Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vatican: Celebrarea euharistică în a opta din cele nouă zile de doliu. Omilia card. Ángel Fernández Artime (3 mai 2025)

Sâmbătă, 3 mai 2025, la ora 17.00, în bazilica vaticană, a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, în a opta zi din cele nouă zile de doliu. Concelebrarea a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Ángel Fernández Artime, fost pro-prefect al Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Publicăm în continuare transcrierea omiliei pe care Eminența Sa cardinalul Ángel Fernández Artime a rostit-o în cursul Sfintei Liturghii:

Surori și frați preaiubiți,

Sfântul Alfons Maria de' Liguori învață că rugăciunea pentru morți este cea mai mare operă de caritate. Atunci când îi ajutăm material pe vecinii noștri, împărtășim bunuri efemere, dar când ne rugăm pentru ei o facem cu bunuri veșnice. În mod asemănător a trăit sfântul paroh de Ars, patron universal al preoților.

Așadar, a ne ruga pentru morți înseamnă a-i iubi pe cei care au murit și este ceea ce facem acum pentru Papa Francisc, adunați ca popor al lui Dumnezeu, împreună cu păstorii și în mod deosebit în această seară cu o prezență foarte semnificativă de consacrate și consacrați.

Sfântul Părinte s-a simțit foarte iubit de poporul lui Dumnezeu și știa că și apartenenții la diferitele exprimări ale vieții consacrate îl iubeau; se rugau pentru slujirea sa, pentru persoana papei, pentru Biserică, pentru lume.

În această a treia duminică a Paștelui totul invită la bucurie, la tresăltare. Motivul este dat de Domnul Înviat și de prezența Duhului Sfânt. Sfântul Atanasiu afirmă că Isus Cristos înviat face din viața omului o sărbătoare continuă. Și pentru aceasta apostolilor - și Petru primul dintre ei - nu le este frică de închisoare, nici de amenințări, nici de a fi persecutați din nou. Și de fapt declară cu curaj și franchețe: "Martori ai acestor lucruri suntem noi și Duhul Sfânt pe care Dumnezeu l-a dăruit celor care ascultă de el".

"Eu mă întreb - spunea Papa Francisc, într-una din catehezele sale despre acest text - unde găseau primii discipoli forța pentru această mărturie a lor. Nu numai atât, dar de unde le venea bucuria și curajul vestirii în pofida obstacolelor și violențelor?".

Este clar că numai prezența, cu ei, a Domnului Înviat și acțiunea Duhului Sfânt pot explica acest fapt. Credința lor se baza pe o experiență așa de puternică și personală a lui Cristos, mort și înviat, încât nu le era frică de nimic și de nimeni. "Astăzi, ca și ieri, bărbații și femeile din generația prezentă au mare nevoie să-l întâlnească pe Domnul și mesajul său eliberator de mântuire", spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea, cu ocazia Jubileului Vieții Consacrate la 2 februarie 2000, adresându-se călugărilor și călugărițelor din toată lumea, și adăuga: "Am putut să-mi dau seama de valoarea prezenței voastre profetice pentru întregul popor creștin și dau cu plăcere mărturie, și în această circumstanță, despre exemplul de dăruire evanghelică generoasă oferită de nenumărați confrați și surori care adesea lucrează în situații grele. Ei se dedică fără rezerve în numele lui Cristos în slujba săracilor, a celor marginalizați și a celor din urmă".

Fraților și surorilor, este adevărat că noi toți, toată această adunare ca botezați, suntem chemați să fim martori ai Domnului Isus, mort și înviat. Dar este la fel de adevărat că noi, consacrați și consacrate, am primit această vocație, această chemare la ucenicie care ne cere să mărturisim primatul lui Dumnezeu cu toată viața noastră. Această misiune este deosebit de importantă atunci când - cum este astăzi în multe părți ale lumii - se experimentează lipsa lui Dumnezeu sau se uită prea ușor centralitatea sa. Așadar, putem să asumăm și să ne însușim programul Sfântului Benedict abate, sintetizat în maxima "a nu pune nimic înaintea iubirii lui Cristos".

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a fost cel care ne-a provocat în acest mod: în cadrul poporului lui Dumnezeu persoanele consacrate sunt ca santinelele care scrutează și vestesc viața nouă deja prezentă în istoria noastră.

Suntem chemați, datorită Botezului nostru și prin voturile călugărești, să mărturisim că numai Dumnezeu dă plinătate existenței umane și că, prin urmare, viața noastră trebuie să fie un semn elocvent al prezenței Împărăției lui Dumnezeu pentru lumea de astăzi.

Așadar, suntem chemați să fim în lume semn credibil și luminos al evangheliei și al paradoxurilor sale. Fără a ne conforma mentalității din acest secol, ci transformându-ne și reînnoind încontinuu angajamentul nostru.

În Evanghelie am ascultat că Domnul Înviat îi aștepta pe discipolii săi pe malul mării. Relatarea spune că atunci când totul părea terminat, eșuat, Domnul s-a făcut prezent, a mers în întâmpinarea discipolilor săi, care - plini de bucurie - au reușit să exclame prin gura discipolului pe care Isus îl iubea: "Este Domnul". În această expresie percepem entuziasmul credinței pascale, plină de bucurie și de uimire, care contrastează puternic cu rătăcirea, descurajarea, sentimentul de neputință prezent până atunci în sufletul discipolilor.

Numai prezența lui Isus Înviat transformă orice lucru: întunericul este învins de lumină; munca inutilă devine din nou rodnică și promițătoare; sentimentul de oboseală și de abandonare lasă locul unui nou elan și certitudinii că el este cu noi.

Ceea ce s-a întâmplat pentru primii și privilegiații martori ai Domnului poate și trebuie să devină program de viață pentru noi toți.

Papa Francisc spunea în Anul Vieții Consacrate: "Mă aștept ca să treziți lumea, deoarece nota care caracterizează viața consacrată este profeția". Și ne cerea să fim martori ai Domnului ca Petru și apostolii, și în fața neînțelegerii sinedriului de odinioară sau a areopagurilor fără Dumnezeu de astăzi. Ne cerea să fim ca santinela care veghează în timpul nopții și știe când vin zorile. Ne cerea să avem o inimă și un spirit suficient de curat și liber pentru a recunoaște femeile și bărbații de astăzi, pe frații noștri și pe surorile noastre, mai ales pe cei mai săraci, pe cei din urmă, pe rebutați, pentru că în ei este Domnul și în așa fel încât cu pasiunea noastră pentru Dumnezeu, pentru Împărăție și pentru omenire, vom fi în măsură ca Petru să-i răspundem Domnului: "Doamne, tu știi toate! Tu știi că te iubesc".

Maria, Maica Bisericii să ne dea nouă tuturor harul de a fi astăzi discipoli misionari, martori ai Fiului său în această Biserică a sa care - sub conducerea Duhului Sfânt - trăiește în speranță, pentru că Domnul Înviat este cu noi până la sfârșitul timpurilor. Amin.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat