Gânduri despre Căsătorie
"Nu mai au vin" - Nu mai au divin. Când vedem o nuntă, poate că ne aducem aminte că Maica Domnului a participat alături de Isus la nunta din Cana și că a intervenit pentru ca Isus să schimbe apa în vin. Unii își amintesc chiar și cuvintele Mariei adresate lui Isus: "Nu mai au vin". Evanghelia ne spune că atunci Isus a săvârșit prima minune, schimbând apa în vin, deși la început părea că nu-l interesează această problemă. "Ce te privește pe tine și pe mine femeie?"
Maica Domnului a voit parcă să spună că problema nunții nu e numai problema oamenilor, dar și a lui Dumnezeu.
Uneori ni se pare că ceea ce facem pe acest pământ nu are nici o legătură cu Dumnezeu. E doar problema noastră. Nu e problema lui Dumnezeu.
Nunta are implicațiile și legăturile cele mai mari cu Dumnezeu. E vorba de a răspunde unui plan de iubire stabilit de Dumnezeu prin creație. Numai că lumea nu mai observă, sau nu mai vrea să vadă acest lucru. Pentru omul modern, legat așa de mult de cele materiale, cele spirituale îi cam sunt străine. Legăturile cu Dumnezeu dispar foarte repede. În lumea modernă se răspândește mentalitatea conviețuirii fără cununie religioasă, mentalitatea căsătoriei de probă, mentalitatea amorului liber. Se legiferează homosexualitatea. Se permite prin lege uciderea copilului nenăscut. Se vede de la distanță un lucru. Căsătoria e problema oamenilor, nu a lui Dumnezeu. Auzim pe unii care trăiesc necununați spunând: "Nu ne cununăm pentru că nu avem bani". Iată o problemă a oamenilor. Problema lui Dumnezeu, cea a sacralității căsătoriei, care este mult mai importantă, e uitată, neluată în seamă.
Pentru cei de la nunta din Cana, Maica Domnului a spus: "Nu mai au vin". Ce ar putea să spună pentru unele nunți din zilele noastre? Nu spun pentru toate, căci unele sunt la locul lor, în sfera sacralității. Dar pentru multe, Maica Domnului ar putea să spună: "Nu mai au Dumnezeu. Nu mai au credință. Nu mai au dragoste de copii. Nu mai au speranța unei vieți veșnice. Nu mai au fidelitate. Nu mai au fericire".
Vin nu se poate spune că nu mai este. Îl găsești pe toate drumurile. La un sat de o mie de familii, sunt patruzeci de cârciumi. E atâta vin, că România a devenit un popor de bețivi, fiind pe locul doi în Europa. Și tot pe loc fruntaș la uciderea copiilor nenăscuți. Iată spiritualitatea unui popor care se laudă că s-a născut creștin. Ce a mai rămas din creștinismul trâmbițat? Batem la porțile Europei cu butoaiele de vin după noi și cu sicriele copiilor uciși. Cine să ne primească? Și ce nevoie au alții de noi, când venim cu așa poveri?
E trist că nu recunoaștem ce am devenit. Minciuna și falsitatea ne învăluie. Cuvântul dat nu e păstrat. Astăzi semnăm un act de fidelitate și mâine renunțăm cu atâta ușurință la el.
E ceva în adâncul ființei noastre care s-a ruinat. S-au surpat temeliile ființei noastre. S-a surpat divinul. Pentru noi nu e valabil "Nu mai au vin", ci, mai degrabă, nu mai au divin. Și unde nu mai este divin, ce poate fi? Este ceea ce vedem. Omul singur care construiește pe nisipul plăcerilor. O construcție care nu poate rezista în timp și care nu poate avea viitor.
Cât timp va trece până când ne vom convinge că plăcerea nu poate constitui o temelie a ființei umane? Cât timp va trece până când ne vom da seama ce ne lipsește cu adevărat?
Ne plângem de multe lucruri, dar nu ne plângem de absența divinului din viața noastră. Ne plângem că nu suntem primiți în familia europeană, dar nu ne plângem că am părăsit de mult sacralitatea familiei. Ne plâng și alții de milă, doar pentru că suntem în urmă cu economia, dar nu ne plâng de milă că suntem așa în urmă cu moralitatea.
Pr. Eugen Budău
lecturi: 123.