Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vatican: Celebrarea euharistică în a șaptea din cele nouă zile de doliu. Omilia card. Claudio Gugerotti (2 mai 2025)

Vineri, 2 mai 2025, la ora 17.00, în bazilica vaticană, a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, în a șaptea zi din cele nouă zile de doliu. La celebrare au fost invitate îndeosebi Bisericile orientale. Concelebrarea a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Claudio Gugerotti, fost prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale. Publicăm în continuare omilia pe care Eminența Sa cardinalul Claudio Gugerotti rostit-o în cursul Sfintei Liturghii:

Preafericiri, venerați părinți cardinali, fraților și surorilor,

În urmă cu câteva zile ne-am rugat asupra rămășițelor pământești ale Sfântului nostru Părinte Francisc și asupra acelui trup am proclamat credința noastră neclintită în învierea morților. În aceste zile certitudinea noastră și invocația noastră continuă pentru ca Domnul să privească la slujitorul său credincios cu milostivire.

De fapt, învierea, așa cum ne amintește prima lectură, nu este un fenomen intrinsec în natura umană. Dumnezeu este cel care ne face să înviem, prin Duhul său. Din apele Botezului noi am ieșit ca noi creaturi, familiari ai lui Dumnezeu, intimi ai săi sau, cum spune Sfântul Paul, fii adoptivi, și nu sclavi. Și tocmai pentru că suntem fii în același Duh ne este dat să strigăm invocația noastră: "Abbá, Tată". La acest strigăt se asociază întreaga creație care, în durerile nașterii, așteaptă vindecarea sa. Astăzi par să aibă așa de puțină valoare creația și persoana umană. Și totuși între noi sunt cardinali, ca aceia care provin din Africa, ce simt în mod spontan frumusețea rodului acestor dureri, pentru că o nouă viață este pentru popoarele lor o valoare inestimabilă.

Apoi reiese tema creației ca însoțitoare de călătorie a omenirii și solidară cu ea, așa cum ea cere solidaritate neamului omenesc, pentru ca să fie respectată și vindecată. Este o temă care a fost foarte îndrăgită de Papa nostru Francisc.

În jurul nostru nu facem altceva decât să percepem strigătul creației și în ea pe acela al celui care este destinat la glorie și este finalitatea pentru care a fost voită creația: persoana umană. Strigă pământul, dar mai ales strigă o umanitate năvălită de ură, la rândul său rod al unei profunde subevaluări a valorii vieții care, așa cum am auzit, pentru noi, creștinii, este participare la familia lui Dumnezeu, până la concorporalitatea și consangvinitatea cu Cristos Domnul, pe care îl celebrăm în acest sacrament al Euharistiei.

Foarte des această omenire disperată exprimă cu greu în strigăt rugăciunea și invocația sa către Dumnezeul vieții. Și atunci, ne amintește Sfântul Paul, Duhul intervine înăuntrul nostru și face tăcerile noastre stâncoase și lacrimile noastre neexprimate o invocație către Dumnezeul nostru cu gemete inexprimabile sau, cum se poate traduce, cu gemete neexprimate, adică silențioase. Aceasta este o expresie atât de îndrăgită de lumea creștină orientală care vede în incapacitatea de a-l exprima pe Dumnezeu (apofază) una din caracteristicile teologiei: contemplarea incomprehensibilului, tentativa zadarnică de a înlătura vălul de pe adevărul suprem și prin urmare, la maxim, posibilitatea de a spune, așa cum va repeta în Occident Sfântul Toma de Aquino, nu ceea ce este Dumnezeu, ci ceea ce nu este el.

Iată o mare învățătură pentru noi care adesea ne simțim stăpâni ai lui Dumnezeu, cunoscătorii perfecți ai adevărului, în timp ce suntem numai pelerini cărora le-a fost dat Cuvântul, care este Fiul lui Dumnezeu întrupat, pentru că ceea ce ne-a dat darul de a trăi în gloria lui Dumnezeu este numai rod al harului și al revărsării Duhului Sfânt care ne face, întocmai, "spirituali". Și în Orient, tată și mamă spirituală sunt călugărul, călugărița sau oricum călăuza celor care îl caută pe Dumnezeu. Și noi, occidentalii, în mod semnificativ înainte de a numit aceste persoane "directori" spirituali, i-am numit părinți și maici spirituali. O schimbare interesantă.

În această Euharistie noi intenționăm să ne unim cum putem și cum știm, chiar și în ariditățile, distragerile, continuele pierderi de focalizare asupra singurului lucru necesar ale noastre, cu geamătul inexprimabil al Duhului care strigă la Dumnezeu ceea ce îi este plăcut și ceea ce exprimă în plinătate geamătul naturii noastre, pe care noi nu știm să-l formulăm în cuvinte, și pentru că nu ne dăm, fiind năvăliți de grabă, nici timpul pentru a ne cunoaște, pentru a-l cunoaște, pentru a-l invoca. Sfântul Augustin ne invită să intrăm în noi înșine pentru că acolo se poate găsi sensul autentic care nu numai că exprimă ceea ce suntem, ci strigă către Tatăl nevoia noastră de a fi fii iubiți, repetând: "Abbá, Tată": "Noli foras ire, in te ipsum redi; in interiore homine habitat veritas".

Cel care își iubește viața o va pierde - ne amintește Evanghelia după Ioan - și cine își urăște viața o va găsi. În această frază așa de extremă Domnul exprimă specificul nostru de creștini, considerați de lume adepți ai unui perdant, ai unui înfrânt al vieții, care prin moarte, și nu prin edificarea unei împărății pământești, a mântuit lumea și a răscumpărat pe fiecare dintre noi.

Papa Francisc ne-a învățat să adunăm strigătul vieții încălcate, să-l asumăm și să-l prezentăm Tatălui, dar și să acționăm pentru a alina concret durerea care provoacă acest strigăt, la orice latitudine și în modurile infinite cu care răul ne slăbește și ne distruge.

Astăzi liturgia este animată și participată de unii dintre părinții și de fiii și de fiicele din Bisericile orientale catolice, prezenți împreună cu noi pentru a mărturisi bogăția experienței lor de credință și strigătul suferinței lor, oferită pentru odihna veșnică a pontifului răposat.

Noi le mulțumim că au acceptat să îmbogățească catolicitatea Bisericii cu varietatea experiențelor lor, a culturilor lor, dar mai ales a spiritualității lor foarte bogate. Fii de la începuturile creștinismului, ei au purtat în inimă, împreună cu frații și surorile ortodocși, gustul țării Domnului, și unii chiar continuă să vorbească limba pe care a vorbit-o Isus Cristos.

Prin dezvoltările minunate și dureroase ale istoriei lor, ei au ajuns la dimensiuni importante și au îmbogățit comoara teologiei creștine cu un aport pe atât de original pe cât de necunoscut de noi occidentalii, în bună parte.

În trecut orientalii catolici au acceptat să adere la comuniunea deplină cu succesorul apostolului Petru al cărui trup se odihnește în această bazilică. Și în numele acestei uniri au mărturisit, adesea cu sângele sau cu persecuția, credința lor. În parte acum reduși, ca număr și ca forțe, dar nu ca credință, chiar din războaie și din intoleranță, acești frați și surori ai noștri rămân puternic prinși de un simț al catolicității care nu exclude, ci dimpotrivă implică, recunoașterea specificului lor.

În scurgerea istoriei ei au fost uneori mai puțin înțeleși de noi, occidentalii, care, în unele epoci, i-am judecat și am decis ce anume din ceea ce ei, descendenți ai apostolilor și ai martirilor, credeau era sau nu era fidelă față de teologia autentică (adică a noastră), în timp ce frații lor ortodocși, consangvini și părtași de aceeași cultură, liturgie și mod de a simți ființa și acțiunea lui Dumnezeu, îi considerau fugiți de acasă, pierduți la propria origine și asimilați unei lumi considerate atunci în mod reciproc incompatibile.

Papa Francisc, care ne-a învățat să iubim diversitatea și bogăția exprimării a tot ceea ce este uman, astăzi cred că tresaltă văzându-ne împreună pentru rugăciune pentru el și pentru mijlocirea lui. Și noi încă o dată ne angajăm, în timp ce mulți dintre ei sunt constrânși să părăsească țările lor antice, care au fost Țara Sfântă, pentru a salva viața și a vedea o lume mai bună, să ne sensibilizăm, așa cum a voit papa al nostru, pentru a-i primi și a-i ajuta în țările noastre ca să păstreze specificul aportului lor creștin, care este parte integrantă a faptului de a fi Biserică catolică.

În ochii și la inima fraților și surorilor noștri din Orient a fost mereu îndrăgit să păstreze paradoxul incredibil al evenimentului creștin: pe de o parte mizeria de a fi păcat, pe de altă parte milostivirea infinită a lui Dumnezeu care ne-a pus alături de tronul său ca să împărtășim chiar și ființa sa, prin ceea ce cu marele episcop și învățător Sfântul Atanasiu, pe care Biserica îl amintește astăzi, definesc "divinizare".

Liturgia lor este în întregime împletită de această uimire. Și astfel, de exemplu, în acest timp liturgic, tradiția bizantină repetă fără sfârșit această experiență inefabilă, spunând, cântând și comunicând celorlalți: "Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le". Și repetă asta constant, ca și cum ar face să intre asta în inima proprie și a celorlalți.

Tot această uimire o exprimă și liturgia armeană, rugându-se cu cuvintele acelui sfânt Grigore din Narek pe care chiar Papa Francisc a voit să-l înscrie printre învățătorii Bisericii și pe care tradiția l-a făcut parte integrantă din eucologia euharistică: "Noi te implorăm, Doamne, păcatele noastre să fie consumate de foc așa cum acelea ale profetului au fost consumate de cărbunele aprins oferit lui cu cleștele, așa încât în toate milostivirea ta să fie proclamată așa cum dulceața Tatălui a fost vestită prin Fiul lui Dumnezeu, care l-a condus pe fiul risipitor să se întoarcă la moștenirea paternă și le-a condus pe prostituate la fericirea drepților în împărăția cerurilor. Da, și eu sunt unul dintre ei: primește-mă și pe mine ca și pe ei, ca unul care are nevoie de marea ta iubire față de omenire, eu care trăiesc prin harurile tale."

Iată numai două exemple ale forței vibrante cu care emoția inimii se amestecă în Orient cu luciditatea minții pentru a descrie imensa noastră sărăcie mântuită de infinitatea iubirii lui Dumnezeu.

Dragi confrați cardinali, în timp ce sunt tot mai apropiate zilele în care vom fi chemați să-l alegem pe noul Papă, să punem pe buzele noastre invocarea Duhului Sfânt pe care un mare părinte oriental, sfântul Simeon Noul Teolog, a scris-o la începutul imnurilor sale: "Vino, lumină adevărată; vino, viață veșnică; vino, mister ascuns; vino, comoară fără nume; vino, realitate inefabilă; vino, persoane de neconceput; vino, fericire fără sfârșit; vino, lumină fără apus; vino, așteptare infailibilă a tuturor celor care trebuie să fie mântuiți. Vino, tu care a dorit și dorește sufletul meu mizerabil. Vino, tu, singurul, la mine, singur, pentru că tu vezi că eu sunt singur; pentru ca, văzându-te în veci eu, mort, să trăiesc; posedându-te pe tine, eu, sărac, să fiu mereu bogat și bogat mai mult decât regii; eu care mâncând și bând din tine și îmbrăcându-mă în fiecare clipă în tine, să trec din deliciu în deliciu la bunurile inexprimabile, pentru că tu ești orice bine și orice glorie și orice deliciu și ție îți aparține gloria, o, sfântă, consubstanțială și dătătoare de viață Treime, Tată, Fiu și Duh Sfânt (...) acum și pururea în vecii vecilor. Amin".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat