|
© Vatican Media |
Papa în dialog cu copiii
În Aula "Paul al VI-lea" întâlnire cu oaspeții de la Centrul de vară din Vatican și 300 de copii ucraineni
În jurul amiezii, joi, 3 iulie 2025, la sfârșitul audiențelor, Papa Leon al XIV-lea s-a deplasat în Aula "Paul al VI-lea" pentru a-i întâlni pe cei peste trei sute de copii și tineri participanți la Centrul de vară "Estate Ragazzi in Vaticano", cărora li s-au alăturat, puțin după ora 11.00, tot atâția colegi din Ucraina și găzduiți pentru acest sezon de Caritas Italia. Acest lucru a fost anunțat de Sala de Presă a Sfântului Scaun, care informează că, după primirea de către animatorii inițiativei promovate în stilul oratoriilor lui Don Bosco, papa a vorbit cu cei mici și a răspuns la câteva întrebări.
Pontiful a vorbit despre copilăria sa, despre participarea la Liturghie, unde întâlnea alți copii, alți prieteni, dar mai ales unde îl întâlnea pe "cel mai bun prieten, pe Isus".
Episcopul de Roma a vorbit și despre diversitate și primire și i-a întâmpinat pe copiii ucraineni în limba engleză, adăugând că "este important să ne respectăm, să nu ne oprim la diferențe, ci să construim punți, prietenie, cu toții putem fi prieteni, frați, surori".
Răspunzând la o întrebare despre război, el a explicat cum, chiar și copii fiind, este necesar să învățăm să fim constructori de pace și prietenie, să nu intrăm în conflict și în luptă, nici să promovăm ura și invidia: "Isus ne cheamă pe toți să fim prieteni", a explicat el, pentru că este important "să învățăm de când suntem copii să avem respect reciproc, să vedem în celălalt pe cineva ca mine".
Copiii și tinerii i-au oferit Papei Leon al XIV-lea câteva cadouri: obiecte realizate de ei în timpul Centrului de vară și gadgeturi din Tabăra de vară, precum și desene și lucrări din partea micilor ucraineni.
La final, după ce a făcut fotografii-suvenir cu cei prezenți, papa i-a invitat pe toți să se roage împreună Bucură-te Marie și a împărțit binecuvântarea.
(După L'Osservatore Romano, 3 iulie 2025)
* * *
|
© Vatican Media |
Colocviul Papei Leon al XIV-lea cu micii participanți la "Tabăra de vară în Vatican"
A construi punți deja de când suntem copii
"Deja de mici putem învăța să construim punți și să căutăm oportunități de a-i ajuta pe ceilalți". Papa Leon al XIV-lea este convins de acest lucru și, răspunzând la întrebările unor copii pe care i-a întâlnit joi, 3 iulie 2025, la Vatican, i-a îndemnat să caute prietenia cu Isus participând la Liturghie, primindu-i pe cei diferiți și angajându-se în construirea păcii. Ocazia a fost vizita pe care a făcut-o în jurul prânzului în Aula "Paul al VI-lea", unde erau adunați peste 300 de participanți la "Tabăra de vară în Vatican", cărora li se alăturase cu puțin timp înainte un număr egal de colegi din Ucraina găzduiți de Caritas Italiană.
Răspunzând la trei întrebări din partea a trei copii reprezentând diferitele grupe de vârstă, Papa a vorbit dialogat liber cu cei prezenți după ce unul dintre animatori i-a prezentat inițiativa, aflată acum la a șasea ediție. Coordonat de preotul salezian don Franco Fontana, după modelul oratoriilor "Sfântul Ioan Bosco", sloganul din acest an este "Cu totul celălalt, când celălalt este totul": o temă aleasă pentru ca micii participanți să poată învăța să depășească prejudecățile, într-o perioadă în care pare tot mai complicat să vorbească, să se relaționeze, să împărtășească cuvinte, gânduri și chiar momente de joacă și de distracție împreună.
