|
© Vatican Media |
Papa Francisc și întoarcerea la izvoarele Conciliului
În cursul celor doisprezece ani ai săi de pontificat, așa cum unii au observat uneori, Papa Francisc a părut că vorbește mai puțin despre Conciliul al II-lea din Vatican față de predecesorii săi imediați. Și asta nu datorită vreunei forme de uitare, ci pur și simplu pentru că ultimul Conciliu a fost, în același timp, busola de neînlocuit pentru a se orienta și matca naturală în care să facă să curgă magisteriul succesorului lui Petru venit "aproape de la capătul lumii". Dacă papii precedenți, de la Paul al VI-lea la Benedict al XVI-lea, au trăit personal lucrările adunării și au trebuit să conducă tranziția grea în anii turbulenți ai contestării, trebuind înainte de toate să explice și după aceea să și apere Conciliul, Francisc a fost primul dintre episcopii de Roma care a trăit în întregime viața sa sacerdotală și episcopală în epoca conciliară.
A regăsi coordonatele de fond ale magisteriului său, și legătura lor cu izvoarele Conciliului, este ceea ce a făcut cu un parcurs limpede și profund Stefania Falasca - redactor autoritar de la Avvenire și observator de cursă lungă, care l-a cunoscut pe Jorge Mario Bergoglio încă din timpurile în care era arhiepiscop de Buenos Aires - în cartea "Francisc. Calea maestră" (Edizioni San Paolo). Un volum prețios pentru a percepe liniile portante ale învățăturii lui Francisc pe ruta conciliară: urcarea la izvoarele evangheliei, o misionaritate reînnoită, sinodalitatea ca stil și formă constitutivă a Bisericii și a comuniunii sale, slujirea în sărăcie și dialogul cu contemporaneitatea, căutarea unității cu frații creștini, dialogul interreligios, căutarea păcii.
Lucrarea punctuală a lui Falasca face să se înțeleagă înainte de toate, grație și unui interviu pe care autoarea l-a luat fostului cardinal arhiepiscop de Buenos Aires la Aparecida în 2007, cu ocazia Conferinței Episcopatului Latinoamerican, care era viziunea eclezială a viitorului episcop de Roma. Cardinalul Bergoglio a contribuit la redactarea documentului final unde reiese o abordare pastorală centrată pe o Biserică misionară, săracă pentru săraci, deschisă la milostivire și gata să iasă din sine pentru a-l întâlni pe celălalt. Toate sunt teme care vor constitui firul roșu al pontificatului.
Din paginile volumului reiese așadar cu claritate care a fost busola Papei Francisc. "Nu sunt eu - a afirmat papa în interviul luat de Falasca pentru Avvenire în noiembrie 2016 -. Acesta este drumul de la Conciliu care merge înainte, care se intensifică. Eu urmez Biserica. Nu am dat nicio accelerare. În măsura în care mergem înainte, drumul pare să meargă mai rapid". Urmarea magisteriului conciliar și aplicarea sa deplină au fost trăite de pontif ca un parcurs natural: "Eu urmez Biserica". Sunt cuvinte, în simplitatea lor, revelatoare ale privirii sale asupra naturii Bisericii și asupra slujirii lui Petru.
Prin opt "căi maestre" ale Conciliului și tot atâtea capitole de aprofundare, Falasca inserează gesturile, cuvintele, învățăturile papei argentinian pe urma constituțiilor conciliare Lumen gentium și Gaudium et spes, urcând până la Evangelii nuntiandi a lui Paul al VI-lea și la documentul deja citat de la Aparecida, bază a primei exortații apostolice a lui Francisc, Evangelii gaudium (2013). Pentru Francisc, explică autoarea cărții, a urma Biserica pe urma Tradiției care de la Conciliu merge înainte "a însemnat să reia tout court și a duce înainte moștenirea Conciliului al II-lea din Vatican care «a fost o recitire a evangheliei în lumina culturii contemporane»". A însemnat "să redescopere natura constitutivă a Bisericii, «medicamentul milostivirii», și să cheme la o convertire misionară a întregului popor al lui Dumnezeu în sinodalitate și în slujirea adusă celor săraci". A însemnat "să parcurgă calea pe care Biserica este chemată să meargă: dialogul. Așadar să parcurgă o perspectivă eclezială și ecleziologică, pentru că atunci când se spune dialog, în Biserică, se spune colloquium salutis, adică fidelitate față de Cristos în Ecclesiam suam, așa cum este descris în enciclica lui Paul al VI-lea, care indică «pe ce căi trebuie Biserica să îndeplinească astăzi mandatul său»".
A însemnat să ducă înainte datoria ecumenismului: "De când a fost promulgat decretul conciliar Unitatis redintegratio, în urmă cu peste cincizeci de ani, și s-a redescoperit fraternitatea creștină bazată pe unicul botez și pe aceeași credință în Cristos, drumul pe calea căutării unității a mers înainte cu pași mici și mari și a dat roadele sale. Continui să urmez acești pași", a spus Francisc. A însemnat să reia și să continue în perspectiva din Nostra aetate, "declarația despre relațiile Bisericii cu religiile necreștine", și să ducă înainte fraternitatea universală descrisă de Conciliu. A însemnat să ducă înainte la literă și dialogul cu celelalte religii și să le considere în slujba fraternității universale pentru pacea în lume. În sfârșit, a însemnat pentru primul papă care asumă numele sfântului din Assisi, sfântul păcii, "să acționeze neîncetat pentru căutarea păcii după modelul lui Cristos", scrie Falasca, usque ad finem, până la sfârșit, până în ultima clipă. "Astfel - afirmă autoarea cărții - a dus înainte căile de neșters prin care Biserica își îndeplinește astăzi mandatul său, căile unui magisteriu care pe ruta Conciliului în urma Tradiției a marcat timpul nostru".
Andrea Tornielli
(După Vatican News, 2 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu