O icoană care amintește de România
O icoană, opera doamnei Carmen Benet, din Les Borges Blanques, poate fi admirată în celebrările comunității de români din Lleida, Tarragona și Zaragoza. Imaginea din această pagină este replica alb-negru a unei icoane noi dedicată sfintei Fecioare Maria, patroana și ocrotitoarea tuturor fiilor "Grădinii Maicii Domnului" - România, călători spre cer.
Pe cap nu poartă voal - în mentalitatea românească tradițională este semn de feciorie (femeile căsătorite trebuie să poarte ceva pe cap, pentru că nu mai trebuie să atragă atenția nimănui). Poartă în schimb o coroană regească. Pe umeri poartă o mantie de purpură regească, pentru că este regină a cerului și a pământului, dar și pentru că a acceptat cu supunere voința lui Dumnezeu ca prin inima ei să treacă o sabie. Nu este o regină străină: poalele mantiei ei îmbrățișează frontierele. Rochia este galbenă, deoarece curăția trupului ei a acoperit-o de glorie.
Rochia nu are nici un ornament, pentru că nimic nu poate să îi ofere o glorie mai mare decât sfințenia ei pentru care "toate popoarele mă vor numi fericită", nimic nu poate fi mai frumos decât împlinirea acestor cuvinte profetice rostite de ea.
Brâul este albastru, nuanța cerului senin, deoarece, acceptând mesajul îngerului, Duhul Sfânt a săvârșit în sânul încins de acest brâu minunea întrupării Fiului lui Dumnezeu, minune care acum a ridicat-o în slava cerului. În mâna dreaptă ține Rozariul, pentru că, meditând misterele lui, ne duce la Fiul ei, și pentru că este semnul mântuirii și puterii creștinului. În mâna stângă, lângă inima ei, îl ține pe Isus Cristos, creatorul trupului omenesc căruia i-a dat un trup omenesc, iubirea cea mai mare a inimii ei, pe care ni-l oferă, spre care ne conduce. Picioarele sunt desculțe, deoarece umilința a făcut-o regină. Sub picioare are harta României, reprezentată ca o grădină de trandafiri, pentru că România este "Grădina Maicii Domnului", grădină în care fiecare trebuie să fie o floare frumoasă și plăcut mirositoare pentru mama noastră cerească. Este plasată în mijlocul țării, iar poalele mantiei acopere hotarele, ca semn al ocrotirii ei materne. Fundalul, din foiță de aur, simbolizează gloria cerească în care se află acum, iar rama neagră este simbol al misterului lumii cerești, din care ni se dezvăluie doar patru heruvimi care o înconjoară.
Prin stilul compoziției, icoana are atât trăsături orientale, cât și occidentale, dorind să facă din cei care o folosesc o punte între Orient și Occident, misiune încredințată României de Sfântul Părinte.
lecturi: 123.