|
Biserica "Sfânta Familie" înainte de
distrugerea sa (P. Romanelli)
© Vatican Media |
Papa îi telefonează cardinalului Pizzaballa: Ajunge cu masacrele din Gaza, să se termine această tragedie nejustificabilă
"Este timpul să se pună capăt acestui masacru". Papa Leon al XIV-lea l-a sunat pe patriarhul latin al Ierusalimului, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, care a intrat în Gaza împreună cu patriarhul ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, transportând sute de tone de ajutoare umanitare, a doua zi după atacul israelian asupra singurei parohii catolice din Fâșie, soldat cu trei morți și zece răniți, inclusiv parohul, părintele Gabriel Romanelli.
"Pe drumul nostru, chiar la granița cu Gaza - a declarat cardinalul Pizzaballa la mass-media vaticane - în timp ce patriarhul ortodox grec și cu mine, împreună cu delegația noastră, ne îndreptam spre Gaza pentru o vizită de solidaritate la parohie și la familiile victimelor și la întreaga comunitate, Sanctitatea Sa Papa Leon al XIV-lea a sunat pentru a exprima apropierea sa, afecțiunea sa, rugăciunea sa, sprijinul său și, de asemenea, intenția sa de a face tot posibilul pentru a se ajunge nu numai la un armistițiu, ci și sfârșitul acestei tragedii".
"Papa Leon - a relatat patriarhul - a repetat de mai multe ori că este timpul să se pună capăt acestui masacru și că ceea ce s-a întâmplat este nejustificabil și trebuie să se facă în așa fel încât să nu mai existe victime. În numele patriarhiei latine, dar și al tuturor Bisericilor din Țara Sfântă, dorim să-i mulțumim Sanctității Sale pentru această apropiere, pentru rugăciunea de care eram asigurați deja anterior și îl asigurăm și din partea întregii comunități din Gaza, frați și surori, preoți, călugări și călugărițe, de rugăciunea și mulțumirile noastre".
Gândurile papei sunt alături de toate victimele nevinovate din Țara Sfântă și din Orientul Mijlociu
Într-un comunicat transmis prin Telegram, Sala de Presă al Sfântului Scaun a adăugat că papa, în conversația telefonică cu Pizzaballa, a reiterat că va face tot posibilul "pentru ca să se oprească masacrul fără sens al celor nevinovați", gândindu-se "la toate victimele nevinovate, la cele ale atacului de ieri și la toate cele din acest timp de durere din Țara Sfântă și din întregul Orient Mijlociu". Apoi, mai târziu în acea dimineață, papa l-a contactat și pe "provincialul Institutului Cuvântului Întrupat, părintele Carlos Ferrero, din care face parte părintele Romanelli, exprimând apropierea sa de cei din comunitate, credincioși și călugări, care erau alături de el. Papa Leon îi asigură pe toți de rugăciunea sa și de angajarea sa neîncetată pentru pace, singura care păstrează umanitatea de toate părțile".
Vizita lui Pizzaballa și Teofil al III-lea în Gaza
La rândul său, patriarhia latină a Ierusalimului a anunțat într-un comunicat că "în urma gravului atac asupra complexului bisericii "Sfânta Familie" din Gaza, Preafericirea Sa cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarhul latin al Ierusalimului, împreună cu Preafericirea Sa Teofil al III-lea, patriarhul ortodox grec al Ierusalimului, au intrat în Gaza în această dimineață ca parte a unei delegații ecleziastice, exprimând grija pastorală comună a Bisericilor din Țara Sfântă și preocuparea lor pentru comunitatea din Gaza". În timpul șederii lor - se arată în comunicat - "delegația se va întâlni cu membri ai comunității creștine locale, va oferi condoleanțele și solidaritatea sa și va fi alături de cei afectați de evenimentele recente".
Cardinalul Pizzaballa "va evalua personal exigențele umanitare și pastorale ale comunității, pentru a contribui la orientarea prezenței și răspunsului continuu al Bisericii. La cererea patriarhiei latine și în coordonare cu partenerii umanitari, a fost garantat accesul pentru a oferi asistență esențială nu numai comunității creștine, ci și cât mai multor familii posibil. Aceasta include sute de tone de alimente, truse de prim ajutor și echipamente medicale de necesitate urgentă. În afară de asta, patriarhia a garantat evacuarea persoanelor rănite în atac către unități medicale din afara Gazei, unde vor primi îngrijirile necesare". "Ne rugăm pentru siguranța delegației - conclude declarația - și pentru suspendarea activităților militare în timpul vizitei. Patriarhia latină rămâne fermă în angajarea sa față de comunitatea creștină și de întreaga populație din Gaza. Nu vor fi uitați, nici abandonați".
Solidaritatea patriarhilor și a conducătorilor Bisericilor din Ierusalim
La rândul lor, patriarhii și conducătorii Bisericilor din Ierusalim și-au exprimat profunda solidaritate cu patriarhia latină a Ierusalimului și cu persoanele care se refugiază în biserica catolică "Sfânta Familie" din Gaza în urma "atacului brutal al armatei israeliene asupra complexului bisericii".
"Într-o unitate neclintită - se arată într-o declarație - denunțăm ferm această crimă. Lăcașurile de cult sunt locuri sacre care ar trebui să fie protejate. De asemenea, acestea sunt protejate de dreptul internațional. Vizarea unei biserici care găzduiește aproximativ 600 de refugiați, inclusiv copii cu nevoi speciale, constituie o încălcare a acestor legi. Este, de asemenea, un afront adus demnității umane, o călcare în picioare a caracterului sacru al vieții umane și profanarea unui loc sacru".
"Noi, patriarhii și conducătorii Bisericilor din Ierusalim - conclude declarația - facem apel la liderii mondiali și la agențiile Națiunilor Unite să acționeze pentru un armistițiu imediat în Gaza, care să pună capăt acestui război. Îi implorăm, de asemenea, să garanteze protejarea tuturor locurilor religioase și umanitare și să ofere ajutor maselor înfometate din toată Fâșia Gaza. Rugăciunile noastre și sprijinul nostru rămân constante, invocând dreptate, pace și încetarea suferințelor care s-a abătut asupra populației din Gaza".
(După Vatican News, 18 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu