Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr._Carmil_Gherghel8 martie: Funeraliile părintelui Carmil Gherghel

Pe o vreme rece, dar frumoasă, la Gheraești, județul Neamț, s-au celebrat funeraliile părintelui Carmil Gherghel. Părintele Carmil a trecut la Domnul în ziua de Miercurea Cenușii (5 martie).

Fiind fiu al acestui sat, dorința familiei și a părintelui răposat a fost să fie înhumat în cimitirul din Gherăești, alături de fratele mai mic, părintele Iosif Gherghel (care a trecut la cele veșnice în luna mai a anului 1993).

În cursul zilei de vineri, 7 martie, a fost depus în biserica din Gherăești.

Ceremoniile de sâmbătă au început în jurul orei 10.30 și au fost prezidate de însuși Preasfințitul Petru Gherghel, fiu al aceluiași sat. Alături de episcop au secondat cei doi nepoți preoți ai preotului răposat: pr. Iosif Gherghel (paroh la Cotnari, județul Iași) și pr. Claudiu Bereș (paroh la Vizantea, județul Vrancea) La începutul liturghiei Monseniorul Anton Despinescu (fost coleg de clasă cu părintele Carmil timp de mai mulți ani) a prezentat viața părintelui și a elogiat fructuoasa-i activitate.

În predica pe care a ținut-o, Preasfințitul Gherghel a făcut o frumoasă paralelă între cuvintele lui Isus "învățați de la mine că sunt blând și smerit cu inima" și viața părintelui Carmil, o viață marcată de umilință, dăruire și disponibilitate. Preasfințitul a mai afirmat că însăși vocația sa s-a consolidat cu ocazia primiției părintelui Carmil din anul 1954.

La sfârșitul Liturghiei o tânără din parohia Săbăoani (unde părintele răposat a fost paroh 18 ani) a rostit un cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru activitatea sa în această comunitate. Un cuvânt de salut a trimis și Înalt Preasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop de București, prin delegatul său, Mons. Ștefan Ghența.

La înmormântare au participat 75 de preoți, veniți din toate colțurile Moldovei: consăteni, foști colaboratori, prieteni. Numărul mare de preoți participanți denotă faptul că părintele Carmil s-a bucurat de o prețuire și apreciere deosebită.

Dumnezeu să-l primească în rândul aleșilor săi din cer!

pr. Iosif Dorcu

-

*
* * *
*

Necrolog pentru pr. Carmil Gherghel

Isus Cristos, în iubirea sa nemărginită, voind ca Vestea cea Bună, Evanghelia, și opera sa mântuitoare să fie cunoscute și la îndemâna tuturor, și-a ales ucenici, pe cei 12, pe care i-a avut ca martori ai învățăturii și faptelor sale minunate, iar, după învierea glorioasă, le-a dat pe Duhul Sfânt care să-i asiste în opera sa de evanghelizare.

Apostolii, la rândul lor, i-au împuternicit cu darul Preoției pe aceia pe care îi găseau apți în serviciul Cuvântului și al sfintelor taine, pe episcopi, iar aceștia și-au asociat pe prezbiteri (preoți) și pe diaconi. Așa, pretutindeni, după porunca lui Isus, de-a lungul celor 20 de secole.

După înființarea, în 1884, a Episcopiei de Iași, iar, în 1886, a Seminarului diecezan, mulți tineri din comunitățile catolice ale acestei dieceze, ascultând de îndemnurile Duhului Sfânt, au urmat cursurile de pregătire, au fost hirotoniți și au lucrat în ogorul Domnului. Și din această parohie s-au ridicat slujitori vrednici ai sfintelor altare. Unii sunt aici, de față, împreună cu Excelența sa Petru - de 25 de ani (împliniți la 21 februarie anul acesta) conducătorul diecezei noastre - și cu întreg soborul preoțesc, veniți să ne rugăm pentru confratele decedat, preotul Carmil Gherghel.

Acum 64 de ani, băiatul Carmil, fiul lui Dumitru și al Margaretei Gherghel, s-a născut în ziua de 15 octombrie 1925, ascultând de șoaptele Duhului Sfânt, ajutat de scumpii săi părinți, în septembrie 1939 pășea pragul Seminarului diecezan din Iași. Îmi amintesc bine acea zi frumoasă de toamnă, când, alături de Carmil, încă 39 de copii din diferite comunități catolice din Moldova lui Ștefan cel Mare începeau cursurile primului an de seminar. Ca vârstă, Carmil era cu doi ani mai mare decât mine și decât alți seminariști. Spre cinstea lui, trebuie s-o spun că, în comparație cu mine și alți târgoveți ștrengari, el era cel mai cuminte, cel mai pios și sârguincios. De aceea, i s-a încredințat misiunea delicată de a ne supraveghea și de a ne chema la ordine, când nu aveam chef de învățat ori ne făceam că uităm regulamentul Seminarului.

După doi ani de copilărie și adolescență fericită, norii negri ai Celui de-al Doilea Război Mondial, în care țara noastră a intrat în ziua de 22 iunie 1941, s-au abătut asupra noastră. Timp de trei ani, ostilitățile s-au desfășurat departe de noi, în stepa rusească. Dar, din primăvara anului 1944, situația a devenit tragică. Frontul se apropia de noi. A trebuit să părăsim Iașul și să ne refugiem la Beiuș, Oradea. Anul școlar 1944-1945 l-am urmat, cu bunăvoința Î.P.S mitropolitul Cisar, arhiepiscopi de București, la Timișul de Jos, Brașov, împreună cu seminariștii bucureșteni. Din toamna lui 1945 până în vara lui 1948 am putut studia din nou la Iași. Instaurându-se regimul comunist, continuarea studiilor ne-a fost blocată, fiind obligați să apucăm care încotro. Carmil a fost încorporat în detașamentele de muncă, forma specială de satisfacere a serviciului militar la acea vreme, pe o durată de trei ani. De abia în toamna anului 1952 a fost lăsat la vatră, putând să continue studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia. La 8 decembrie 1954 a fost hirotonit preot la Oradea, de către singurul episcop, bătrânul Ștefan Fiedler, neîncarcerat, dar cu domiciliu obligatoriu. După hirotonire a activat câțiva ani ca vicar parohial la Iași, iar, după redeschiderea, în 1956, a Seminarului diecezan, a fost părinte duhovnic al seminariștilor, predând lecții de religie și alte discipline.

În 1959, din motive de sănătate, a stat câteva luni la Văleni (Bacău), îngrijindu-se totodată de filialele Horgești și Vladnic, devenite apoi parohii. În 1969 a fost transferat la parohia Huși, județul Vaslui, iar, după trei ani, i s-a dat în primire marea parohie Săbăoani, unde a rămas până în 1990, când s-a pensionat. Împreună cu cei 14 vicari pe care i-a avut în cei 18 ani de apostolat la această parohie, a asigurat asistența spirituală din ce în ce mai sistematică, lucrând intens și pe tărâm administrativ-gospodăresc, la restaurarea bisericii, atât în interior, cât și la exterior.

După ce s-a pensionat, s-a retras la parohia Văleni, ajutându-l, timp de trei ani, pe fratele său, preotul Iosif Gherghel, iar, după moartea acestuia, în mai 1993, pe alți parohi.

În ultimii trei ani de viață, a stat la parohia Cotnari, alături de nepotul său, preotul Iosif Gherghel.

A murit în Miercurea Cenușii, 5 martie a.c., întărit cu Sfintele Taine.

Dumnezeu să-i dea cununa slujitorului credincios!

Mons. Anton Despinescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat