22 ianuarie: Conferințe despre Biserică la Iași
Miercuri, 22 ianuarie, la ora 19.00, a avut loc în catedrala romano-catolică din Iași o nouă întâlnire din seria academiilor augustiniene cu tema "A gândi identitatea Bisericii în lumea actuală". Această temă are ca punct de plecare constituția pastorală a Conciliului Vatican al II-lea "Gaudium et spes".
La întâlnire au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Egidiu Condac, pr. Iulian Krop precum și numeroși credincioși.
Părintele Alois Bulai a fost moderatorul acestei academii și a inaugurat discuțiile spunând că Biserica se recunoaște ca fiind într-o stare de ascultare față de cuvântul lui Dumnezeu pe care apoi îl transmite oamenilor.
Conferențiarii acestei întâlniri au fost: pr. Lucian Farcaș cu tema "Biserica în dialog" și prof. Ioan Olaru cu tema "Persoana umană în fața tristeții, neliniștii și angoasei". Părintele Lucian Farcaș, care nu a dorit ca prelegerea sa să fie un discurs sau o conferință, ci o mărturie personală, afirma că: "Biserica este chemată să parcurgă același drum pe care îl parcurge societatea adică drumul de deconstrucție, dar nu de dărâmare, de studiere a legilor în baza cărora funcționează și de reconstruire ca o nouă fază și nu ca o reamenajare a vechilor structuri". Prof. Ioan Olaru și-a structurat prelegerea pe baza următoarelor întrebări: Prin ce se deosebește omul de ieri de cel de astăzi și de cel care va veni? Sensibilitatea de astăzi se deosebește de cea din evul mediu sau a cea din viitor? Bucuria omului de azi este o bucurie reală sau una iluzorie? Dincolo de răspunsurile acestor întrebări, omul modern nu mai are nici un orizont pentru că a uitat de Dumnezeu.
Între conferințe au susținut momente artistice Irina Alecu la vioară și Octavian Bișoc la orgă.
Academia s-a încheiat într-o atmosferă cordială de dialog antrenată de problematicile susținute de cei doi relatori.
Romeo Neculai și Cristinel Farcaș
lecturi: 123.