Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi
La Iași, cea de-a treia zi din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în biserica romano-catolică "Sf. Tereza". Marți, 20 ianuarie, ora 17.00, s-au adunat aici un mare număr de credincioși atât catolici cât și ortodocși, împreună cu păstorii lor sufletești, pentru a implora de la Dumnezeu unitatea Bisericii.
La începutul celebrării, parohul comunității catolice "Sf. Tereza", pr. Isidor Iacovici, i-a salutat pe toți cei prezenți, preoți și credincioși, și i-a invitat să se unească în rugăciune, implorând de la Dumnezeu unitatea Bisericilor și pacea lumii.
În continuare, părinții concelebranți au formulat alternativ rugăciuni prin care, în numele Bisericii pe care o reprezentau, îi cereau iertare lui Dumnezeu pentru greșelile comise de-a lungul timpului.
Au urmat apoi lecturile din Sfânta Scriptură, luate din cartea Deuteronomului și a doua Scrisoare a sfântului apostol Paul către Corinteni. Pericopa evanghelică, luată din Evanghelia după sfântul Luca, redând primirea lui Isus în casa Martei, a fost cântată de părintele diacon Bogdan Catană.
Predica a fost ținută de pr. Dragoș Bahrim, director al Seminarului Liceal Ortodox din Iași. Tema predicii a coincis cu tema Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor: "Pacea mea o dau vouă!" (In 14,27). În prima parte a cărții Genezei găsim o relatare cum că la început exista armonie nu numai între oameni, dar între toate viețuitoarele de pe fața pământului. Săvârșirea păcatului a rupt însă acest dar primordial. De atunci, omul este într-o continuă căutare a armoniei pierdute. Păcatul înseamnă a nu recunoaște în celălalt faptul că este imagine a lui Dumnezeu. Trei sunt patimile dominante în noi: iubirea trupească de sine, tirania și ignoranța. Cristos intervine în lume, iar prin lucrarea sa mântuitoare readuce pacea. "Căci el este pacea noastră, cel care a făcut din două una și a dărâmat zidul despărțitor, desființând în trupul său ura, legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca pe cei doi să-i întemeieze într-un singur om nou, făcând pace și să-i împace pe amândoi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin crucea prin care a nimicit ura" (Ef 2,14-16). Dobândirea păcii cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu aproapele presupune un efort, o asceză. Pacea adevărată este aceea care se înrădăcinează și își trage seva din pacea lui Cristos.
După omilie, credincioșii s-au rugat împreună "Crezul niceno- constantinopolitan" și l-au implorat pe Duhul Sfânt, care să zdrobească piedicile care stau în calea unității. Ca semn al unității creștine, ei s-au rugat împreună "Tatăl nostru", așa cum a învățat Isus.
În timpul celebrării, în fața altarului era scris cuvântul unitate. Inscripția era realizată din lumânări, pentru a arăta astfel că unitatea este și rod al jertfei și al sacrificiilor omului.
În final, li s-a mulțumit tuturor celor care au participat la acest moment de rugăciune pentru unirea Bisericilor și au primit invitația de a începe sau a continua să trăiască pacea în familiile lor.
Următoarea întâlnire de rugăciune va avea loc miercuri, ora 17.00, în biserica "Sf. Nicolae" - Socola.
Petru Tamaș
lecturi: 123.