Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Tagle relatează experiența sa de la conclav și reflectează despre primii pași ai lui Leon al XIV-lea

Un păstor misionar care va conduce ascultându-i pe toți

În Capela Sixtină, în timpul conclavului, era așezați unul lângă altul. Vineri, 16 mai 2025, Luis Antonio Tagle și Robert Francis Prevost s-au întâlnit din nou - în audiență la Palatul Apostolic - la o săptămână de la acel Habemus Papam care a precedat prima binecuvântare Urbi et Orbi a lui Leon al XIV-lea. Cardinalul nord-american - peruvian devenit papă și cardinalul filipinez se cunosc de mulți ani și în ultimii doi ani au lucrat în contact strâns drept conducători ai respectivelor dicastere, cel al episcopilor și cel al evanghelizării. În acest interviu cu mass-media vaticane cardinalul Tagle oferă un portret personal al noului pontif, relatează experiența spirituală trăită în conclav și îl amintește emoționat pe Papa Francisc.

Cardinal Tagle, Leon al XIV-lea face primii pași ai pontificatului său după un conclav care s-a încheiat rapid. Ce anume vă impresionează despre acest papă, pe care noi toți învățăm să-l cunoaștem?

L-am întâlnit pentru prima dată pe Papa Leon al XIV-lea la Manila și la Roma când încă era prior general al Ordinului Sfântului Augustin. Din 2023 suntem împreună în Curia Romană. Este înzestrat cu o capacitate de ascultare profundă și răbdătoare. Înainte de a lua o decizie, se dedică unui studiu și unei reflecții atente. Exprimă sentimentele sale și preferințele sale fără a voi să impună. Este pregătit intelectual și cultural fără să arate asta. În relații aduce o căldură senină, perfecționată de rugăciune și de experiența misionară.

În ajunul conclavului mulți vorbeau despre o Biserică dezbinată, despre cardinali cu idei mai puțin clare cu privire la alegerea noului papă. În schimb alegerea s-a rezolvat deja în a doua zi. Cum a fost pentru dumneavoastră experiența acestui conclav, al doilea după cel din 2013?

Înaintea evenimentelor majore cu impact global se aud diferite speculații, analize și predicții. Conclavul nu este cruțat. Este adevărat că am participat la două conclavuri, ceea ce consider un adevărat har. În conclavul din 2013, Benedict al XVI-lea era încă în viață, în timp ce în conclavul din 2025, Papa Francisc trecuse deja la viață veșnică. Trebuie să ținem cont de diferența de context și de atmosferă. Aș adăuga, de asemenea, că, deși fiecare dintre cele două conclavuri a fost o experiență unică și irepetabilă, au existat și elemente constante. În 2013 mă întrebam de ce a trebuit să purtăm veșminte corale în timpul conclavului. Apoi am învățat și am experimentat că un conclav este un eveniment liturgic, un timp și un spațiu de rugăciune, de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, a impulsurilor Duhului Sfânt, a suspinelor Bisericii, ale omenirii și ale creației, de purificare personală și comună a motivațiilor și de cult și de adorare a lui Dumnezeu, a cărui voință trebuie să domnească suverană. Atât Papa Francisc, cât și Papa Leon au fost aleși în a doua zi. Conclavul ne învață pe noi, precum și familiile, parohiile, diecezele și națiunile noastre, că este posibilă comuniunea inimilor și minților dacă îl adorăm pe adevăratul Dumnezeu.

În Capela Sixtină dumneavoastră erați așezat lângă cardinalul Prevost. Cum a reacționat viitorul papă atunci când s-a ajuns la cvorumul de două treimi?

Reacția lui a fost o alternare de zâmbete și respirații adânci. A fost una de acceptare sfântă și de frică sacră în același timp. M-am rugat pentru el în tăcere. Chiar în momentul în care a obținut numărul necesar de voturi au izbucnit aplauze furtunoase, similare alegerii Papei Francisc. Cardinalii și-au exprimat bucurie și recunoștință față de fratele lor cardinalul Prevost. Dar a fost și un moment intim între Isus și el, în care nu puteam intra și pe care nu trebuia să-l tulburăm. Mi-am spus: "Să lăsăm ca tăcerea sacră să-i învăluie pe Isus și pe Petru".

După un fiu al Sfântului Ignațiu un fiu al Sfântului Augustin. Ce înseamnă, după părerea dumneavoastră, că în Biserică se succed doi papi care aparțin unor ordine călugărești importante, după un iezuit, acum un augustinian?

Sfântul Augustin și Sfântul Ignațiu aveau multe lucruri în comun. Amândoi au avut un drum lumesc și au trăit o neliniște care i-a împins spre cercetări aventuroase. Apoi, la vremea hotărâtă de Dumnezeu, au găsit în Isus ceea ce dorea inima lor. "Frumusețe mereu veche și mereu nouă", "Stăpân veșnic al tuturor lucrurilor". "Școala" augustiniană și cea ignațiană se nasc din baza comună a harului și milostivirii lui Dumnezeu, care eliberează inima pentru a iubi, a sluji și a merge în misiune. Păstrându-și spiritul augustinian, Papa Leon va reflecta spiritul ignațian al Papei Francisc. Cred că întreaga Biserică și, de asemenea, întreaga omenire vor beneficia de darurile lor. La urma urmei, Sfântul Augustin și Sfântul Ignațiu (și toți sfinții) sunt comoară a întregii Biserici.

Prevost a fost un episcop misionar, născut și crescut în Statele Unite, dar format în Peru ca preot și păstor. Cineva a spus că este "papa din două lumi". În Asia, de unde veniți dumneavoastră, oamenii cum văd un astfel de papă?

Fără a nega primatul harului în slujirea Papei Leon, consider că formarea sa umană, culturală, călugărească și misionară poate să-i confere o față unică slujirii sale. Dar acest lucru este valabil pentru toți papii. Slujirea petrină de a întări pe frați și pe surori în credința în Isus, Fiul Dumnezeului celui viu, rămâne constantă, dar este trăită și exercitată de fiecare papă în umanitatea sa unică. Experiența multi-continentală și multiculturală a Papei Leon îl va ajuta cu siguranță în slujirea sa și va fi benefică Bisericii. Oamenii din Asia îl iubesc pe papă ca papă, indiferent din ce țară provine. Este iubit nu numai de catolici, ci și de alți creștini și de adepții religiilor necreștine.

Mulți vă "sprijineau" pe dumneavoastră, sperând ca să deveniți papă. Cum ați trăit asta? Erați conștient că sunteți, cum se spune în italiană, unul din principalii "papabili"?

Nefiind genul de persoană care să fie în lumina reflectoarelor, am găsit atenția care mi s-a acordat destul de descumpănitoare. Am încercat să-mi adun forțele spirituale și umane ca să nu mă implic. Am meditat mult asupra cuvintelor din constituția apostolică Universi Dominici Gregis referitoare la "misiunea foarte serioasă ce le revine [cardinalilor] și, prin urmare, la necesitatea de a acționa cu intenție dreaptă pentru binele Bisericii universale, solum Deum prae oculis habentes". În timp ce își depune buletinul de vot, fiecare cardinal spune: "Îl chem ca martor pe Cristos Domnul, care mă va judeca, că votul meu este dat celui care, după Dumnezeu, consider că trebuie ales". Este clar că nu există candidați în "sensul lumesc" al alegerilor politice, unde votul tău pentru un candidat este un vot împotriva unui alt candidat. Când se caută binele Bisericii universale, nu se caută învingători și perdanți. Acest principiu călăuzitor purifică mintea și aduce seninătate.

Ne apropiem de prima lună de la moartea Papei Francisc. Care va fi, după părerea dumneavoastră, moștenirea cea mai profundă și durabilă lăsată Bisericii și omenirii de acest pontif?

Inima mea se bucură de numeroasele mărturii oferite de credincioșii catolici, de comunitățile creștine necatolice și de membrii religiilor necreștine cu privire la învățătura și la moștenirea Papei Francisc. Îmi doresc ca aceste mărturii să se poată înmulți și să fie "adunate" ca parte a înțelegerii noastre nu numai a Papei Francisc, ci și a slujirii petrine. Din partea mea, aș vrea să subliniez darul de umanitate, de a fi uman pentru ceilalți, care a caracterizat pontificatul Papei Francisc. Dacă aveți o istorie personală de relatat despre el, faceți-o. Lumea noastră are nevoie să redescopere și să cultive frumusețea și valoarea de a fi autentic umani. Papa Francisc, prin umanitatea sa simplă și chiar fragilă, a adus o contribuție imensă la această căutare, nu spre propria sa glorie, ci spre mai marea glorie a lui Dumnezeu, care în Isus a devenit pe deplin om.

Alessandro Gisotti

(După L'Osservatore Romano, 16 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat