|
© Vatican Media |
Noul formular pentru "Missa «pro custodia creationis»"
Cu cardinalul Czerny și arhiepiscopul Viola
de Isabella Piro
Miercuri, 9 iulie 2025, Papa Leon al XIV-lea va prezida o Liturghie privată la Castel Gandolfo, în Borgo Laudato si', și va folosi pentru prima dată noul formular de rugăciuni pentru Missa "pro custodia creationis", prezentat joi, 3 iulie 2025, la Sala de Presă a Sfântului Scaun.
La întâlnirea cu jurnaliștii au participat cardinalul iezuit Michael Czerny, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, și arhiepiscopul franciscan Vittorio Francesco Viola, secretarul Dicasterului pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Formularul - despre care vorbitorii au spus că a fost deja început în timpul pontificatului Papei Francisc, grație și colaborării interdicasteriale - va fi adăugat la Missae "pro variis necessitatibus vel ad diversas" din Liturghierul Roman, în prezent fiind 49: 20 se referă la Biserică, 17 la necesități civile și 12 sunt pentru diferite circumstanțe.
Noile texte, a explicat cardinalul, se încadrează pe fundalul a două aniversări: "Mesajul revoluționar pentru Ziua Mondială a Păcii" semnat în 1990 de Sfântul Ioan Paul al II-lea și intitulat "Pace cu Dumnezeu Creatorul, pace cu toată creația", și a zecea aniversare a enciclicei Laudato si', în care Papa Francisc recomandă o "ecologie integrală" și nu una "superficială sau aparentă".
Totuși trebuie subliniat, a spus cardinalul Czerny, că "tema creației nu este una care se adaugă, ci este întotdeauna prezentă în liturgia catolică". Pentru că "Euharistia unește cerul și pământul, îmbrățișează și pătrunde toată creația. Și atunci când este celebrată, întregul cosmos îi aduce mulțumire lui Dumnezeu". Prin urmare, noul formular își propune să fie "un sprijin liturgic, spiritual și comunitar pentru grija pe care trebuie să o acordăm cu toții naturii, casa noastră comună".
Este vorba, a reiterat el, despre "un mare act de credință, speranță și caritate", despre o invitație de "a răspunde cu grijă și iubire, într-un sentiment mereu crescând de uimire, respect și responsabilitate". De fapt, a concluzionat cardinalul, noi toți suntem "chemați să fim administratori fideli a ceea ce Dumnezeu ne-a încredințat în alegerile noastre zilnice și în politicile publice, precum și în rugăciune, în cult și în modul cu care trăim în lume".
Și arhiepiscopul Viola a amintit că "liturgia celebrează misterul creației în fiecare moment al anului liturgic": de exemplu, în Privegherea pascală, prima lectură este relatarea creației; în liturgia botezului se recită rugăciunea de binecuvântare a apei; în Liturgia Orelor "tema creației este foarte prezentă". Și "în experiența creștină, duminica este înainte de toate o sărbătoare pascală, iluminată total de gloria lui Cristos înviat. Este celebrarea «noii creații»."
Toate acestea, a explicat prelatul, "favorizează creșterea conștientizării importanței protejării creației, al cărei sens profund este revelat în Misterul Pascal pe care celebrarea îl face prezent". Astăzi, a adăugat el, "datorită și magisteriului Papei Francisc, suntem mai conștienți că ne aflăm într-o situație de gravă criză" ecologică și de mediu. O relevanță deosebită creației, a continuat Viola, este dată de Rogațiuni și de cele Patru Zile de Pocăință, sau cele patru serii de trei zile de post și abstinență, instituite de Biserică și celebrate la începutul celor patru anotimpuri ale anului. De acum înainte, acestea vor fi "reglementate de Conferințele Episcopale, atât în ceea ce privește timpul, cât și modul de celebrare a lor", astfel încât să se adapteze "la diferitele situații locale și la necesitățile credincioșilor".
În intervenția arhiepiscopului a fost clar apelul său la responsabilitate: "Noi nu suntem Dumnezeu. Pământul ne precede și ne-a fost dat", a explicat el. "Astăzi trebuie să respingem cu tărie ideea că stăpânirea absolută asupra celorlalte creaturi poate fi dedusă din faptul că am fost creați după chipul lui Dumnezeu și din mandatul de a subjuga pământul". De fapt, a păzi "înseamnă a proteja, a îngriji, a păstra, a conserva, a veghea. Aceasta implică o relație de reciprocitate responsabilă între ființa umană și natură. Fiecare comunitate poate lua din bunătatea pământului ceea ce are nevoie pentru propria supraviețuire, dar are și datoria de a-l proteja și de a garanta continuitatea fertilității sale pentru generațiile viitoare". Astăzi, în schimb, "armonia dintre Creator, omenire și întreaga creație a fost distrusă pentru că am pretins că luăm locul lui Dumnezeu, refuzând să ne recunoaștem drept creaturi limitate", așa încât "păcatul se manifestă cu toată forța sa de distrugere în războaie, în diferitele forme de violență și maltratare, în abandonarea celor mai fragili, în atacurile împotriva naturii". Dimpotrivă, a concluzionat prelatul, "armonia cu toate creaturile nu poate izvorî decât dintr-o experiență de reconciliere care face posibilă comuniunea cu Dumnezeu și cu frații noștri".
În final, răspunzând la o întrebare despre publicarea unor articole legate de Motu Proprio al Papei Francisc, Traditionis custodes, directorul Sălii de Presă, Matteo Bruni, a afirmat că textele publicate alimentează "o reconstrucție foarte parțială și incompletă". De fapt, este citată o consultare la care, însă, "s-a alăturat ulterior altă documentație, alte rapoarte confidențiale, rezultat și al altor ulterioare consultări care au ajuns la Dicasterul pentru Doctrina Credinței".
(După L'Osservatore Romano, 3 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu