|
© Vatican Media |
Anii peruani ai părintelui Prevost petrecuți ca paroh la Trujillo
Iubirea față de tineri care a incendiat inimi și a schimbat vieți
În primii ani '90, Robert Francis Prevost a fost paroh al Bisericii "Nuestra Señora de Montserrat" la întemeierea căreia a contribuit în cartierul Monserrate la Trujillo, al doilea cel mai populat oraș din Peru. David Carranza, pe atunci, era puțin mai mult decât un băiat, dar astăzi își amintește încă în mod clar de acel pastor blând și zâmbitor care l-a încurajat să participe la tot felul de activități, de la cele pur spirituale la cele mai evident recreative: "În toți anii în care a fost paroh - spune el pentru «L'Osservatore Romano» - am putut trăi îndeaproape umilința sa și slujirea sa, mai ales prin intermediul grupului de tineri numit «Jóvenes Amigos de Cristo», tinerii prieteni ai lui Cristos pe care l-a promovat cu tărie. A fost o perioadă care a marcat definitiv viața mea și credința mea."
Raportul viitorului Leon al XIV-lea cu tinerii era marcat mai ales de apropiere, de rugăciune profundă, de capacitatea cu totul specială de a primi, a asculta și a îndruma. Cuvintele sale, afirmă Carranza, "erau ferme, dar calde. Modul său de a predica ne făcea să simțim că Cristos era cu adevărat prezent printre noi. Nu era numai un preot, era un autentic păstor de oi. Pentru mine a fost un ghid, un punct de referință și, în timp, a devenit un adevărat prieten spiritual".
Ceea ce îi atrăgea pe tinerii și tinerele din Parohia "Nuestra Señora de Montserrat" spre acel misionar augustinian, cu aerul său ascetic și senin, era capacitatea sa de a transforma profund existențele: "El credea cu adevărat în noi. Ne dădea spațiu, ne înțelegea, ne încuraja să ne asumăm responsabilități în Biserică. Nu ne trata ca pe un alt grup, ci ca pe inima unei Biserici vii. Datorită lui, mulți dintre noi au învățat ce înseamnă a trăi în comunitate, a împărtăși credința cu bucurie, a organiza reculegeri, a evangheliza." De exemplu, viața lui David Carranza a luat o întorsătură cu adevărat neașteptată: "S-a întâmplat când, în grupul de tineri creat de părintele Prevost, am întâlnit-o pe Cynthia, care este astăzi soția mea. Ne-am cunoscut împărtășind credința, slujirea, rugăciunea. Ceea ce am trăit a fost atât de autentic, încât astăzi continuăm să mergem în credință, educându-ne fiicele cu aceleași valori pe care parohul le-a semănat în noi."
Însă Prevost nu a provocat doar revoluția în inimile și viețile tinerilor: sub conducerea sa, întreaga parohie a devenit casa tuturor; s-au format multe grupuri pastorale; structurile sale s-au descentralizat în alte zone ale orașului; au fost promovate zeci și zeci de întâlniri de credință și activități intense de solidaritate. "Pe scurt - adaugă David -, parohia a încetat să mai fie numai un templu și s-a transformat într-o comunitate vie, bucuroasă și angajată. Exemplul părintelui Prevost a trezit în mulți vocația spre Biserică."
În ziua în care noul papă a fost ales, Carranza împlinea 43 de ani și nu s-ar fi așteptat niciodată la cadoul extraordinar de a ști că fostul său preot paroh a fost ales: "Am simțit un amestec de uimire, recunoștință și orgoliu. Era imposibil să nu mă gândesc la acele zile ale tinereții, la omilii, la îmbrățișările sale, la zâmbetul său afectuos. Am simțit că Duhul Sfânt și-a pus ochii asupra unui adevărat păstor. Și nu eram singurul: mulți dintre cei care îl cunoșteau s-au reunit după mulți ani pur și simplu pentru a se ruga pentru el și a mulțumi. Mulți au plâns de emoție. Toți simțeam că o parte din inima noastră era acolo, la Roma."
Pentru acei tineri care au devenit de mult timp tați și mame de familie, Leon al XIV-lea va rămâne mereu părintele Robert, păstorul care i-a învățat să trăiască evanghelia pentru a zidi împărăția lui Dumnezeu. "Prevost - conclude Carranza convins - nu este un om al puterii, este un om al Domnului. Cunoaște provocările comunităților mici, știe ce înseamnă să construiești de jos în sus. Experiența sa pastorală, iubirea sa față de tineri și spiritul său augustinian pot da speranță unei Biserici care are nevoie să se întoarcă la esențial."
Federico Piana
(După L'Osservatore Romano, 16 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu