Preotul și perna
Mă aflu la o sfințire de biserică. Nu-s chiar atât de important! Prin urmare am prins un loc abia în banca a doua, undeva spre perete. Numai bine să trăiesc momentul cât se poate de liniștit și profund! După noi, cei din bancă, intră episcopul consacrator și ceilalți episcopi, preotul "constructor", câțiva părinți decani, alți invitați de seamă, autorități și binefăcători, asta după ce tocmai avusese loc ritualul "extern" al sfințirii bisericii.
Se intră în biserică, iar Liturghia de sfințire și de consacrare își urmează cursul conform ritualului...
Printre diferitele rituri specifice, încă îl mai văd pe paroh, căci el e constructorul, ba agitat, ba senin, ba transpirat, ba emoționat, dar, una peste alta, mulțumit de ceea ce a ieșit!
La final nu mai contenesc cuvintele de laudă...
În sfârșit, totul s-a terminat, episcopul/episcopii s-au întors acasă, oaspeții și ei, credincioșii s-au dus la casele lor, iar el, "părintele ctitor", intră singur în camera sa spre a se odihni după o zi destul de încărcată. E frânt, dar mulțumit!
Își spune în grabă rugăciunea Vesperelor și Completoriul, pentru că "îi cădeau ochii" de oboseală și în sfârșit, iată-l în pat! Este pentru prima dată când respiră ușurat; nu mai trebuie să alerge după materiale, după muncitori, după arhitect, nu se mai gândește la cum va ieși prezbiteriul, la cum va agăța policandrul, la culoarea pereților etc.
E liniștit, dar nu-l ia somnul... E adevărat că nu-l mai preocupă ce are de făcut, dar îl "năpădesc" cele pe care le-a făcut!
Încă mai vede cum a luptat aproape singur împotriva tuturor atunci când a propus că trebuie construită o altă biserică în schimbul celei vechi, care, pe lângă că era foarte veche și aproape dărăpănată, mai era și prea mică pentru numărul credincioșilor. Încă își amintește de scrisoarea pe care enoriașii au transmis-o episcopului manifestându-și nemulțumirea că biserica lor de suflet urmează să fie dărâmată. Îi revin în minte cuvintele de amenințare pe care unii credincioși i le-au spus după ce a făcut marele anunț al construirii unei noi biserici: "Nu uitați, ne-ați pierdut pentru totdeauna! Aici noi nu mai călcăm!"
Își amintește orele și orele de discuții cu arhitectul, cu proiectantul, cu dirigintele de șantier și cu muncitorii, care, fără să fie specialiști în domeniul spiritual-religios, voiau o biserică după "chipul și asemănarea" lor. Ce să mai spun de fonduri? Încă îi mai răsună în urechi umilirile și cuvintele de dojană primite din partea multora la care s-a dus "să ceară". De câte ori l-au "apostrofat" și enoriașii... "De unde, părinte? Și apoi, de ce trebuia o altă biserică, cea veche nu era bună? Nouă ne plăcea și aceea!"
Este deja ora 4.00, iar el nu a dormit deloc! La ora 7.00 trebuie să celebreze Sfânta Liturghie. Gândurile care l-au năpădit ca o maree l-au chinuit toată noaptea. Ceea ce ieri, prin sfințirea bisericii și prin consacrarea altarului, părea o încununare, după o noapte nedormită a devenit un "chin": "De mâine ce voi face? Mă obișnuisem să alerg, să caut, să cerșesc, să sufăr, să fiu mâhnit, să mă bucur... Eram în construcția bisericii, iar odată cu ea mă construiam și pe mine! Fizic, acum construcția e gata, dar adevărata construcție abia acum începe cu adevărat!"
Sfințirea bisericii și consacrarea altarului înseamnă încununarea unui proiect, dar adevăratul proiect, care este construcția Bisericii, ați sesizat, cu majusculă, aceasta nu se termină niciodată!
Îmi dau seama însă că sunt obosit! Sunt fericit, ba chiar împlinit, dar obosit! Sunt obosit și uneori mă simt chiar bolnav! Mă dor toate și nu știu de unde să încep! Construcția fizică a bisericii m-a consumat atât de mult, încât, da, am obosit! Sunt obosit!
Privește, Doamne, la oboseala mea! Tu știi multele nopți nedormite, multele temeri, entuziasmul și descurajările mele, momentele mele de singurătate, de greutate și chiar și lacrimile pe care de atâtea ori ochii mei le-au vărsat, uneori chiar fără să vreau. O, pernă din patul meu, dacă ar ști toți credincioșii care au participat ieri la Sfânta Liturghie, preoții participanți, episcopii, autoritățile, binefăcătorii, de câte ori te-am udat cu lacrimile mele! Tu ești martora atâtor gânduri ale mele, a atâtor idei "puse în ziduri", ești cea care mi-ai rămas fidelă chiar și atunci când ceilalți nu mă înțelegeau...
O, dacă am ști cu adevărat ce se află în spatele marilor proiecte!
Când intri într-o biserică, gândește-te că cineva și-a sacrificat ani din viață pentru ca tu, așezat poate într-o bancă, fie și în a doua din față, spre perete, să poți participa la Sfânta Liturghie.
Doamne, ce ar fi Biserica fără biserici?!
Pr. Felician Tiba