Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Primii pași "augustinieni" ai unui pontificat

"Cu voi, pentru voi și în Tine"

de Pino Esposito

În prima sa binecuvântare apostolică Urbi et Orbi, în seara alegerii sale, Papa Leon al XIV-lea s-a definit ca "fiu al Sfântului Augustin". El a repetat cuvintele sale despre demnitatea funcției, repetând: "Cu voi sunt creștin și pentru voi sunt episcop" (Discurs 340, 1). Această temă, pertinentă uneia dintre cele mai înalte perioade ale gândirii patristice, permite să reiasă fundamentele teologice ale noului pontificat.

Încă de la primele intervenții ale Pontifului reiese sensul unei autorități asumate conform acestei logici relaționale. Chiar după primul mesaj, adresându-se lucrătorilor din comunicare, îi îndeamnă să împărtășească istoria care ne unește. Toți se plângeau că vremurile erau rele, iar Augustin îndemna: "Și voi spuneți: Acestea sunt vremuri grele, acestea sunt vremuri dure, vremuri de nenorocire. Trăiți bine și, cu viața bună, schimbați vremurile: schimbați vremurile și nu veți avea de ce să vă plângeți" (Discurs 311, 8). Leon, preluând cuvintele sfântului de la Hipona, ne invită la o "recuperare" introspectivă a epocii în care trăim: "Să trăim bine și vremurile vor fi bune", pentru că "noi suntem vremurile".

Pe 18 mai, în omilia de la Liturghia de inaugurare a pontificatului său, după ce a specificat deja intenția și avantajul ("pentru voi") slujirii petrine, precizează valoarea escatologică a destinației a ceea ce i-a fost încredințat. Citează Confesiunile: "Ne-ai făcut pentru Tine și inima noastră nu are liniște până nu se odihnește în Tine" (1, 1.1). Apoi prezintă un proiect pastoral în care soteriologia și proximitatea se relaționează. Revine la Doctorul Harului pentru a defini acordul pe care, la nivelul uman, se bazează acea unire: "Biserica este formată din toți cei care sunt în armonie cu frații și care îl iubesc pe aproapele" (Discurs 359, 9).

Pe 19 mai, reprezentanților altor Biserici și religii, le vorbește despre confluență, nu despre convertire. Mottoul său preluat de la episcopul de Hipona, o redefinește: "În acel unul [in Illo] - adică Cristos - suntem una" (Comentariu la Ps., 127, 3). "Comuniunea" noastră se împlinește dacă și atunci când "convergem în Domnul Isus".

Pe 22 mai, la Adunarea Operelor Misionare Pontificale, revine la reflecția asupra naturii pluraliste, eminamente trinitare și intrinsec non-monolitice a comunității creștine care, dacă este una - repetând formula: In Illo uno unum - este una ca "familie" ("familia lui Dumnezeu").

Pe 20 mai, vizitând mormântul Sfântului Paul, reflectă asupra harului chemării, în care iubirea lui Dumnezeu o precede pe cea față de Dumnezeu: "Ce am putea alege noi, dacă mai întâi nu am fost noi înșine aleși?" (citează Discursul 34, 2).

În ceea ce privește antecedentele, Sfântul Augustin indica deja în imaginea maternă a hranei pentru prunc semnul condiției originare a omului incapabil să se hrănească singur (conform Expunere despre Psalmul 130,9). Și nici nu pare admisibil să credem că ceea ce hrănește de la început se poate epuiza vreodată ("panis qui reficit, et non deficit" [Sermo 130, 2], în omilia din 22 iunie). În mesajul din 29 mai, el percepe măreția unui Dumnezeu care predispune la ascultare, așa cum este susținut în Confesiuni: "Dă [Doamne] ce poruncești și poruncește ceea ce vrei" (X, 29.40).

Pe 31 mai, după recitarea rozariului în Grădinile Vaticanului, în maniera Sfântului Augustin, Papa Leon al XIV-lea distinge posibilele disonanțe în lauda lui Dumnezeu, găsindu-le în cuvintele care nu se acordă "cu viața și cu limba, cu inima și cu buzele" (Discurs 256, 1).

În forma dialogică a litaniei mariane, ne învață să invocăm pentru a ne pregăti să răspundem. Pe 4 iunie, în audiența generală, citează din Discursul 87 pentru a medita asupra amânării spirituale: "De ce, așadar, întârzii să-l urmezi pe cel care te cheamă [...]?" (6.8). "Ce așteptăm?" este întrebarea evanghelică augustiniană pe care Leon al XIV-lea o pune Bisericii de astăzi. O adresează și cu ocazia ciclului de cateheze dedicat vindecării paraliticului: "A venit așadar omul care era necesar; de ce să mai întârzie vindecarea?" (din Omilia 17, 7 la care face referire pe 18 iunie).

Recunoscându-ne fragilitățile ("în această viață avem niște crăpături [...] prin care intră păcatul": reproduc citatul papal din Discurs 278, 13.13), el nu propune o atitudine "protecționistă", ci de eliberare. Ea este potrivită iertării care reconectează, nu închiderii care izolează (Sala Consistoriului, 6 iunie).

Pe 12 iunie, clerului roman, repetă apelul Sfântului Augustin: "Iubiți această Biserică, rămâneți în această Biserică [...]" (Discurs 138, 10), clarificându-i natura participativă. Folosește expresia, deja menționată, "cu voi" ("vă asigur de apropierea mea, de afectul meu și de disponibilitatea mea de a merge cu voi"), un element care se încadrează în binomul mai larg - în Tine și pentru Tine - recurent în discursurile sale, care compune o formulă relațională superioară de iubire interioară, orientată și împărtășită. Pe 17 iunie, episcopilor italieni, el elogiază complexitatea, complementaritatea, pluralismul, în esență sinodalitatea: "Dacă trupul ar fi numai ochi, unde ar fi auzul? [...]" (cu referire la Expunere despre Psalmul 130, 6). Biserica este astfel dacă și numai dacă creează legături.

În mesajul video către tineri, din 14 iunie, Sfântul Părinte ne îndeamnă să "începem cu viața noastră, cu inima noastră" (Discurs 311). Tot de la Sfântul Augustin preia cuvintele despre reforma interioară - deja relatate de el și pe care le-am citat la început: "inima noastră nu are liniște până nu se odihnește în Tine" (Confesiuni 1, 1,1).

Pe 24 iunie, seminariștilor cu ocazia Jubileului lor, reia invitația augustiniană de a "se întoarce la inimă", la locul întâlnirii cu Dumnezeu.

Amprenta Sfântului Augustin reiese atât în discursuri, ca și în numele Papei însuși, luată ca omagiu adus moștenirii lui Leon al XIII-lea. Tocmai Papa lui Rerum novarum, la sfârșitul secolului al XIX-lea, l-a chemat pe augustinianul Antonio Pacifico Neno, care lucra atunci în Pennsylvania, să supravegheze refacerea Ordo Sancti Augustini, după repetate suprimări suferite în Europa. Astăzi conduce Biserica un augustinian american: un fapt care mărturisește ciclurile prin care energiile spirituale ale Americii contribuie la tradițiile creștine străvechi.

(După L'Osservatore Romano, 8 iulie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat