11 ianuarie: Întâlnirea responsabililor de tineret la Blaj
Sâmbătă, 11 ianuarie, la Institutul Teologic din Blaj a avut loc întâlnirea națională a responsabililor cu pastorația tinerilor din diecezele și eparhiile Bisericii Catolice din România. Au participat preoți și tineri din aproape toate diecezele din țară. Au lipsit reprezentanții Diecezei Romano-Catolice de Oradea. Din Dieceza de Iași au fost prezenți pr. Cornel Cadar și Florean Dragoș. Printre participanți a fost și Michael Schirmer, consultant pentru România al Asociației "Renovabis" și specialist în munca cu tineretul.
La ora 10.00, ÎPS Lucian Mureșan a deschis întâlnirea printr-o rugăciune și a urat succes lucrărilor, salutându-i pe cei prezenți. A urmat apoi prezentarea activităților de tineret realizate în anul 2002 la nivel diecezan, specificând măsura în care a fost respectat planul pastoral stabilit la începutul anului. S-au grupat câte două dieceze fiecare responsabil prezentând în plen dieceza cealaltă. Din prezentările făcute a rezultat din partea fiecărei dieceze: preocuparea pentru tineri, activități, rugăciune, planuri pastorale...
S-au lansat pentru discuții câteva idei: surse de finanțare; buletine electronice; comunicare; criza spirituală; cooperare națională; cooperare diecezană; ce înseamnă spirit colectiv; implicarea tinerilor în viața socială, politică...; colaborarea dintre centru și parohii; formarea formatorilor; păstrarea celor care sunt, mijloace prin care vin alții, cum se păstrează și se dezvoltă asociațiile; structurile cele mai eficiente etc.
Au rămas trei teme mari: cooperare națională; spiritualitate; dezvoltare organizațională. Din acestea au rezultat propuneri pentru realizarea unui parcurs comun în cadrul pastorației tinerilor la nivel național.
Astfel la cooperare națională s-au propus: dezvoltarea de pagini și prezența pe internet a activităților; redactarea unui mesaj pentru conferința episcopală în care să se noteze necesitatea unui plan național pentru pastorația tinerilor; schimburi de programe, materiale...
La spiritualitate s-au propus: predicile în Liturghia tinerilor să aibă tematici care să-i intereseze; folosirea mass-media (imagini, postere...); organizarea de cursuri pentru lideri spirituali; individualizarea preoților disponibili să lucreze cu tinerii și organizarea de cursuri de formare pentru preoți; promovarea rugăciunii în grupuri mici, rugăciuni făcute cu ajutorul muzicii, artei; zile de reculegere...
La dezvoltarea organizațională s-au propus: individualizarea dimensiunii personale a formării fiecăruia: ce merge să caute tânărul, prietenie, umplerea timpului...; formatori care să-i formeze pe alții; cursuri; prezența preoților, a persoanelor consacrate etc.
După-amiază a fost prezentată Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici din România, Oradea 6-10 august 2003 (alegerea următoarei dieceze care va prelua ștafeta organizării următorului INTC) și Întâlnirea Națională a Asistenților Spirituali și a Reprezentanților Organizațiilor Laicale din Biserica Catolică din România, Oradea 10-12 august 2003. S-a elaborat și s-a semnat un mesaj către Conferința Episcopală Română.
Următoarea întâlnire va fi la Zărnești, anul viitor.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 123.