Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Belgia: Comunitatea catolică română din Bruxelles în pelerinaj la Bazilica "Saint-Materne" din Walcourt și mănăstirea Maredsous

Comunitatea catolică română din Bruxelles a făcut un pelerinaj la Bazilica "Saint-Materne" din Walcourt și mănăstirea Maredsous joi, 1 mai 2025.

Bazilica "Saint-Materne" din Walcourt

Conform tradiției orale, Sfântul Materne, însoțitor al Sfântului Apostol Petru, a venit în aceasta regiune împreună cu alți ucenici ai lui Cristos pentru a răspândi vestea bună. Aici, la Walcourt, el a instalat prima imagine a Maicii Domnului, realizată de propriile mâini, pe baza amintirilor sale despre întâlnirea cu ea.

Această imagine, deteriorată sau dispărută, a fost înlocuită la începutul mileniului de actuala statuie a Fecioarei Maria, realizată din lemn de tei și acoperită ulterior cu plăci de argint pentru a o proteja. Aceasta a fost amplasată în biserica colegială, care a fost consacrata la 1 iunie 1026.

În 1228, un incendiu a devastat biserica colegială, iar populația a fost martora miracolului de la Le Jardinet: statuia Fecioarei Maria a scăpat din biserica în flăcări, fără intervenție umană, și a ajuns într-un copac din partea de jos a orașului, într-un loc numit "Le Jardinet". Nimeni nu a fost în stare să se urce în copac pentru a recupera statuia.

Thierry al II-lea din Walcourt a fost chemat, dar calul său a refuzat să se apropie de copac. Descălecând de pe cal și îngenunchind, el a jurat să reconstruiască altarul și să doneze terenul său de lângă Le Jardinet pentru a face o mănăstire, dacă Fecioara Maria era de acord să îl lase să o ia înapoi. Statuia i-a căzut imediat în brațe.

Așa a apărut marele pelerinaj dedicat Fecioarei Maria. În miercurea dinaintea Sfintei Treimi (după Rusalii), are loc procesiunea Grand Tour cu statuia Maicii Domnului: o plimbare de 7 kilometri în jurul Walcourt, pentru a ne aminti că Fecioara Maria îi înconjoară pe pelerini și orașul cu protecția sa. În Duminica Sfintei Treimi, are loc din nou aceeași procesiune Grand Tour, cu Marșul militar al Fecioarei Maria din Walcourt.

Mănăstirea Maredsous

Fondată în 1872 în valea Molignée de către călugării benedictini, mănăstirea Maredsous este caracterizată de un stil arhitectural neogotic care se îmbină perfect cu natura împădurită și ondulată a regiunii.

Impregnate de spiritualitate, clădirile abației Maredsous emană un sentiment de plenitudine și absolut imposibil de ignorat.

Viața călugărilor de la mănăstirea Maredsous

Ca și cistercienii și trapiștii, călugării de la Maredsous au adoptat Regula Sfântului Benedict, un cod de conduită care împarte viața călugărului între rugăciune, muncă și o tradiție a ospitalității.

Înrădăcinați puternic în societatea contemporană, călugării de la Maredsous răspund atât cerințelor sacrului, cât și nevoilor comunității. Prin urmare, fiecare călugăr are un loc de muncă foarte specific: unii predau, alții lucrează la bibliotecă, în diverse domenii ale cercetării științifice, în administrația și conducerea abației. Călugării lucrează, de asemenea, în atelierele de artă și în fabrica de brânzeturi și bere si sunt responsabili de primirea vizitatorilor.

Depozitară a tradiției benedictine, mănăstirea Maredsous este în primul rând un centru cultural: încă din 1882, a găzduit un centru de artizanat și de editare, care a produs primul missal latin-francez și o traducere a Bibliei în franceză în 1950. În aceeași ordine de idei, călugării au început să distribuie Biblia pe dischete în 1981 și, de atunci, publică programe de studiu și de lectură a Bibliei.

Laurențiu Antuca




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat