2 iunie: Întâlnire decanală a preoților la Bacău
61 de preoți au fost prezenți, alături de Preasfințitul Petru Gherghel, întâlnirea ce a avut loc luni, 2 iunie, la Bacău, din cele două decanate (Bacău și Traian).
Primul punct al întâlnirii l-a constituit prelegerea ținută de pr. Marius Mârț, vicar la Gioseni, un rezumat al enciclicei Sfântului Părinte privind sfânta Euharistie. A urmat apoi o serie de intervenții ale preoților cu privire la intervențiile din cadrul Liturghiei, la caracterul de jertfă al Liturghiei, la condițiile pentru a primi sacramentele și cei din alte Biserici etc.
Preasfințitul Petru Gherghel a accentuat că și noi catolicii suntem departe de a înțelege și a trata acest dar pe care îl avem, Euharistia, și este necesar și pentru noi de a reînnoi chemarea pe care ne-o face Biserica, Sfântul Părinte de a ne îndrepta spre Euharistie, fundamentul întregii preoții și al slujirii. Ceea ce s-a discutat vine să ne ajute să nu credem că știm totul despre Euharistie și că trebuie mereu să ne controlăm. În ce privește această comunicatio in sacris a noastră, Euharistia este cel mai sensibil punct. Directoriul ecumenic ne prezintă cum trebuie să ne purtăm. Acest directoriu nu se îndepărtează deloc de învățătura pe care Sfântul Părinte ne-o prezintă.
În continuarea Preasfințitul a recomandat adorația Euharistică în fiecare duminică acolo unde se poate. Cel puțin o dată pe lună este obligatoriu. Și rămâne să facem cât mai des, chiar dacă nu vin toți - și nici nu sunt obligați, nu este ca sfânta Liturghie -, dar în nici un caz nu trebuie scoasă.
Un al doilea punct a fost referirea la sfânta Fecioară Maria și la recitarea sfântului Rozariu, punct prezentat de pr. Eduard Coșa, pe baza scrisorii apostolice a Sfântului Părinte Rosarium Virginis Mariae.
Al treilea punct l-a avut ca "interpret" pe pr. Felician Tiba care a prezentat realitatea crudă pe care o reprezintă traficul de ființe umane, precizând și cum se poate preveni și combate acest tip de trafic.
Au mai fost apoi discutate alte diverse probleme cum ar fi problema misionarismului, fiind prezent pr. Adrian Stoica, misionar în Africa.
Pr. Gabriel Bucur
lecturi: 123.