Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi teme pentru Sinodul diecezan

"Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei" și "Grija Bisericii față de categoriile speciale de credincioși" sunt noile teme pentru Sinod care au văzut recent lumina tiparului la Editura "Presa Bună". Temele, care fac parte din schema teologico-pastorală Lineamenta (temele 6 și 10), au fost trimise pentru a fi analizate în comisiile sinodale parohiale. Până pe 7 octombrie vor fi trimise rezultatele dezbaterilor. În luna octombrie urmează să se dezbată tema: "Căsătoria și familia creștină", o dată cu începerea misiunilor populare la nivel diecezan axate pe aceeași temă.

* * *

6. Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei

Tema privind vocația la viața consacrată și slujirea pe care persoanele consacrate o aduc în Dieceza de Iași constituie un punct de plecare în formarea Bisericii locale, în împlinirea unei familii creștine care se formează și se completează permanent, unde ierarhii, clericii, persoanele consacrate și laicii își valorifică trăirea propriei spiritualități. Propunem comisiei sinodale parohiale o analiză atentă și comprehensivă asupra rolului și importanței vieții consacrate în spațiul Diecezei de Iași.

În societatea bisericească sau în structura Bisericii locale de Iași, un rol deloc neglijabil îl ocupă viața consacrată, cu tot ceea ce ea include: ordine și congregații călugărești, gata să împărtășească tuturor din bogata lor experiență multiseculară. Din statisticile actuale rezultă că în Dieceza de Iași activează 13 prezențe masculine și 33 prezențe feminine dispuse pe aproximativ întregul teritoriu și însumând toate carismele și domeniile de activitate, cu un număr de 405 frați și 517 surori.

În dezvoltarea expunerii, se va proceda în a descoperi care este percepția în ceea ce privește comunitatea călugărească (Cine suntem?), după aceea vom vedea cum alții percep prezența noastră în Dieceza de Iași (Ce trebuie să fim?) și, în cele din urmă, comisia parohială va vedea ce trebuie să facem sau cum trebuie să procedăm pentru a fi de folos diecezei în viitor (Ce trebuie să facem?).

Tema va fi dezbătută în două întâlniri în cadrul comisiei sinodale parohiale.

Este recomandabil ca acest material să fie prezentat tuturor persoanelor consacrate și celor interesați pentru a îmbrățișa o astfel de viață.

* * *

10. Grija bisericii față de categoriile speciale de credincioși

Intenția cu care au fost scrise aceste rânduri este modestă: credem că urmările suferinței, ca și suferința însăși, le resimte trupul, ființa, mai mult decât degetul rănit. Eforturile de însănătoșire a părții bolnave le depune întregul trup; se înțelege că ființa, ca unitate, este însăși Biserica, iar degetul rănit, bolnav, este creștinul aflat într-o situație care nu-i permite să-și manifeste comuniunea cu ceilalți.

Creștinul este creștin adevărat în măsura în care se întâlnește în mod personal cu Cristos, prezent în frații săi ("Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" - Mt 25,40). Bolnavii, cei aflați în închisoare sau în serviciul militar constituie o categorie aparte, defavorizată. Lipsa libertății, a posibilității de mișcare și comunicare, fac din aceste persoane un domeniu sensibil al noilor perspective pastorale.

Deși suntem conștienți că nu putem da un răspuns clar la problema suferinței, sperăm ca prin intermediul celor trei întâlniri propuse, comisiile sinodale, sensibilizate de datele prezentate, să ajungă la descoperirea unor soluții viabile. Pentru prima întrunire propunem să fie tratată categoria bolnavilor și a persoanelor în vârstă; în a doua întrunire, categoria dependenților, iar în a treia întrunire, deținuții și militarii. Ca și celelalte teme oferite spre dezbatere, și cea de față este structurată după schema:

I. Cine suntem?
II. Ce trebuie să fim?
III. Ce trebuie să facem?

Întâlnirea cu aceste persoane, dialogurile și schimburile reciproce ne vor ajuta să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Niciodată nu se va putea spune totul despre el, dar, apropiindu-ne pe căi diferite, propuse de aceste teme sinodale, sperăm să clarificăm mai mult anumite aspecte teologico-pastorale.

* * *

Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei
Sinodul diecezan, Ed. "Presa Bună", 2003, 15x21cm, 36 p., 13.000 lei

Grija Bisericii față de categoriile speciale de credincioși
Sinodul diecezan, Ed. "Presa Bună", 2003, 15x21cm, 52 p., 15.000 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, orele 10.00-16.00;
    marți, miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    vineri, orele 12.00-18.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

  •  

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat