Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Interviu inedit al Papei Francisc acordat postului de televiziune ESNE - El Sembrador, Nueva Evangelización

Petru. Nu un conducător, ci un păstor

Încrederea totală în Dumnezeu, conștiința că este slab și păcătos, o nouă chemare adresată preoților de a fi în slujba tuturor, admirația față de martirii contemporani și preocuparea pentru migranți: sunt câteva din temele tratate de Papa Francisc dialogând la "Sfânta Marta" în 2021 cu Noel Díaz, fondator al asociației de credincioși "El sembrador, Nueva Evangelización" - ESNE, care vestește cuvântul lui Dumnezeu prin televiziune și radio. Publicăm o traducere a noastră din spaniolă a interviului, care ar fi trebuit să fie inclus într-un documentar, în care pontiful meditează despre textele biblice ale dialogurilor dintre Isus și apostolul Petru.

Astăzi dumneavoastră sunteți succesorul acestui om numit Simon. Ce anume vă amintește această Scriptură, Sanctitate?

Atâtea lucruri! Că Isus îl cheamă pe Simon în mijlocul poporului, nu-l separă de popor. Sunt atâția oameni și Isus predică, iar oamenii merg să-l asculte pe Isus, pentru că sunt însetați de cuvântul lui Dumnezeu. Și Isus vorbește ca unul care are autoritate.

Primul, Isus îi cheamă mereu pe preoții săi din popor, în mijlocul poporului. Dacă Petru ar fi uitat de originile sale, ar fi trădat planul lui Isus, ar fi întemeiat o elită. Nu! Păstorul trebuie să stea cu oile. Pentru aceasta este păstor.

Al doilea, semnele pe care le săvârșește Isus, nu numai autoritatea cuvântului său. a să aibă încredere în el, săvârșește acea miracol minunat, și nimeni nu se aștepta la asta. Unde este Isus, se simte forța sa; și Petru, când se va îndoi, când nu va avea forța, își va aminti de asta, de miracol, că Domnul este capabil să schimbe lucrurile.

Ce face Petru când vede că Isus face asta? Îngenunchează în fața lui, se simte nimic, umil, recunoaște că este limitat, că este păcătos. "Doamne, îndepărtează-te de mine, pentru că sunt un păcătos." Și acolo Isus ajunge unde vrea să ajungă.

Drumul lui Petru este să stea cu poporul pentru a-l asculta pe Domnul. Să iasă să pescuiască după porunca Domnului și să săvârșească acest miracol.

Al treilea, a recunoaște puținătatea sa, faptul că este nimic, și a-i spune Domnului: "Îndepărtează-te, pentru că sunt un păcătos." "Pentru că ești așa, păcătos, pentru că m-ai urmat, te voi face acum pescar de oameni." Acesta este al patrulea pas.

Când Isus îl unge, episcop, preot, îl unge pentru că este păstor. Nu-l unge pentru a-l promova, ca să fie conducătorul unui oficiu. Nu-l unge ca să organizeze țara politic. Nu. Îl unge pentru a fi păstor... și [Petru] lasă toate.

Și cum vă simțiți dumneavoastră luând locul lui Petru?

Simt că Domnul însoțește, că el este cel care alege, el este cel care a început această istorie. Cu mine a început-o el, m-a trimis el, m-a însoțit el. Și în pofida infidelităților mele, pentru că sunt un păcătos ca Petru, el nu mă abandonează. Atunci simt că se îngrijește de mine.

Noel Díaz introduce lectura biblică în care Isus îi întreabă pe discipoli ce spun oamenii că este el. Apoi Petru îl recunoaște public ca Mesia.

Acolo Isus începe cu un sondaj, vrea să asculte. Și spune: "Ce spun oamenii despre mine?". "Spun că ești un profet, că ești Ioan Botezătorul, care a înviat." După ce a întrebat ce spun oamenii, Isus îi întreabă pe ei: "Dar voi?", adică îi interpelează. Isus ni se adresează nouă interpelându-ne: "Ce spui despre tine însuți, ce spui despre mine?". Este dialogul cu Isus. Ne cheamă pe nume.

Și Petru deja se făcuse observat drept conducătorul, pentru că Isus îi spusese în prima zi, când l-a cunoscut și i-a schimbat numele: "Ești Simon, dar vei fi numit Petru." Îl pusese ca piatră de sprijin al grupului. Și Petru face acea mărturisire de credință, intră complet în joc. Să ne imaginăm scena de a spune unei persoane: "Tu nu ești nici Tițius, nici Caius, tu ești Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu." Dacă dumneavoastră spuneți asta cuiva, vă duc la spitalul de nebuni, spun că v-ați pierdut mințile. El a intrat complet în joc, iar Isus explică de ce a avut curajul de a intra în joc: "Pentru că ceea ce ai spus nu ți-a revelat nicio știință, ci Tatăl prin Duhul său." Și atunci când îl vede pe Petru că intră astfel în joc, îl confirmă în numele său: "Tu Simon, fiul lui Iona, care ești piatră, pe această piatră voi zidi Biserica mea." Pe fragilitatea unui om care are soliditatea unei pietre în măsura în care se sprijină pe cuvântul lui Isus. Când se îndepărtează de cuvântul lui Isus, este ca oricare alt om, nu are soliditatea pietrei. Pentru aceasta îl alege, pentru că are soliditatea pietrei.

Petru rămâne uimit de ceea ce îi spune Isus: "Asta ți-a revelat Tatăl meu." Și atunci Isus spune: "Ei bine, să știți că eu acum voi merge la Ierusalim și acolo mă așteaptă lucruri urâte. Mă vor judeca, mă vor ucide, mă vor răstigni, dar voi învia."

Atunci Petru, care deja se simte un pic șeful grupului, îl cheamă deoparte. Spune evanghelia: "Doamne, te rog, asta nu." Și Isus, care îl lăudase pe Petru, care îi spusese: "Tu ești receptacolul revelației Tatălui meu", îl ceartă. Îi spune: "Departe de mine, satană!", cea mai rea insultă. De ce? Pentru că vrea să-l îndepărteze de la drumul crucii. Aceasta este marea corectare adusă primului papă, lui Petru.

Și nouă, papilor, Isus, dacă uneori ne îndepărtăm de planul său de mântuire, ne spune: "Acesta nu este drumul meu, este drumul Satanei". De ce? Pentru că suntem păcătoși și putem să ne îndepărtăm. Istoria ne arată unii papi care au preferat un drum diferit, chiar dacă niciodată, niciodată nu au greșit în credință. Este adevărat, niciodată, chiar dacă au trăit o viață lumească.

Și când [Petru] greșește în credință, spune: "Nu, acesta este al Satanei. Drumul meu este crucea." Adică, încrederea mea este pusă în cuvântul lui Isus care îmi dă fermitate când mă alege și îmi dă o palmă când greșesc.

Este foarte greu uneori a înfrunta provocările și atacurile lumii seculare, dar sunt sigur că este mai dureros a înfrunta atacurile din interior. Și asta spune "Tu ești Petru". Dumneavoastră acum sunteți succesorul lui Petru și, chiar dacă vor veni toate aceste atacuri, forțele nu vor birui, spune cuvântul lui Dumnezeu.

Care forțe spune că nu vor birui? Ce spune Isus?

Forțele răului.

Ale răului, ale iadului! Adică, atunci când se pune speranța nu în revelația Tatălui, nici în alegerea lui Isus, ci în alte mijloace, în bani, de exemplu. "Noi ne simțim bine, pentru că avem banii." Să ne imaginăm un preot, un episcop care spune: "Biserica noastră merge bine, avem laici care ne dau bani, și merge înainte." A nu pune speranța acolo, pentru că altminteri te vei prăbuși. Sunt forțe ale iadului, nu sunt forțele revelației Tatălui.

Pe Isus l-au insultat, l-au răstignit, și dacă i-au făcut asta lui, cine sunt eu ca să nu-mi facă asta mie? Dacă l-au tratat astfel pe Învățătorul, oricare dintre discipoli, oricare dintre voi, nu trebuie să fie papă, nu cere altceva. Atâția martiri în Biserică ne învață asta.

Noel Díaz îl lasă să reacționeze la textul din In 21, în care Isus îl întreabă pe Petru dacă îl iubește, pentru a-l confirma după aceea în misiunea sa, dar și pentru a-i spune că drumul nu va fi ușor.

O confirmare și o promisiune. Când Petru l-a mărturisit, Isus îi promisese că porțile iadului nu vor birui, că va rămâne trainic până când va fi pe piatră. Aici îl confirmă de trei ori. Petru se întristează, pentru că își amintește de cele trei ori când l-a renegat, și atunci se întristează, iar la sfârșit Domnul îl confirmă pentru a treia oară. Îi spune oare: "De acum încolo nu ți se va întâmpla nimic rău, acum vei avea toată puterea, acum vei avea toți banii, acum oamenii te vor urma"? Îi spune oare asta? Nu! Îi spune: "Mergi înainte, pentru că atunci când vei fi bătrân vei merge unde nu vei vrea, te vor duce unde nu vei vrea, te vor despuia și vei sfârși ca și mine, răstignit." Domnul îi promite lui Petru drumul său, drumul crucii, drumul dăruirii totale, drumul de a pune încrederea numai în el.

Este interesant că atunci când Petru mărturisește că Isus este Fiul lui Dumnezeu - forța Duhului Sfânt îl face să mărturisească asta - după aceea pierde orientarea. Și când Isus vorbește despre cruce, încearcă să-l convingă despre contrariul. Petru cade într-o gândire lumească și aici se întâmplă același lucru. Isus îi spune asta, el acceptă, [Petru] atunci se întoarce spre Ioan și întreabă: "Doamne, deja că este aici, ce va fi cu el?". Este Petru bârfitor, Petru care uită în acel moment de ceea ce Domnul i-a spus pentru a face o bârfă despre un altul.

Așa suntem, dar Domnul se îngrijește de noi cu puterea sa, și atunci când trebuie să înfruntăm martiriul, ne însoțește cu mâna sa. Și cu privire la martiriu, aș vrea să închei vorbind despre martirii de astăzi. Există mai mulți martiri astăzi decât la începutul Bisericii. Martiri creștini, martiri care numai pentru faptul de a fi creștini, sunt decapitați și care îl mărturisesc pe Isus. Martiri care stau în închisoare, pentru că l-au mărturisit pe Isus. Sunt frați ai noștri! Este Biserica martirilor. Aceasta este Biserica aceea care triumfă, nu Biserica aceea care are bani în bănci. Aceasta este cea care triumfă, Biserica martirilor, a mărturiei. Pentru că martiriu înseamnă mărturie. Am menționat pe cei care își dau viața, dar și acel bărbat, acea femeie care muncește în fiecare zi pentru a-i educa pe copiii săi în viața creștină și pentru a le da mărturie, este un martir. "Nu, părinte, cum adică este martir dacă nu l-au ucis?" Nu, martir înseamnă martor. Martiriu este mărturie, este traducerea termenului grec. Orice martor al lui Isus este martir, adică dă mărturie. Și duce și el înainte Biserica.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și rugați-vă pentru mine, vă rog.

Noel Díaz cere binecuvântarea pentru toți.

Și vouă tuturor, care vedeți și ascultați această conversație, vă urez ca Domnul să vă deschidă inima și să facă să intre acolo cuvântul său. De aceea vă binecuvântez din toată inima. Vă binecuvântez. Vă dau binecuvântarea mea ca părinte, ca frate mai mare, ca slujitor al vostru al tuturor. Să vă binecuvânteze Dumnezeu Atotputernicul, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Și vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc.

Noel Díaz cere o a doua binecuvântare pentru migranți: "Toate acestea îi reprezintă pe migranți, le-am spus lor că voi cere binecuvântarea dumneavoastră."

Gândindu-mă la migranți, la cei care au trebuit să părăsească propria patrie, care sunt primiți de atâția oameni buni sau oameni indiferenți, care sunt pe drumul exilului, departe de propria patrie, care simt nostalgia prietenilor, a familiei, a frumuseții patriei: lor tuturor le dau binecuvântarea mea în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

(După L'Osservatore Romano, 2 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat