Sub semnul Acțiunii Catolice la Sarajevo
În perioada 3-7 septembrie va avea loc la Sarajevo Cea de-a III-a Întâlnire Europeană Mediteraneană sub coordonarea FIAC-ului (după Malta și Iași). "Pentru o Europă fraternă. Contribuția Acțiunii Catolice" - aceasta va fi tema întâlnirii la care vor participa 100-120 de persoane (între 3-7 reprezentanți ai țărilor membre și ai țărilor observatoare; reprezentanți ale noilor țări, relatori și invitați). Delegațiile vor cuprinde asistenții spirituali și reprezentanți ai tinerilor. În centrul întâlnirii vor sta celebrări euharistice, momente de rugăciune, conferințe, dezbateri. Din Dieceza de Iași vor participa: pr. Cornel Cadar, Florean Dragoș și Anca Lucaci.
Cum se poate vedea deja din program vor fi folosite diverse metode de lucru având drept scop o deplină și o responsabilă participare a tuturor participanților: dezbateri, plenare, grupuri mici cu scopul de a individualiza una sau două întrebări pentru relator, grupuri de lucru tematice...
Joi, 4 septembrie, lectura realității: "Problemele care ne unesc" - va ajuta la înțelegerea diverselor optici cu care problemele vin abordate: contextul cultural (relativismul, consumismul, indiferența religioasă, individualismul, căutarea transcendentului, nevoia de apartenență...); globalizarea (economia de piață, omologarea, posibilitatea unui "new global"...); Uniunea Europeană (constituția europeană, lărgirea, rolul Bisericilor, responsabilitățile "mondiale" ale Europei...); anunțarea evangheliei (contextul eclezial, tinerii...); ecumenismul și dialogul interreligios (carta ecumenică...); migrările (munca, integrarea...); chestiunile etice (bioetica, pacea); salvgardarea creației; mass-media. Pentru aceasta delegațiile au prezentat observații și materiale despre inițiativele, activitățile și reflecțiile din diferite Bisericii care ajută la înțelegerea cum asemenea probleme sunt individualizate, înfruntate, aprofundate.
Vineri, 5 septembrie: "Viitorul este în rădăcinile noastre - Noutatea evangheliei în Europa mileniului III", "...se vor bucura de simpatia tuturor popoarelor" (Fap 2,47). Se va încerca aprofundarea temei în lumina NMI, privind la Conciliul Ecumenic Vatican II, "busola noastră sigură" și la Faptele Apostolilor, cu privire la provocările și alegerile prioritare pentru o înculturare a credinței în Europa, astăzi. Este vorba de a pregăti și a purta la Sarajevo o prezentare a Bisericii particulare și o prezentare a Bisericii la nivel național, ținând cont de participanți și de Bisericile lor particulare. Imaginea catedralei fiecărei dieceze, alte imagini etc. vor ajută la cunoașterea inițiativelor, contribuției laicilor, a tinerilor pentru înculturarea credinței în diferitele realități locale propuse cu privire la temă.
Sâmbătă, 6 septembrie: "Duc in altum, Acțiune Catolică! Ai curajul viitorului. Fii în lume o prezență profetică... Ai îndrăzneala umilă de a fixa privirea ta asupra lui Isus..." Este vorba de a pregăti și a purta la Sarajevo materiale despre AC, activități, perspective sau despre propria experiență eclezială. Cu o atenție particulară la AC, școală de sfințenie, prin intermediul figurilor semnificative. Un exemplu va fi cu siguranță venerabilul Ivan Mertz, de curând beatificat, născut la Bania Luka și mort la Zagreb: tânăr și laic al AC: http://www.ffdi.hr/ivan-merz/
Documentul final. În timpul întâlnirii, chiar din prima zi un grup va lucra pentru compunerea documentului final care în mod normal cuprinde o parte de cronologie și o parte de propuneri.
* * *
Forumul Internațional al Acțiunii Catolice este un organism de coordonare a asociațiilor și federațiilor de mișcări ale Acțiunii Catolice prezente în diferite țări ale lumii. A fost inițiat în 1987 și constituit la Roma în 1991. La 29 iunie 1995 a fost recunoscut de Sfântul Scaun ca "organism internațional de drept pontifical". Forumul, întemeiat în spiritul Sinodului despre laici din anul 1987, reunește reprezentanții Acțiunii Catolice din 13 țări.
Acțiunea Catolică din România (greco-catolică și latină) este membră a FIAC-ului de la începuturi (1990) și în perioada 1997-2000 a fost membră a secretariatului FIAC-ului.
Dieceza de Iași a fost prezentă și la Viena în 1994 la prima Adunare ordinară a FIAC-ului (29 octombrie-2 noiembrie), cu o delegație. La întâlnirea continentală europeană a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice care a avut loc la Malta în perioada 4-6 aprilie 1997 s-a hotărât că a doua întâlnire continentală europeană se va ține în Dieceza de Iași, în vara anului 1998. A fost precedată de o întâlnire pentru tineri din țările din Europa (3-9 august). Astfel Întâlnirea Europeană a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice s-a reunit la Iași în perioada 31 iulie-2 august 1998.
În perioada 22-26 septembrie 1999, a avut loc la Institutul Teologic Greco-Catolic din Oradea, în cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), Cea de-a II-a Întâlnire de Formare a Tinerilor.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Programul provizoriu
Miercuri, 3 septembrie
Joi, 4 septembrie
Vineri, 5 septembrie
Viitorul este în rădăcinile noastre - Noutatea evangheliei în Europa mileniului III - "...se vor bucura de simpatia tuturor popoarelor" (Fap 2,47)
8.30 Rugăciunea de dimineață
Relatare
Dezbateri
11.15 Sfânta Liturghie
15.00-17.00 grupuri de discuții / tineri și adulți
Plenară
Seara internațională
Sâmbătă, 6 septembrie
"Duc in altum, Acțiune Catolică!
Ai curajul viitorului. Fii în lume o prezență profetică...
Ai îndrăzneala umilă de a fixa privirea ta asupra lui Isus..."
8.30 Sfânta Liturghie
10.00 Intervenții ale ES Mons. F. Lambiasi și ale responsabililor diverselor AC prezente
Dezbatere
14.30 Grupuri de discuții privind cele 4 note, privind anumite priorități (a se stabili ulterior): familie, tineri, binele comun, dialog, coresponsabilitate în Biserica particulară, alegere asociativă
privind programarea FIAC la nivel european, săptămânile de formare pentru tineri...
17.00 Plenară finală
Priveghere de rugăciune
Duminică, 7 septembrie
lecturi: 123.