Nisiporești: deschiderea oficială a procesului informativ
În ziua de 25 noiembrie, în localitatea Nisiporești (Com. Botești, jud. Neamț), Excelența sa, Mons. Petru Gherghel, a deschis oficial procesul informativ diecezan pentru beatificarea slujitoarei lui Dumnezeu, Veronica Antal. Ceremonia a fost deschisă printr-o celebrare euharistică solemnă la care au participat, alături de episcopul Diecezei de Iași, pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al OFMConv. (Provincia "Sf. Iosif") din România, un număr de circa 35 de preoți concelebranți și mulți credincioși. Au fost prezente și autoritățile locale.
După celebrarea euharistică în Conventul "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești s-a desfășurat prima sesiune publică de deschidere a procesului.
Procedura de a recunoaște eroicitatea în practicarea virtuților a unei persoane moarte în faimă de sfințenie, în Biserica Romano-Catolică implică un proces care se desfășoară în mai multe etape. Prima fază este cea informațională sau de strângere a documentației, care cuprinde acte de stare civilă și mărturii. Urmează apoi obținerea aprobării din partea tuturor episcopilor din țară, precum și a Vaticanului, după care se începe procesul informativ diecezan, etapă la care s-a ajuns acum pentru slujitoarea lui Dumnezeu, Veronica Antal, din Nisiporești. Va urma apoi, după acest proces diecezan, exhumarea moaștelor și depunerea loc în biserică, "slujitoarea lui Dumnezeu" fiind ridicată la rangul de "venerabilă". În cea de-a patra etapă, toată documentația tradusă într-o limbă de circulație internaționala este trimisă la Vatican, la Congregația pentru Cauzele Sfinților, unde are loc un nou proces, în urma căruia persoana urmează a fi declarată în mod solemnă "fericită" de către Sfântul Părinte. Acest proces de ridicare la cinstea altarelor are ca etapă ultimă, în urma verificării unor fapte miraculoase obținute prin mijlocirea "fericitei", canonizarea ei, adică declararea ei ca "sfântă". În cazul Veronicăi - așa cum se procedează în cazul martirilor - din "venerabilă" poate fi declarată direct "sfântă" și sunt mari speranțe ca acest proces și verificarea documentației să nu dureze mult.
* * *
Crin însângerat
De 45 de ani, comunitatea catolică din Moldova merge în pelerinaj la mormântul Veronicăi Antal din Nisiporești. Veronica Antal, terțiară franciscană și membră a Asociației "Armata Maicii Domnului" (înființată de sfântul Maximilian Kolbe), s-a născut în localitatea Nisiporești, în luna decembrie a anului 1935. Părinții, Gheorghe și Iova, erau mai mult ocupați cu treburile câmpului și astfel fiica lor a fost crescută mai mult de bunici. Pentru pietatea și evlavia ei, era foarte cunoscută în sat încă din timpul vieții. Pe timpul acela, în Nisiporești nu era biserică, iar Veronica se trezea la orele 4.00 și dis-de-dimineață mergea pe jos, aproximativ opt kilometri, până la biserica din Hălăucești pentru a participa la sfânta Liturghie și pentru a se împărtăși. De aici se întorcea în ziua de 24 august 1958 această tânără în vârstă de 23 de ani, care participase la ceremonia sfântului Mir. Pe câmp, în locul numit "fântâna lui Vangheauă", Veronica era așteptată de un tânăr, Pavel Mocanu, căruia nu-i scăpase din vedere obișnuința fetei de a merge zilnic la biserică și, deoarece ea nu i-a cedat, el a ucis-o cu 42 lovituri de cuțit, apărându-și cu îndârjire crinul fecioriei și curăția sufletului. Veronica a trăit de la ora 19.00 până la 5.00 dimineața, murind apoi în chinuri grele. "Criminalul avea rude în Miliție și, deși au existat martori, aceștia au fost cumpărați, iar el eliberat. Au fost, în schimb, acuzați alți doi tineri. Ulterior, procesul s-a reluat, iar martorii au revenit asupra declarațiilor. Cei doi tineri acuzați pe nedrept au fost eliberați, însă unul dintre ei, după ce a făcut șapte luni de închisoare, a murit din cauza bătăilor primite în detenție", relatează părintele Damian Pătrașcu. Dosarul, clasat inițial ca o "crimă cu autor necunoscut", a dus la condamnarea lui Pavel Mocanu care însă nu-și recunoaște nici până astăzi crima înfiorătoare, purtând stigmatul unei vine nemărturisite.
* * *
"Îngerilor, scrieți în cartea vieții și acest legământ: 'Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu'". Acestea sunt printre puținele cuvinte, scrise pe un bilețel, rămase de la Veronica, dar suficiente pentru a da mărturie despre profunda ei intimitate cu Mântuitorul. La mormântul ei vin anual circa 3.000 de credincioși din toată țara, iar în locul în care a murit s-a ridicat recent un monument - unde se celebrează în fiecare an, pe 24 august, o sfântă Liturghie. În Nisiporești este deja în construcție o biserică-sanctuar, destinată într-un viitor, sperăm nu prea îndepărtat, să-i păstreze moaștele.
Pr. Victor-Emilian Dumitrescu
lecturi: 123.