Primul copil care s-a adresat Papei Leon al XIV-lea a fost Giulia, care l-a întrebat dacă mergea la Liturghie în copilărie. "Desigur! - a fost răspunsul prompt - Întotdeauna, în fiecare duminică, cu mama și tata." Apoi, a adăugat el, legând firul amintirilor din copilărie din Chicago, "de la vârsta de 6 ani sau cam așa ceva am fost și ministrant în parohie și, așa că, înainte de a merge la ore, la școală, care era o școală parohială, era Liturghie la 6.30 dimineața și mama ne trezea mereu și spunea: «Hai să mergem la Liturghie». Și apoi chiar și slujirea Liturghiei era ceva ce îmi plăcea foarte mult, pentru că încă din copilărie mă învățaseră că Isus este întotdeauna aproape, că cel mai bun prieten este întotdeauna» El; și că Liturghia era o modalitate de a găsi acest prieten, de a fi cu Isus, chiar înainte de a face Prima Împărtășanie". În acest sens, Papa Prevost a amintit că la acea vreme celebrarea "era în latină" - "încă trebuia să învățăm latina pentru Liturghie și apoi, mai târziu, pentru mine, care m-am născut și am trăit în Statele Unite, s-a schimbat în engleză", a comentat el. Dar lucrul important, a adăugat el, "nu a fost atât limba în care se celebra, ci experiența de a întâlni alți copii care slujeau împreună la Liturghie"; prin urmare, "întotdeauna prietenia și apoi această apropiere de Isus în Biserică. Și astfel era întotdeauna un lucru foarte frumos".
Apoi, Edoardo a luat microfonul și, referindu-se la tema "Vara pentru copii la Vatican", l-a întrebat pe Papă cum îi pot primi copiii pe cei diferiți. Răspunzând, Leon al XIV-lea a salutat mai întâi grupul din Ucraina în engleză - "experiențe ca aceasta, de a ne întâlni venind din țări diferite, ținuturi diferite, limbi diferite, atâtea diferențe care pot exista între noi, este foarte important", a explicat el, îndemnându-i să trăiască "experiența întâlnirii, a întâlnirii reciproce, a respectării reciproce și a învăța să fim prieteni unii cu alții" - apoi a continuat în italiană pentru a-i face pe ceilalți prezenți să înțeleagă că Ucraina este "o țară care suferă atât de mult din cauza războiului". Și concentrându-se tocmai asupra diferențelor care există cu siguranță între cele două grupuri întâlnite, începând cu limba vorbită și dificultatea care rezultă în urma acesteia de a ne înțelege reciproc, a spus, de asemenea, că este conștient că "totuși, atunci când găsim ocazia unei întâlniri, de a ne întâlni cu celălalt, este foarte important să învățăm să ne respectăm reciproc, să nu ne concentrăm asupra diferențelor, ci să vedem cum să trăim o întâlnire cu respect față de celălalt pentru a construi punți, pentru a construi prietenie, pentru a recunoaște că toți putem fi prieteni, frați, surori și cum în acest fel putem merge împreună și să mergem înainte". Papa nu a ascuns dificultățile. "Uneori este nevoie de un efort special", a remarcat el, "pentru că: «Dar el nu este ca mine, dar ea este diferită... nu vorbește ca mine... îl văd ca fiind diferit...»; și totuși, a clarificat el, trebuie "să învățăm să ne respectăm reciproc, să știm că toți putem să experimentăm întâlnirea și să trăim ca prieteni".
În cele din urmă, Damiano a revenit la tema conflictului din Ucraina, întrebând ce pot face noile generații pentru a construi pacea. Iar episcopul de Roma a răspuns că "și copii fiind, cu toții putem învăța să fim constructori de pace și de prietenie". A oferit, de asemenea, sugestii practice: "Nu mergeți la război, la luptă, nu promovați niciodată ura, sunt atât de multe lucruri mici și pentru voi încât uneori, cineva se uită și spune: «Îmi plac mai mult acei pantofi de acolo și nu-i am...». Apoi îl văd rău pe celălalt... Sau simt această invidie, ceva care îmi face rău în inimă". În schimb, Papa a clarificat: "Isus ne cheamă să învățăm să fim cu toții prieteni, cu toții frați și surori. Și trăind această experiență suntem italieni, americani, ucraineni, din țara de unde venim, suntem cu toții fii și fiice ai lui Dumnezeu". De aici invitația de a învăța încă de la o vârstă fragedă "să avem acest respect reciproc", "să vedem în celălalt pe cineva ca mine", care "nu este atât de diferit. «Vorbește altă limbă, eu nu pot spune nimic»: nu este adevărat, există și gesturile! Există o modalitate de a te apropia de celălalt, poți împărți puțină pâine, poți căuta modalități de a-l ajuta pe celălalt", pentru că tocmai, a concluzionat Leon al XIV-lea, "chiar și cei mai mici pot începe deja să caute ocazii și oportunități" pentru a "fi promotori ai păcii, promotori ai prieteniei, ai iubirii între toți".
(După L'Osservatore Romano, 4 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu