Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Isidor Mârț - în dreaptaInterviu cu un misionar în Kenya

De aproape doi ani de zile, părintele Isidor Mârț lucrează cu mare zel ca misionar în Kenya. La începutul lunii iulie a revenit în România pentru câteva săptămâni de vacanță.

* * *

Părinte Isidor, deja ești de aproape doi ani misionar într-o lume foarte diferită de a noastră. Cum ai fost acceptat ca preot alb european?
Am fost primit foarte bine, deoarece primii misionari care au început vestirea evangheliei în acel loc au fost preoți europeni. Și în Kenya nu există aversiune față de albi. Oamenii de acolo sunt conștienți că misionarii vin ca să-i ajute, să fie alături de ei, să-i iubească.

Cum văd necreștinii de acolo activitatea misionarilor și a creștinilor?
Necreștinii văd în activitatea misionarilor un ajutor deosebit oferit tuturor spre a ieși din izolarea lor trupească și sufletească. De fapt, activitatea de vestire a evangheliei este unită cu caritatea. Ei observă clar că noi venim ca să-i ajutăm.

Ce îi face pe animiștii de acolo să accepte și să adere la creștinism?
Din ce am văzut, pot să spun că ceea ce îi face pe animiști să accepte și să adere la creștinism este exemplul bun pe care îl oferă cei botezați, creștinii. Ei văd în cei botezați o schimbare a vieții în bine. De asemenea, rugăciunile și cântările frumoase ale creștinilor îi atrag și îi fac să se alăture și ei grupului de creștini.

Prezintă în câteva puncte concrete activitatea misionarilor din Kenya.
Ca misionari, noi încercăm, cu ajutorul bunului Dumnezeu, să oferim o rază de iubire fraților și surorilor noastre care trăiesc în acel loc izolat de deșert. Asta o facem prin rugăciunea noastră, prin proclamarea evangheliei, prin învățătura catehetică și prin celebrarea sfintei Liturghii și a sacramentelor pe care le oferim de fiecare dată când mergem prin cele cincizeci de cătune de colibe ale misiunii noastre din Maikona. De asemenea, îi sprijinim prin oferirea ajutorului medical (în acea zonă întinsă cât zona județului Iași) cu ajutorul dispensarului misiunii și prin introducerea învățământului, construind și susținând școli și grădinițe în care avem și noi predarea orei de religie.

Care sunt greutățile care le întâmpini în Kenya?
Cea mai mare greutate este temperatura foarte ridicată, 35-50 grade C zilnic, cu care am început să mă obișnuiesc. Apoi ținutul misiunii este ținut de deșert, deșertul Chalbi și ținut de semideșert plin cu roci vulcanice care în foarte multe locuri îți permite deplasarea doar pe jos. Lipsa apei potabile și a mijloacelor de comunicare. O altă mare greutate este diferența mare care există între cultura africană și cultura noastră europeană. Nu lipsește nici pericolul animalelor sălbatice ca hiena și leul, al șerpilor veninoși ca vipera și cobra, al scorpionilor și al păianjenilor răpitori care se simt la ei acasă.

De ce e nevoie de misionari străini dacă sunt preoți autohtoni?
Preoții autohtoni nu sunt suficienți, iar câmpul de misiune este foarte mare.

Ai participat la Botezul catehumenilor adulți?
Da. Până acum am avut și marea bucurie de a boteza treizeci și șapte de adulți, printre care se afla și un bătrân de o sută cinci ani, iar la copii nu le mai știu numărul deoarece au fost foarte mulți.

Te-ai gândit vreodată, din cauza greutăților, să părăsești misiunea și să te întorci în țară?
Nu. Niciodată.

Părinte Isidor, îți mulțumesc pentru aceasta minunată mărturie și îți doresc succes.

* * *

A consemnat pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat