|
© Vatican Media |
Papa Leon al XIV-lea: Omilia la Sfânta Liturghie pentru îngrijirea creației (Borgo Laudato si' - Castel Gandolfo, 9 iulie 2025)
În această zi foarte frumoasă, aș dori înainte de toate să vă invit pe toți, începând de la mine însumi, să trăim ceea ce celebrăm în frumusețea unei catedrale, s-ar putea spune "naturală", cu plante și atâtea elemente ale creației care ne-au adus aici pentru a celebra Euharistia, ceea ce înseamnă: a aduce mulțumire Domnului.
Sunt multe motive în această Euharistie pentru care vrem să-i mulțumim Domnului: această celebrare ar putea fi prima cu noua formulă a Sfintei Liturghii pentru îngrijirea creației, care a fost și expresie a muncii diferitelor Dicastere din Vatican.
Și le mulțumesc personal numeroaselor persoane prezente aici, care au lucrat în acest sens pentru liturgie. După cum știți, liturgia reprezintă viața, iar voi sunteți viața acestui Centru Laudato si'. Aș dori să vă mulțumesc în acest moment, cu această ocazie, pentru tot ceea ce faceți urmând această inspirație foarte frumoasă a Papei Francisc, care a dat această mică porțiune, aceste grădini, aceste spații, tocmai pentru a continua misiunea atât de importantă cu privire la tot ceea ce cunoaștem, la 10 ani de la publicarea enciclicei Laudato si': necesitatea de a îngriji creația, casa comună.
Aici este ca în Bisericile antice din primele secole, care aveau izvorul baptismal prin care trebuia să se treacă pentru a intra după aceea în biserică. Nu aș vrea să fiu botezat în această apă... însă simbolul de a trece prin apă pentru a fi spălați toți de păcatele noastre, de slăbiciunile noastre și astfel să putem intra în marele mister al Bisericii este ceva ce trăim și astăzi. La începutul Liturghiei, ne-am rugat pentru convertire, convertirea noastră. Aș dori să adaug că trebuie să ne rugăm pentru convertirea atâtor persoane, din interiorul și din afara Bisericii, care încă nu recunosc urgența de a avea grijă de casa comună.
Atâtea dezastre naturale pe care le vedem încă în lume, aproape în fiecare zi în atâtea locuri, în atâtea țări, sunt cauzate în parte și de excesele ființei umane, cu stilul său de viață. De aceea, trebuie să ne întrebăm dacă noi înșine trăim sau nu această convertire: cât de mult avem nevoie de ea!
Așadar, după toate acestea spuse, am și o omilie pe care am pregătit-o și pe care o voi împărtăși; vă rog să aveți un pic de răbdare: există câteva elemente care ne ajută cu adevărat să continuăm reflecția noastră în această dimineață, împărtășind acest moment familial și senin, într-o lume care arde, fie din cauza încălzirii globale, fie a conflictelor armate, care fac mesajul Papei Francisc din enciclicele sale Laudato si' și Fratelli tutti atât de actual. Ne putem regăsi tocmai în această Evanghelie, pe care am ascultat-o, observând frica discipolilor în furtună, o frică împărtășită de o mare parte a umanității. Însă în inima Anului Jubiliar, noi mărturisim - și o putem spune de multe ori: există speranță! Am întâlnit-o în Isus. El încă potolește furtuna. Puterea sa nu tulbură, ci creează; nu distruge, ci aduce la viață, dând viață nouă. Și ne întrebăm și noi: "Cine este acesta, că până și vântul și marea îl ascultă?" (Mt 8,27).
Uimirea exprimată de această întrebare este primul pas care ne scoate din frică. Isus trăise și se rugase în jurul lacului din Galileea. Acolo își chemase primii discipoli la locurile lor de viață și de muncă. Parabolele cu care a vestit Împărăția lui Dumnezeu dezvăluie o legătură profundă cu acel ținut și cu acele ape, cu ritmul anotimpurilor și cu viața creaturilor.
Evanghelistul Matei descrie furtuna ca un "cutremur" (cuvântul seismos): Matei va folosi același termen pentru cutremurul din momentul morții lui Isus și din zorii învierii sale. Peste acest cutremur, Cristos se ridică, stând în picioare: aici Evanghelia ne permite deja să-l întrezărim pe Cel Înviat, prezent în istoria noastră răsturnată. Mustrarea pe care Isus o adresează vântului și mării manifestă puterea sa de viață și de mântuire, care depășește acele forțe în fața cărora creaturile se simt pierdute.
Așadar, să ne întoarcem la întrebarea noastră: "Cine este acesta, că până și vântul și marea îl ascultă?" (Mt 8,27). Imnul din Scrisoarea către Coloseni pe care l-am ascultat pare să răspundă tocmai la această întrebare: "El este icoana Dumnezeului nevăzut, primul născut din toată creația, pentru că prin El au fost create toate în ceruri și pe pământ" (Col 1,15-16). Discipolii săi, în ziua aceea, aflați în voia furtunii, cuprinși de frică, nu puteau încă mărturisi această cunoaștere a lui Isus. Astăzi noi, în credința care ne-a fost transmisă, putem continua în schimb: "El este și capul trupului, al Bisericii; El este începutul, primul născut dintre cei morți, ca să fie cel dintâi în toate" (v. 18). Acestea sunt cuvinte care ne angajează de-a lungul istoriei, care ne fac din noi un trup viu, trupul al cărui cap este Cristos. Misiunea noastră de a ocroti creația, de a aduce în ea pacea și reconcilierea, este însăși misiunea sa: misiunea pe care Domnul ne-a încredințat-o. Noi ascultăm strigătul pământului, noi ascultăm strigătul săracilor, pentru că acest strigăt a ajuns la inima lui Dumnezeu. Indignarea noastră este indignarea sa, munca noastră este munca sa.
În această privință, ne inspiră cântarea psalmistului: "Glasul Domnului este peste ape; Dumnezeul slavei tună, Domnul peste apele multe. Glasul Domnului este puternic, glasul Domnului e plin de măreție" (Ps 29,3-4). Acest glas angajează Biserica la profeție, chiar și atunci când cere îndrăzneala de a ne opune puterii distructive a principilor din această lume. De fapt, alianța indestructibilă dintre Creator și creaturi mobilizează inteligențele noastre și eforturile noastre, pentru ca răul să se transforme în bine, nedreptatea în dreptate, lăcomia în comuniune.
Cu iubire infinită, unicul Dumnezeu a creat toate lucrurile, dăruindu-ne viața: de aceea Sfântul Francisc de Assisi numește creaturile frate, soră, mamă. Numai o privire contemplativă poate schimba relația noastră cu lucrurile create și ne poate scoate din criza ecologică provocată de ruptura relațiilor cu Dumnezeu, cu aproapele și cu pământul, din cauza păcatului (cf. Papa Francisc, Scrisoarea enciclică Laudato si', 66).
Preaiubiți frați și surori, Borgo Laudato si', în care ne întâlnim, vrea să fie, prin intuiția Papei Francisc, un "laborator" în care să trăim acea armonie cu creația care este pentru noi vindecare și reconciliere, elaborând modalități noi și eficiente de a proteja natura încredințată nouă. Prin urmare, vă asigur pe voi, cei care vă dedicați cu angajare să realizați acest proiect, rugăciunea mea și încurajarea mea.
Euharistia pe care o celebrăm dă sens și susține munca noastră. După cum scrie Papa Francisc, "în Euharistie creația își găsește cea mai mare înălțare a sa. Harul, care tinde să se manifeste în mod sensibil, ajunge la o exprimare minunată când Dumnezeu însuși, făcut om, ajunge să se lase mâncat de creatura sa. Domnul, în apogeul misterului Întrupării, a voit să ajungă la intimitatea noastră printr-un fragment de materie. Nu de sus, ci dinăuntru, pentru ca în însăși lumea noastră să-l putem întâlni pe El" (Papa Francisc, Scrisoarea enciclică Laudato si', 236). Din acest loc doresc, așadar, să închei aceste gânduri încredințându-vă cuvintele cu care Sfântul Augustin, în paginile finale din Confesiunile sale, asociază lucrurile create și omul într-o laudă cosmică: Doamne, "faptele tale te laudă, pentru ca noi să te iubim, și noi te iubim, pentru ca faptele tale să te laude" (Sfântul Augustin, Confesiuni, XIII, 33, 48). Fie ca aceasta să fie armonia pe care o răspândim în întreaga lume.
LEO PP. XIV
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu