Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Preotul Camille Costa, fericit. Verny: "Model pentru educația tuturor tinerilor"

Preotul savoyard din secolul al XIX-lea, care s-a implicat în educația copiilor orfani și marginalizați, a devenit primul fericit al pontificatului lui Leon al XIV-lea. Pentru Monseniorul Thibault Verny, arhiepiscop de Chambéry, părintele Camille este un exemplu de acțiune în fața suferinței.

"Există un entuziasm care merge dincolo de orașul Chambéry, dincolo de Savoia, dincolo și de Biserică", asigură arhiepiscopul Thibault Verny, păstor celor trei dieceze din regiunea franceză, Chambéry, Maurienne și Tarentaise din august 2023. Sâmbătă, 17 mai, la ora 15.00, a fost alături de nunțiul apostolic din Franța, arhiepiscopul Celestino Migliore, care a prezidat Liturghia reprezentându-l pe papa, pentru a concelebra beatificarea lui Camille Costa de Beauregard, preot savoiard din secolul al XIX-lea, angajat în educația orfanilor și marginalizaților, care va fi primul fericit din pontificatul lui Leon al XIV-lea.

Primul fericit din pontificatul lui Leon al XIV-lea

Un sfârșit de săptămână de sărbătoare este prevăzut în orașul natal al lui Camille, Chambéry, în Alpii francezi. Aici se naște în 1841, într-o familie nobilă și influentă, și crește. În catedrala unde va avea loc Liturghia de beatificare, la 20 de ani redescoperă credința și decide să devină preot. Așadar, este trimis la Roma pentru a completa formarea sa ecleziastică. "Studiază la seminarul francez din Roma și este hirotonit preot în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran", amintește arhiepiscopul Verny. În aprilie 2025, credincioșii din cele trei dieceze din Savoia (Chambéry, Maurienne și Tarentaise) au făcut un pelerinaj la Roma pe urmele viitorului fericit. Apoi moartea Papei Francisc, la 21 aprilie, a pus la îndoială beatificarea. Însă Leon al XIV-lea a confirmat celebrarea, ratificând decretul din 14 martie 2024.

Crearea lui Bocage

Refuzând să intre în prestigioasa Academie a Nobililor Ecleziastici, care i-ar fi garantat o strălucitoare carieră diplomatică pe lângă Sfântul Scaun, Camille se întoarce la Chambéry și devine vicar al catedralei. După două luni, în august 1867, o epidemie de holeră lovește dur orașul. În fața suferinței orfanilor, "Camille se ridică și reacționează". Folosind moștenirea familiei sale bogate, întemeiază Bocage, unde îi primește pe orfani și îi învață meseria de agricultor. Va conduce această operă până la moartea sa în 1910, la vârsta de 69 de ani. "Este foarte stimulant a crede că oricine poate urma exemplul lui Camille în fața suferinței", subliniază Monseniorul Verny, citând cuvintele lui Isus, din Evanghelia lui Matei: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut."

Legătura cu don Bosco

Noul fericit reprezintă un model de sfințenie pentru timpurile noastre, afirmă arhiepiscopul. În primul rând, pentru că de tânăr a fost victimă a intimidării: "Când era la colegiu, nu a fost foarte fericit, prin urmare este aproape de copiii care astăzi suferă în același mod." În afară de asta, prin abordarea educației: "În centru era relația de încredere între educatori și tinerii primiți, coloană portantă a educației." Bocage continuă astăzi misiunea educativă de centru agricol și pepinieră ca Fondation du Bocage, și este gestionat de salezienii lui don Bosco. Viitorul fericit și don Bosco s-au întâlnit la Torino în 1879 și pedagogiile lor sunt foarte asemănătoare. "Sunt un pic ca verișori", glumește Monseniorul Verny. "Este un stimulent pentru ca Biserica să continue să se angajeze în educația, în respectare, în valorizarea fiecăruia și să aibă acea privire de bunăvoință pe care Camille a știut s-o ofere pentru a da încredere tinerilor și a-i responsabiliza."

O moștenire mereu vie

Moștenirea lui Camille Costa de Beauregard depășește granițele lui Chambery, ale Savoia și chiar ale Franței. Tot mai mulți pelerini ajung în oraș pentru a urma parcursul "pe urmele lui Camille", unii provenind chiar de foarte departe. "În acest an jubiliar, toți suntem pelerini ai speranței: această beatificare nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare pentru a întări speranța noastră în Anul Sfânt și mai departe", conclude Monseniorul Verny.

Amânată beatificarea din Estonia

O altă beatificare, cea a Monseniorului Eduard Profittlich, trebuia să se desfășoare și ea sâmbătă, 17 mai, în Estonia, dar a fost amânată din motive logistice. Iezuit german, arhiepiscop titular de Adrianopolis, administrator apostolic al Estoniei, arestat și deportat în Rusia unde a îndurat multiple torturi și, condamnat la moarte, a murit înainte de executarea sentinței din cauza suferințelor din închisoare, la 22 februarie 1942.

Jean-Benoît Harel

(După Vatican News, 17 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat