|
© Vatican Media |
Au fost publicate "Direcții pentru faza de implementare a Sinodului" pentru a însoți reflecția până la Adunarea eclezială 2028
Un schimb concret de daruri între Biserici și în Biserică
Secretariatul General al Sinodului a publicat, luni, 7 iulie 2025, "Direcții pentru faza de implementare a Sinodului" (2025-2028). Documentul, pregătit cu avizul favorabil al Consiliului Ordinar și aprobat de Papa Leon al XIV-lea, are un dublu scop: să ofere Bisericilor locale din întreaga lume un cadru de referință comun care să faciliteze drumul împreună; și, în același timp, să promoveze dialogul care va conduce întreaga Biserică la Adunarea eclezială din octombrie 2028. Textul este structurat conform următoarei scheme: Descrierea fazei de implementare și a obiectivelor acesteia; Sarcinile și responsabilitățile celor care participă; Utilizarea Documentului Final al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, aprobat în octombrie 2024 și, în final, Analiza metodei și instrumentelor fazei de implementare. Mai jos, publicăm introducerea la "Direcții...", scrisă de cardinalul secretar general Mario Grech.
Trăim într-o perioadă de mare intensitate spirituală. Moartea Papei Francisc ne-a mișcat profund pe toți și ne rugăm în continuare Domnului să-l primească în pacea sa și să-i acorde răsplata pentru slujirea sa adusă Bisericii. În același timp, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru alegerea Sfântului Părinte Leon al XIV-lea, care de la bun început ne-a încurajat să continuăm angajarea noastră în drumul sinodal, amintindu-ne că suntem "o Biserică misionară, o Biserică ce construiește punți, dialog, mereu deschisă să primească, precum această piață, cu brațele deschise pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră, de prezența noastră, de dialog și de iubire"1.
Este vorba de aceeași convingere care animă profund Documentul Final (DF) al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, "Pentru o Biserică Sinodală. Comuniune, participare, misiune", care a fost aprobat la sfârșitul celei de-a doua sesiuni a Adunării Sinodale, la 26 octombrie 2024. Forma sinodală a Bisericii este în slujba misiunii sale și orice schimbare în viața Bisericii are scopul de a o face mai capabilă să vestească Împărăția lui Dumnezeu și să mărturisească Evanghelia Domnului bărbaților și femeilor din timpul nostru. Aceasta este cheia interpretării fidele a DF și mai ales a punerii sale în practică. Trăim într-o lume prinsă într-o spirală de violență și de război nesfârșit, care face tot mai greu să se construiască ocazii de întâlnire și de dialog, în vederea binelui comun și a păcii. Mai mult ca niciodată are nevoie de o Biserică aptă să știe să fie "în Cristos ca sacrament, adică semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc" (Lumen gentium, nr. 1; cf. DF, nr. 56). În varietatea contextelor acestei lumi, Sinodul "constituie un act de receptare ulterioară a Conciliului, îi prelungește inspirația și îi relansează forța profetică pentru lumea de astăzi" (DF, nr. 5).
Urgența acestei misiuni ne îndeamnă pe calea implementării Sinodului, care este o misiune de care toți cei botezați sunt coresponsabili. Multe Biserici locale, în toate părțile lumii, o parcurg cu entuziasm. Dorim să le mulțumim și să le invităm să-și continue drumul cu generozitate: ele duc înainte o angajare prețioasă pentru întreaga Biserică. Acest text le poate oferi un orizont cu care să se confrunte și, mai ales, le invită să-și împărtășească inițiativele, contribuind la un discernământ eclezial mai larg. Alte Biserici încă se întreabă cum să întreprindă faza de implementare sau fac primii pași. Le încurajăm să înainteze cu curaj, înfruntând rezistențele și dificultățile, fie practice, fie meritorii, cu libertate și parresia: și ele au o contribuție prețioasă de oferit și ar fi o pierdere pentru întreaga Biserică dacă glasul lor ar rămâne tăcut.
Secretariatul General al Sinodului rămâne la dispoziția și a unora și a celorlalte, pentru a le asculta, a le însoți, a le sprijini eforturile și, mai presus de toate, pentru a contribui la animarea dialogului și a schimbului de daruri între Biserici, în folosul întregii Biserici și al unității sale. Acesta este modul în care intenționăm să îndeplinim misiunea de a însoți faza de implementare a Sinodului încredințat nouă de Papa Francisc pe 11 martie 2024 și pe care Papa Leon al XIV-lea l-a confirmat pe 26 iunie anul trecut, cu ocazia primei sale întâlniri cu cel de-al XVI-lea Consiliu Ordinar al Secretariatului General al Sinodului, încurajându-ne să continuăm. Intenția este de a ne asigura că vom continua având în vedere unitatea Bisericii, "armonizând primirea în diferitele contexte ecleziale"2, fără a diminua cu nimic responsabilitatea fiecărei Biserici locale. Situându-ne "în armonie cu indicațiile din Documentul Final, obiectivul este de a face concretă perspectiva schimbului de daruri între Biserici și în întreaga Biserică (cf. DF, nr. 120-121)"3.
Direcțiile propuse aici sunt situate în perspectiva acestei slujiri. Le adresăm întregului popor al lui Dumnezeu, care este subiectul drumului sinodal, și îndeosebi episcopilor și eparhilor, membrilor echipelor sinodale și tuturor celor care, în diverse funcții, sunt implicați în faza de implementare, cu obiectivul de a le face să simtă sprijinul nostru și de a continua dialogul care a caracterizat întregul proces sinodal. Conținutul lor este, de fapt, înrădăcinat în stimulii primiți de la Biserici în ultimele luni și în roadele experiențelor pe care ele le-au împărtășit. Pe baza contribuțiilor și a întrebărilor pe care le va primi de la Biserici și din ceea ce va apare util, Secretariatul va oferi stimuli și instrumente ulterioare pentru a însoți și a sprijini efortul comun, în speranța de a colabora pentru a face faza de implementare a Sinodului și mai rodnică.
Încredințăm mijlocirii Mariei, Regina Apostolilor și Maica Bisericii, și a sfinților apostoli Petru și Paul, a căror solemnitate o celebrăm astăzi, acest pas ulterior pe drumul sinodal pe care noi, ca popor al lui Dumnezeu, îl parcurgem împreună.
Vatican, 29 iunie 2025
Solemnitatea sfinților apostoli Petru și Paul
Cardinal Mario Grech
Secretar general
Note:
1 Leon al XIV-lea, Prim salut și binecuvântare, 8 mai 2025.
2 Scrisoare despre procesul de însoțire a fazei de implementare a Sinodului, 15 martie 2025.
3 Ibidem.
(După L'Osservatore Romano, 7 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu