|
© Vatican Media |
Vacanțele văzute de papi, timp pentru a redescoperi Cuvântul și cartea naturii
de Amedeo Lomonaco
O pauză de la muncă pentru a reface forțele fizice, posibilitatea de a călători și de a contempla frumusețea naturii, un timp pentru noi lecturi și prietenii. Dar și un spațiu pentru a cultiva, prin meditație și rugăciune, un aspect esențial: cel interior. Acestea sunt câteva dintre principalele dimensiuni indicate de Pontifi cu privire la timpul de vacanță. Și Papa Leon al XIV-lea va petrece, în această primă vară a sa ca succesor al lui Petru, o perioadă de odihnă. Din 6 iulie până în 20 iulie, Pontiful se va muta în Vilele Pontificale de la Castel Gandolfo, o localitate aflată la 25 km de oraș, în zona Castelli Romani. În acest loc, pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit cu afecțiune "Vaticanul numărul doi", va celebra Sfânta Liturghie duminică, 13 iulie 2025, în Parohia Pontificală "Sfântul Toma de Villanova", în timp ce duminică, 20 iulie 2025, o va celebra în catedrala din Albano, care fusese atribuită fostului cardinal Prevost ca Biserică titulară în consistoriul de creare a cardinalilor. În ambele duminici, Papa Leon al XIV-lea va recita și rugăciunea Angelus în "Piazza della Libert?" din Castel Gandolfo.
Un timp propice
Cum să folosim și să facem profitabil timpul de vacanță? Această întrebare, numai aparent neesențială dacă se urmărește o perspectivă spirituală, își găsește de fapt spațiu în multe reflecții ale Pontifilor. În primul rând, pentru că vacanțele nu au un rol marginal în viața omului. Papii subliniază că acestea nu trebuie văzute doar ca o perioadă de pură lenevire legată de odihnă. Acest timp se poate revela, de exemplu, un moment propice pentru a ne opri asupra frumuseții naturii, definită de Papa Paul al VI-lea drept "cartea lui Dumnezeu". În timpul vacanțelor, a subliniat însuși Papa Montini, se poate redescoperi contactul cu scena "mereu deschisă, mereu nouă, mereu minunată" a creației: "spațiul, atmosfera, animalele, lucrurile; marea, munții, câmpiile, cerul cu zorii săi, amiezile sale, apusurile sale și mai ales cu nopțile sale înstelate, profunde și mereu încântătoare".
Paul al VI-lea: Vacanțele să fie timp de împrospătare vigilentă
Însă vacanțele sunt și o perioadă benefică în care întreruperea ritmului obișnuit al muncii poate favoriza liniștea interioară, reculegerea. Papa Paul al VI-lea, la Angelus din 5 august 1973, a indicat un program special pentru această perioadă de odihnă:
Să ne asigurăm că acest timp liber, pe care îl numim vacanțe, să nu fie complet nici disipare, nici egoism. Relaxare, împrospătare, recreere (în sens etimologic), da, dar inteligentă și vigilentă. Există, de exemplu, lecturi serioase, cărora nu le putem acorda timpul necesar pe parcursul anului; există excursii, care sunt descoperiri ale numeroaselor bogății frumoase ale istoriei noastre și ale artei noastre, cărora le dăm de preferință alegerea noastră. Și apoi să ne amintim că vacanțele sunt perioada privilegiată pentru bunele prietenii, pentru a cunoaște locuri, obiceiuri, nevoi ale poporului de care de obicei nu ne apropiem și pentru întâlnirea cu persoane noi demne de conversația noastră.
Ioan Paul al II-lea: Întâlnirea este una din valorile vacanței
Vacanțele sunt o oportunitate pentru a împărtăși momente senine. Papa Ioan Paul al II-lea, căruia îi plăcea să petreacă perioade de odihnă în munții "săi" iubiți, a amintit în repetate rânduri că, pentru a se regenera, omul are nevoie de armonie, să experimenteze frumusețea întâlnirii cu ceilalți. "Pentru ca vacanța să fie cu adevărat așa și să aducă o bunăstare autentică - afirma Papa Wojtyła la Angelus din 6 iulie 1997 - este necesar ca în ea persoana să găsească un echilibru bun, fie cu sine însuși, fie cu ceilalți și cu mediul înconjurător. Această armonie interioară și exterioară regenerează sufletul și redă energie trupului și spiritului".
Una dintre valorile vacanței este cea a întâlnirii, a faptului de a fi împreună cu ceilalți în mod dezinteresat, pentru plăcerea prieteniei și a împărtășirii de momente senine. Totuși cunoscând sufletul uman și condiționările societății de consum, aș vrea să sugerez, în special tinerilor, să facă vacanțe sănătoase, adică să fie evadări sănătoase, evitând încălcările care sunt dăunătoare propriei sănătăți și a altora. Altminteri, se ajunge să se irosească timp și resurse și să se întoarcă din "concediul" mult așteptat fără niciun beneficiu. Evadarea poate fi utilă, dar numai dacă nu se evadează din criterii morale sănătoase și chiar pur și simplu din respectul datorat propriei sănătăți. Dreptul la o vacanță nu trebuie să ne facă să-i uităm pe cei care, din diverse motive, nu își pot părăsi propriul mediu obișnuit, deoarece sunt împiedicați de vârstă, de motive de sănătate sau de muncă, de greutăți economice sau de alte probleme.
Benedict al XVI-lea: În fața naturii omul se redescoperă creatură
Mai ales pentru cei care locuiesc în orașe mari, adesea frenetice și dispersive, este important să se cufunde pentru o perioadă în natură. Papa Benedict al XVI-lea, la Angelus din 17 iulie 2005, în munții Les Combes din Valle d'Aosta, a indicat această exigență care nu este secundară.
În lumea în care trăim, devine aproape o necesitate să ne putem revigora în trup și în spirit, mai ales pentru cei care locuiesc în orașe, unde condițiile de viață, adesea frenetice, lasă puțin spațiu pentru liniște, reflecție și contact relaxant cu natura. În afară de asta, vacanțele sunt zile în care se poate dedica mai mult timp rugăciunii, lecturii și meditației asupra semnificațiilor profunde ale vieții, în contextul senin al propriei familii și al celor dragi. Timpul de vacanță oferă oportunități unice de a ne opri în fața spectacolelor sugestive ale naturii, "carte" minunată la îndemâna tuturor, mari și micuți. În contact cu natura, persoana își regăsește dimensiunea potrivită, se redescoperă creatură, mică, dar în același timp unică, "capabilă de Dumnezeu" pentru că este deschisă interior către infinit.
Francisc: În vacanță se aprofundează drumul spiritual
Vacanțele sunt și timpul pentru a aprofunda drumul spiritual. La Angelus din 6 august 2017, Papa Francisc invita, în special, să parcurgem această cale alături de drumurile aglomerate dintre destinațiile și locurile turistice.
Timpul estival este moment providențial pentru a mări angajarea noastră de căutare și de întâlnire cu Domnul. În această perioadă, studenții sunt liberi de activitățile școlare și atâtea familii merg în concediu; este important ca în perioada de odihnă și de dezlipire de ocupațiile zilnice, să se poate reface forțele trupului și ale spiritului, aprofundând drumul spiritual. (...) Fie ca Mama noastră și Mama lui Dumnezeu să ne ajute să intrăm în sintonie cu Cuvântul lui Dumnezeu, așa încât Cristos să devină lumină și călăuza a întregii noastre vieți. Ei să-i încredințăm vacanțele tuturor, pentru ca să fie senine și rodnice, dar mai ales vara celor care nu pot să petreacă vacanțe pentru că sunt împiedicați de vârstă, de motive de sănătate sau de muncă, de probleme economice sau de alte probleme, pentru ca să fie oricum un timp de destindere, îmbucurat de prezențe prietenești și de momente fericite.
Așadar vacanțele sunt pentru papi un timp de odihnă și de relaxare, dar și o perioadă pentru a medita, pentru a intra în sintonie cu Cuvântul lui Dumnezeu. În această armonie, odihna se poate transforma într-un drum pentru a întrezări, în tăcerea interioară și printre vârfurile sufletului și ale naturii, privirea iubitoare a Domnului.
(După Vatican News, 5 iulie 2025)