nord a țării, printre triburile de nomazi, ca să vestească evanghelia direct la cei care nu au auzit de ea. Locul lor de activitate este zona Maikona, printre locuitorii nomazi sau seminomazi ai acestor ținuturi, adică în mijlocul triburilor gabra și turcana. Rezultatele muncii lor sunt impresionante. Ei îi caută pe cei care se mută dintr-un loc în altul și le vestesc acestor oameni nomazi evanghelia.
În ce sens se poate spune că s-au pus bazele unei misiuni române în Kenya?
Ne bucurăm să spunem că deja s-au pus bazele unei misiuni administrate de preoții noștri, iar episcopul Ambrogio Ravasi este deosebit de fericit și bucuros pentru această colaborare. Se vorbește deja despre curajul și inițiativele deosebite ale părintelui Eugen și ale părintelui Isidor. Ei coordonează deja un teritoriu foarte mare cu distanțe de peste 130 de km de la centrul Maikona și au foarte multe inițiative pastorale și sociale în diferite manyate - localități provizorii ale acestor nomazi ce se ocupă cu creșterea vitelor și păstoritul.
Mai este nevoie de misionari în Kenya, în Africa? Vor fi trimiși alții din Dieceza de Iași?
Am convenit cu părinții noștri misionari, dar mai ales cu episcopul de Marsabit, Ambrogio Ravasi, să trimitem un al treilea preot și, dacă e posibil, și doi laici, care să-i ajute în diferite proiecte educative, sanitare și sociale. De asemenea, am analizat și posibilitatea de a găsi câteva surori din dieceza noastră care să-i ajute pe misionarii noștri în domeniul pastoral, catehetic și social. Pentru aceasta se cere o pregătire cu totul specială, o carismă deosebită și un curaj mare pentru o iubire fără margini. Implorăm și așteptăm lucrarea Duhului Sfânt.
Dacă cineva simte chemarea de a merge în misiuni cum trebuie să procedeze?
Dacă cineva se simte chemat la o astfel de slujire, mai întâi să-și verifice disponibilitățile, să ia legătura cu episcopul, apoi să se îndrepte spre Centrul Diecezan de Formare Misionară, coordonat de pr. Claudiu Iștoc. Munca misionară cere mai întâi o iubire mare, apoi presupune multă rugăciune și, în cele din urmă, totul depinde de hotărârea lui Dumnezeu. Oricum îi declarăm fericiți pe cei care înțeleg o astfel de misiune, pe cei care simt o astfel de chemare și se dispun să o urmeze, iar noi îi îmbrățișăm și îi binecuvântăm.
Misionarii noștri din Kenya și Coasta de Fildeș ne spun că se poate, că e o mare bucurie să vestești evanghelia la cei care nu o cunosc și că se merită să te înscrii într-o astfel de aventură de iubire.
A consemnat pr. Cornel Cadar
lecturi: 123.