30 mai - 1 iunie: Istorie, identitate și comuniune
În perioada 30 mai - 1 iunie, PS Petru Gherghel împreună cu unii dintre preoții profesori și studenții Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași au participat la un schimb de experiență cu studenții de la Seminariile Greco-Catolice din Cluj și Blaj, precum și cei de la Seminarul Romano-Catolic din Alba Iulia.
Cu această ocazia s-a avut posibilitatea unei cunoașteri mai profunde a propriei identități. Pe lângă acest aspect, seminariștii din Iași au venit în contact și cu realitățile ecleziale ale Bisericilor Catolice din Ardeal.
Au fost zile de comuniune și de har, în care studenții au avut ocazia de a discuta și de a lega prietenii ce vor sta la baza unei istorii noi, de mai o mai intensă comuniune dintre preoții și creștinii catolici din țara noastră.
În ziua de 30 mai, pr. Marcelin Rotaru, fost formator la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în prezent formator la Institutul Greco-Catolic din Cluj, i-a întâmpinat cu mare bucurie și disponibilitate pe seminariștii de la Iași la intrarea în Cluj și i-a condus la seminar, unde au fost găzduiți. Seminariștii de aici au dat dovadă de un frumos și plăcut spirit de deschidere față de seminariștii oaspeți. I-au condus în grupuri mici prin oraș și le-au arătat edificiile culturale și religioase mai importante. PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei Cluj-Gherla, după cină a făcut o scurtă prezentare a Eparhiei în care este păstor, precum și a episcopiilor greco-catolice din țară. Discuția s-a extins și într-o prezentare succintă a ceea ce înseamnă Biserica Greco-Catolică din România, cu toate problemele pe care le întâmpină. Seminariștii au rămas profund marcați de modul familial, cald, penetrant, interiorizant al PS Florentin în discuțiile avute cu ei.
A doua zi seminariștii au vizitat Alba Iulia, loc încărcat de istorie și cultură. Au fost întâmpinați la Seminarul Romano-Catolic de ÎPS György Iakubinyi împreună cu rectorul și seminariștii. Stilul gotic, mărimea și rezistența catedralei construite încă din sec. al XII-lea i-a impresionat pe toți. În aceeași zi au trecut și au rămas pentru câteva ore la Blaj. Aici au intrat în relație cu seminariștii greco-catolici, discutând despre modul diferit în care se formează, au ascultat istoricul impunătoarei catedrale, având deosebita ocazie de a admira cel mai mare și mai frumos iconostas din România și au călcat cu o adâncă emoție și cu un sincer respect pe Câmpia Libertății, locul unde câteva persoane integre din sec. al XIX-lea au avut curajul de a se aduna pentru a face "să bată la unison, cu putere, inimile românești din Transilvania, de la București și de la Iași", după cum spunea la acea vreme învățatul sas Ludwig Roth.
În ziua de duminică, 1 mai, s-a organizat o procesiune de la Seminarul greco-catolic spre catedrală, la care au participat PS Florentin Crihălmeanu, PS Petru Gherghel, părinții profesori de la Institutul Teologic Greco-Catolic și de la cel Romano-Catolic, seminariștii, numeroși credincioși și peste 60 de copii care au primit prima sfântă Împărtășanie. La sfânta Liturghie s-a realizat o comuniune sinceră în jurul episcopilor și a jertfei euharistice.
Totul a fost un dar.
Cristinel Farcaș și Romeo Neculai
lecturi: 123.