|
© Vatican Media |
Vatican: Celebrarea euharistică în a noua zi de doliu. Omilia card. Dominique Mamberti (4 mai 2025)
Duminică, 4 mai 2025, la ora 17.00, în bazilica vaticană, a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, în a noua zi de doliu. La celebrare a fost invitată îndeosebi Capela Papală. Concelebrarea a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Dominique Mamberti, protodiacon al Colegiului Cardinalilor. Publicăm în continuare transcrierea omiliei pe care Eminența Sa cardinalul Dominique Mamberti rostit-o în cursul Sfintei Liturghii:
Venerați părinți cardinali,
Iubiți frați în episcopat și în preoție,
Iubiți frați și surori,
Liturgia Cuvântului din această ultimă zi de doliu pentru Papa Francisc este cea a zilei, duminica a treia a Paștelui, și pagina din Evanghelia lui Ioan tocmai proclamată ne prezintă întâlnirea lui Isus înviat cu câțiva apostoli și discipoli la marea Tiberiadei, care se încheie cu misiunea încredințată lui Petru de către Domnul și porunca lui Isus, "Urmează-mă!".
Episodul îl amintește pe cel al primei pescuiri miraculoase, relatată de Luca, atunci când Isus i-a chemat pe Simon, Iacob și Ioan, anunțând lui Simon că va deveni pescar de oameni. Din acel moment, Petru l-a urmat, uneori în neînțelegere și chiar în trădare, dar în întâlnirea de astăzi, ultima înainte de întoarcerea lui Cristos la Tatăl, Petru primește de la el misiunea de a paște turma sa.
Iubirea este cuvântul cheie din această pagină evanghelică. Primul care îl recunoaște pe Isus este "discipolul pe care-l iubea Isus", Ioan, care exclamă "este Domnul!", și Petru imediat se aruncă în mare pentru a ajunge la Învățător. După ce au împărtășit hrana, care probabil că a aprins în inima apostolilor amintirea ultimei cine, începe dialogul dintre Isus și Petru, tripla întrebare a Domnului și triplul răspuns al lui Petru.
Primele două dăți, Isus folosește verbul a iubi, cuvânt puternic, în timp ce Petru, amintindu-și de trădare răspunde cu expresia "a vrea binele", mai puțin angajantă și a treia oară Isus însuși folosește expresia a vrea binele, adaptându-se la slăbiciunea apostolului. Nota Papa Benedict al XVI-lea comentând acest dialog: "Simon înțelege că lui Isus îi este suficientă iubirea sa săracă, unica de care este capabil. (…) Tocmai această adaptare divină dă speranță discipolului, care a cunoscut suferința infidelității. (…) Din acea zi Petru l-a «urmat» pe Învățător cu conștiința precisă a fragilității sale; dar această conștiință nu l-a descurajat. De fapt el știa că poate conta pe prezența alături de el a Celui Înviat (…) și astfel ne arată și nouă calea"[1].
În omilia de la Liturghia pentru a XXV-a aniversare a pontificatului său, Sfântul Ioan Paul al II-lea destăinuia: "Astăzi, iubiți frați și surori, îmi este plăcut să împărtășesc cu voi o experiență care se prelungește de un sfert de secol. În fiecare zi se desfășoară în interiorul inimii mele același dialog dintre Isus și Petru. În spirit, mă uit la privirea binevoitoare a lui Cristos înviat. El, deși conștient de fragilitatea mea umană, mă încurajează să răspund cu încredere ca Petru: «Doamne, tu știi toate; tu știi că te iubesc» (In 21,17). Și apoi mă invită să asum responsabilitățile pe care el însuși mi le-a încredințat"[2].
Această misiune este însăși iubirea, care devine slujire adusă Bisericii și întregii omeniri. Petru și apostolii au asumat-o imediat, cu forța Duhului pe care l-au primit la Rusalii, așa cum am ascultat în prima lectură: "Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni. Dumnezeul părinților noștri l-a înviat pe Isus, pe care voi l-ați ucis atârnându-l pe lemn. Pe el Dumnezeu l-a înălțat la dreapta sa drept conducător și mântuitor".
Toți am admirat ceea ce Papa Francisc, animat de iubirea față de Domnul și purtat de harul său, a fost fidel față de misiunea sa până la consumarea extremă a forțelor sale. I-a avertizat pe cei puternici că trebuie să asculte mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni și a proclamat întregii omeniri bucuria evangheliei, Tatăl Milostiv, Cristos Mântuitorul. A făcut asta în magisteriul său, în călătoriile sale, în gesturile sale, în stilul său de viață. Eram aproape de el în ziua de Paște, în Loja Binecuvântărilor de la această bazilică, martor al suferinței sale, dar mai ales al curajului său și al determinării sale de a sluji poporul lui Dumnezeu până la sfârșit.
În a doua lectură, luată din Cartea Apocalipsului, am ascultat lauda pe care tot universul o aduce Aceluia care șade pe tron și Mielului: "Să fie binecuvântarea, cinstea, gloria și puterea în vecii vecilor! Iar cele patru ființe spuneau: «Amin!» Și bătrânii au căzut la pământ și l-au adorat".
Adorația este o dimensiune esențială a misiunii a Bisericii și a vieții credincioșilor. Papa Francisc amintea asta adesea, ca de exemplu în omilia pentru sărbătoarea Epifaniei de anul trecut: "Magii au inima prosternată în adorație. (…) Ei au ajuns la Betleem și, când l-au văzut pe Prunc, «căzând la pământ, l-au adorat» (Mt 2,11). (…) Un rege care a venit ca să ne slujească, un Dumnezeu care s-a făcut om. În fața acestui mister, suntem chemați să ne plecăm inima și genunchii pentru a adora: a-l adora pe Dumnezeul care vine în micime, care locuiește în normalitatea caselor noastre, care moare din iubire. (…) Fraților și surorilor, am pierdut obișnuința de a adora, am pierdut această capacitate pe care ne-o dă adorația. Să redescoperim gustul rugăciunii de adorație. Să redescoperim gustul rugăciunii de adorație. (…) Lipsește adorația astăzi printre noi"[3].
Această capacitate pe care o dă adorația nu era dificil de recunoscut în Papa Francisc. Viața sa pastorală intensă, nenumăratele sale întâlniri, erau întemeiate pe momentele lungi de rugăciune pe care disciplina ignațiană le-a imprimat în el. De atâtea ori ne-a amintit că este "un dinamism de iubire" contemplația care "ne înalță la Dumnezeu nu pentru a ne dezlipi de pământ, ci pentru a ne face să locuim pe el în profunzime"[4]. Și toate aceste el făcea, le făcea sub privirea Mariei. Ne vor rămâne în amintire și în inimă cele o sută șaizeci și șase de opriri în fața lui Salus Populi Romani. Și acum când se odihnește aproape de Imaginea iubită, îl încredințăm cu recunoștință și încredere mijlocirii Maicii Domnului și Mamei noastre.
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
Note:
[1] Audiența generală din 24 mai 2006.
[2] Omilia de la Sfânta Liturghie din 16 octombrie.
[3] Omilia de la Sfânta Liturghie din 6 ianuarie 2024.
[4] Audiență acordată delegatelor carmelitelor desculțe, 18 aprilie 2024.