Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi
Miercuri, 21 ianuarie, cea de-a patra zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat, la Iași, în biserică ortodoxă "Sf. Nicolae" - Socola. Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de parohul comunității, pr. Grigore Timoftescu. Alături de el au concelebrat preoți ortodocși și romano-catolici, care slujesc în comunitățile din Iași. Lor li s-au alăturat un mare număr de credincioși ortodocși și catolici.
La începutul celebrării, părintele paroh al comunității a adresat un cuvânt de întâmpinare pentru toți cei prezenți: preoți, dar și credincioși, de ambele confesiuni. Cel care i-a adunat pe credincioși împreună în biserică este Cristos, păstorul cel bun care poartă de grijă turmei sale, care este Biserica.
Au urmat apoi rugăciuni rostite alternativ de preoți din cele două biserici. Prin aceste rugăciuni a fost implorat harul lui Dumnezeu asupra poporului creștin, asupra păstorilor Bisericii, asupra conducătorilor de țări și popoare, pentru ca în cele din urmă, cele două deziderate ale acestei săptămâni de rugăciune, pacea și unitatea, să se realizeze. Totodată a fost invocat Duhul Sfânt, liantul unității, ca aceste întâlniri de rugăciune să devină trăire autentică a unității credinței în familie și societate.
După lecturile din Sfânta Scriptură a urmat cuvântul de învățătură al părintelui vicar episcopal al Diecezei de Iași, Mons. Alois Fechet. Sfinția sa a început prin a spune că rugăciunile noastre au drept scop de a ne aduna împreună, pentru a simți în noi lucrarea aceluiași Duh Sfânt, Duhul Tatălui. Acest Duh este un Duh al păcii, al înțelegerii, al unirii, al iubirii și al comuniunii. Cristos, conform Evangheliei după sfântul Ioan, îl trimite pe Duhul Sfânt asupra ucenicilor săi, dorindu-le tuturor pacea (cf. In 20,22). Părintele a redat apoi un text din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Galateni, în care sunt enumerate roadele Duhului: "iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunăvoința, încrederea, blândețea, înfrânarea". Motivul pentru care creștinii trebuie să se unească este acela de a propovădui evanghelia, de a fi semn al unității, ca lumea să creadă în Fiul. Unitatea Bisericii înseamnă păstrarea legământului. Cristos știa că ucenicii săi sunt slabi și, de aceea, nu încetează să se roage și să intervină pentru ei la Tatăl. Pentru împlinirea dezideratului "ca toți să fie una", suntem însoțiți și ocrotiți de Sfânta Fecioară, "Mater unitatis". Părintele a încheiat prin a spune că aceste zile de rugăciune sunt un moment de har ce trebuie trăit din plin. Pentru aceasta trebuie ca mai întâi să ne lăsăm uniți în Duhul lui Cristos, legați de Duhul lui Cristos.
A urmat apoi rugăciunea de încheiere a celebrării, prin care cei prezenți și-au exprimat disponibilitatea în a colabora cu Duhul Sfânt pentru realizarea marelui ideal al unității.
În final, părintele paroh a mulțumit tuturor pentru participare, exprimându-și speranța că aceste întâlniri de rugăciune vor obține roade vrednice de Împărăția lui Dumnezeu. La ieșirea din biserică toți cei prezenți au primit o mică amintire. S-a oferit și un pliant cu informații referitoare la această biserică.
Următoarea întâlnire din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va avea loc joi, 22 ianuarie, la biserica Romano-Catolică "Sf. Anton" din Iași.
Daniel Butacu
lecturi: 123.