20 aprilie: Pastorala de Paști a PS Petru Gherghel
Scrisoarea pastorală de Paști a PS Petru Gherghel are ca temă principală pacea, darul păcii adus de Învierea lui Cristos, așa cum o arată citatele biblice alese pentru moto: "Pacea mea o dau vouă! Pacea mea v-o las vouă!" (Ioan 14,27); "Pace vouă!" (Ioan 20,19). Scrisoarea a fost publicată on-line, pe situl Diecezei de Iași, www. ercis. ro, la secțiunea Actualitate/Documente episcopale. De asemenea, la Albumul foto se pot găsi poze de la Liturghia din noaptea de Paști prezidată de episcopul diecezei.
Vorbind despre realitatea pătrunderii răului în lume, cu toate consecințele sale, episcopul de Iași arată faptul că "tocmai în pătimirea lui Cristos, păcatul își arată cel mai bine violența și multiplicitatea: necredință, ură, respingere și batjocuri din partea conducătorilor și a poporului, lașitatea lui Pilat și cruzimea soldaților, trădarea lui Iuda, lepădarea lui Petru și părăsirea din partea ucenicilor. Totuși, chiar în ceasul întunericului și al stăpânitorului lumii acesteia, jertfa lui Cristos devine în chip tainic izvorul nesecat al iertării păcatelor noastre, al împăcării și al mântuirii, al victoriei și al păcii".
Prin Învierea sa, Cristos aduce în sufletele ucenicilor săi "ceea ce ei așteptau cel mai mult: pacea sufletească, pacea cu alții". "Pe drept, Isus le spune femeilor lângă mormânt: nu vă temeți; le spune apostolilor în Cenacol: nu vă înspăimântați, eu sunt: Pace vouă! Pe drept, în sufletul celor doi ucenici care plecau spre Emaus a coborât liniștea și curajul după ce l-au recunoscut pe Isus la frângerea pâinii. Pe drept, apostolul Toma, făcând experiența directă cu Isus reapărut în mijlocul lor, după opt zile, a proclamat fără ezitare: Domnul meu și Dumnezeul meu! Pe drept, în clipa învierii, în sufletul celor drepți coboară speranța și liniștea aducătoare de pace".
Mai mult decât liniștea din sufletele celor care l-au întâlnit pe Cel Înviat, "pacea pe care Isus a adus-o prin sacrificiul vieții sale devine pentru omenire izvorul păcii pământești. Prin sângele crucii, el a nimicit ura în trupul său, i-a împăcat pe oameni cu Dumnezeu și a făcut din Biserica sa sacramentul unității neamului omenesc și al unirii lui cu Dumnezeu". Scrisoarea de Paști a PS Petru Gherghel se încheie cu "Un nu categoric urii și războiului": "Cine vrea să fie al lui Dumnezeu și al lui Cristos nu mai poate trăi în ură, în păcat, în dușmănie sau război, pentru că aceia care au fost îngropați împreună cu Cristos prin Botez în moarte vor umbla întru înnoirea vieții, precum a înviat Cristos din morți la o viață nouă".
În fața realității dureroase din prezent, când "răsună în multe părți zgomotul armelor ucigătoare, se face comerț cu vieți nevinovate, se alimentează ura, iar răzbunarea este ridicată la rang de onoare; mii de vieți sunt sacrificate, sub pretextul unor legi, care nu mai pot fi considerate umane, cu atât mai puțin creștine", episcopul de Iași își îndeamnă credincioșii: "Anunțați iubirea, vestiți iertarea, proclamați pacea în tot ceea ce spuneți și faceți. Nu încetați să vă rugați pentru iertarea păcatelor omenirii, pentru schimbarea gândurilor șefilor de state. Nu încetați să implorați de la Isus, biruitorul morții, prin mijlocirea Reginei păcii, acest imens dar ceresc, darul păcii pe pământ".
lecturi: 123.