Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mesajul Sfântului Părinte Leon al XIV-lea pentru a V-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor (27 iulie 2025)

Fericit cel care nu a decăzut de la speranța lui (cf. Sir 14,2)

Iubiți frați și surori!

Jubileul pe care îl trăim ne ajută să descoperim că speranța este izvor de bucurie întotdeauna, la orice vârstă. Apoi, atunci când ea este temperată de focul unei vieți lungi, devine izvor al unei fericiri depline.

Sfânta Scriptură prezintă mai multe cazuri de bărbați și femei deja înaintați în vârstă, pe care Domnul îi implică în planurile sale de mântuire. Să ne gândim la Abraham și Sara: de acum bătrâni, rămân neîncrezători în fața cuvântului lui Dumnezeu, care le promite un fiu. Imposibilitatea de a da naștere părea să le fi închis privirea de speranță asupra viitorului.

Reacția lui Zaharia la anunțul nașterii lui Ioan Botezătorul nu este diferită: "Prin ce voi cunoaște aceasta? Eu sunt bătrân, iar soția mea este înaintată în vârstă" (Lc 1,18). Bătrânețea, sterilitatea, decăderea par să stingă speranțele de viață și de fertilitate ale tuturor acestor bărbați și femei. Și chiar întrebarea pe care Nicodim i-o pune lui Isus, atunci când Învățătorul îi vorbește despre o "naștere din nou", pare pur retorică: "Cum poate să se nască un om când este bătrân? Oare poate să intre din nou în sânul mamei sale și să se nască?" (In 3,4). Totuși, de fiecare dată, în fața unui răspuns aparent evident, Domnul îi surprinde pe interlocutorii săi cu o intervenție de mântuire.

Bătrânii, semne de speranță

În Biblie, Dumnezeu arată de mai multe ori providența sa adresându-se persoanelor înaintate în ani. Așa se întâmplă, în afară de Abraham, Sara, Zaharia și Elisabeta, și cu Moise, chemat să-și elibereze poporul când avea optzeci de ani (cf. Ex 7,7). Prin aceste alegeri, el ne învață că, în ochii săi, bătrânețea este un timp de binecuvântare și de har și că bătrânii, pentru el, sunt primii martori ai speranței. "Ce este acest timp al bătrâneții? - se întreabă Sfântul Augustin în această privință - Dumnezeu îți răspunde aici: «O, fie ca puterea ta să scadă cu adevărat, pentru ca puterea mea să rămână în tine și tu să poți spune cu apostolul: Când sunt slab, atunci sunt puternic»" (Super Ps. 70,11). Faptul că numărul celor înaintați în ani crește astăzi devine pentru noi un semn al timpurilor, pe care suntem chemați să discernem, pentru a citi bine istoria pe care o trăim.

De fapt, viața Bisericii și a lumii poate fi înțeleasă numai prin succesiunea generațiilor, iar a îmbrățișa un bătrân ne ajută să înțelegem că istoria nu se epuizează în prezent, nici nu se consumă în întâlniri rapide și relații fragmentate, ci se desfășoară spre viitor. În cartea Genezei, găsim episodul emoționant al binecuvântării date de Iacob, de acum bătrân, nepoților săi, fiii lui Iosif: cuvintele sale îi încurajează să privească spre viitor cu speranță, ca în timpul promisiunilor lui Dumnezeu (cf. Gen 48,8-20). Așadar, dacă este adevărat că fragilitatea bătrânilor are nevoie de vigoarea tinerilor, este la fel de adevărat că lipsa de experiență a tinerilor are nevoie de mărturia bătrânilor pentru a proiecta cu înțelepciune viitorul. Cât de des bunicii noștri au fost pentru noi un exemplu de credință și de devoțiune, de virtuți civice și angajare socială, de amintire și de perseverență în încercări! Această frumoasă moștenire, pe care ne-au lăsat-o cu speranță și iubire, nu va fi niciodată pentru noi motiv suficient pentru recunoștință și de coerență.

Semne de speranță pentru bătrâni

Jubileul, încă de la originile sale biblice, a reprezentat un timp de eliberare: sclavii erau eliberați, datoriile erau iertate, pământurile erau restituite proprietarilor originari. Era un moment de restaurare a ordinii sociale voite de Dumnezeu, în care inegalitățile și oprimările acumulate de-a lungul anilor erau vindecate. Isus reînnoiește aceste evenimente de eliberare atunci când, în sinagoga din Nazaret, proclamă vestea bună săracilor, vederea orbilor, eliberarea prizonierilor și întoarcerea la libertate pentru cei asupriți (cf. Lc 4,16-21).

Privind la persoanele în vârstă în această perspectivă jubiliară, și noi suntem chemați să trăim împreună cu ele o eliberare, mai ales de singurătate și de abandonare. Acest an este momentul propice pentru a realiza asta: fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunile sale ne învață că există o fericire în bătrânețe, o bucurie autentic evanghelică, ce ne cere să dărâmăm zidurile indiferenței, în care bătrânii sunt adesea închiși. Societățile noastre, la orice latitudine, se obișnuiesc prea des să permită ca o parte atât de importantă și bogată a constituției lor să fie marginalizată și uitată.

În fața acestei situații, este necesară o schimbare de ritm, care să mărturisească o asumare a responsabilității din partea întregii Biserici. Fiecare parohie, fiecare asociație, fiecare grup eclezial este chemat să devină protagonist al "revoluției" recunoștinței și a îngrijirii, care trebuie realizată prin vizitarea frecventă a bătrânilor, creând rețele de sprijin și de rugăciune pentru ei și împreună cu ei, țesând relații care să poată dărui speranță și demnitate celor care se simt uitați. Speranța creștină ne determină întotdeauna să îndrăznim mai mult, să gândim mai măreț, să nu ne mulțumim cu status quo-ul. Mai exact, să lucrăm pentru o schimbare care să restituie bătrânilor stima și afectul.

Pentru aceasta, Papa Francisc a voit ca Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor să fie celebrată înainte de toate întâlnindu-i pe cei care sunt singuri. Și din același motiv, s-a decis ca aceia care nu vor putea veni la Roma, în acest an, în pelerinaj să poată "obține indulgența jubiliară dacă vor merge să viziteze bătrânii aflați în singurătate pentru un timp potrivit, [...] făcând aproape un pelerinaj către Cristos prezent în ei (cf. Mt 25,34-36)" (Penitențiaria Apostolică, Norme despre acordarea Indulgenței Jubiliare, III). A vizita un bătrân este o modalitate pentru a-l întâlni pe Isus, care ne eliberează de indiferență și singurătate.

Ca bătrâni putem spera

Cartea lui Ben Sirah afirmă că fericirea aparține celor care nu au decăzut de la speranța lor (cf. 14,2), lăsând să se înțeleagă că în viața noastră - în special dacă este lungă - pot să existe multe motive pentru a privi mai degrabă înapoi, decât înainte. Totuși, așa cum a scris Papa Francisc în timpul ultimei sale internări în spital, "fizicul nostru este slab, dar, chiar și așa, nimic nu ne poate împiedica să iubim, să ne rugăm, să ne dăruim pe noi înșine, să fim unul pentru altul, în credință, semne luminoase de speranță" (Angelus, 16 martie 2025). Avem o libertate pe care nicio dificultate nu ne-o poate lua: aceea de a iubi și de a ne ruga. Cu toții, întotdeauna, putem să iubim și să ne rugăm.

Iubirea pe care o simțim pentru cei dragi ai noștri - pentru soțul/soția cu care am petrecut o mare parte din viață, pentru copiii, pentru nepoții care ne îmbucură zilele - nu se estompează atunci când puterile scad. Dimpotrivă, adesea chiar afectul lor trezește energiile noastre, aducându-ne speranță și alinare.

Aceste semne de vitalitate a iubirii, care își au rădăcina în Dumnezeu însuși, ne dau curaj și ne amintesc că, "dacă omul nostru din afară se distruge, cel interior se înnoiește din zi în zi" (2Cor 4,16). Așadar, mai ales ca bătrâni, să perseverăm încrezători în Domnul. Să ne lăsăm reînnoiți în fiecare zi de întâlnirea cu el, în rugăciune și în Sfânta Liturghie. Să transmitem cu iubire credința pe care am trăit-o atâția ani, în familie și în întâlnirile zilnice: să-l lăudăm mereu pe Dumnezeu pentru bunăvoința sa, să cultivăm unitatea cu cei dragi ai noștri, să lărgim inima noastră către cei care sunt mai departe și, îndeosebi, către cei care trăiesc în nevoie. Vom fi semne de speranță, la orice vârstă.

Din Vatican, 26 iunie 2025

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat