Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vatican: Celebrarea euharistică în a șasea din cele nouă zile de doliu. Omilia card. Víctor Manuel Fernández (1 mai 2025)

Joi, 1 mai 2025, la ora 17.00, în bazilica vaticană, a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, în a șasea zi din cele nouă zile de doliu. La celebrare a fost invitată îndeosebi Capela Papală. Concelebrarea a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Víctor Manuel Fernández, fost prefect al Dicasterului pentru Doctrina Credinței. Publicăm în continuare omilia pe care rostit-o în cursul Sfintei Liturghii:

În acest Paște Cristos ne spune: "Tot ce-mi mie Tatăl, va veni la mine... Voința sa este ca să nu pierd nimic din ceea ce mi-a dat". Ce dulceață imensă au aceste cuvinte.

Papa Francisc este al lui Cristos, îi aparține lui, și acum când a părăsit acest pământ este pe deplin al lui Cristos. Domnul l-a luat pe Jorge Bergoglio cu sine încă de la botezul său și de-a lungul întregii sale existențe. El este al lui Cristos, care a promis pentru el plinătatea vieții.

Știți cu câtă duioșie vorbea despre Cristos Papa Francisc, cum se bucura de numele dulce al lui Isus, ca bun iezuit. El știa bine că este al său și cu siguranță Cristos nu l-a lăsat, nu l-a pierdut. Aceasta este speranța noastră pe care o celebrăm cu bucurie pascală sub lumina prețioasă a acestei Evanghelii de astăzi.

Nu putem ignora că celebrăm și ziua muncitorilor, care erau atât de mult la inima Papei Francisc.

Amintesc o înregistrare video pe care a trimis-o cu timp în urmă pentru o reuniune de antreprenori argentinieni. Le spunea lor: "Nu voi înceta să fac referință la demnitatea muncii. Cineva m-a făcut să spun că propun o viață fără trudă sau că disprețuiesc cultura muncii". De fapt, unii necinstiți au spus că Papa Francisc îi apăra pe leneși, pe trântori, pe delincvenți, pe puturoși.

Dar el insista: "Imaginați-vă dacă se poate spune asta despre mine, un descendent al piemontezilor, care nu au venit în această țară cu dorința de a fi susținuți, ci cu o mare voință de a-și sufleca mânecile și de a construi un viitor pentru familiilor". Se vede că îl supăraseră.

Deoarece pentru Papa Francisc munca exprimă și hrănește demnitatea ființei umane, îi permite să dezvolte capacitățile sale, îl ajută să mărească relațiile, îi permite să se simtă colaborator al lui Dumnezeu pentru a se îngriji și a îmbunătăți această lume, îl face să se simtă util societății și solidar cu cei dragi ai săi. Iată pentru ce munca, dincolo de trude și de dificultăți, este un parcurs de maturizare umană. Și pentru aceasta a afirmat că munca "este cel mai bun ajutor pentru un sărac". Mai mult, "nu există sărăcie mai rea decât aceea care privează munca și demnitatea muncii".

Merită de amintit cuvintele sale în călătoria la Genova. Acolo susținea că "în jurul muncii se edifică întregul pact social" și că atunci când sunt probleme cu munca "democrația este cea care intră în criză". Apoi relua cu admirație ceea ce spune Constituția italiană în articolul 1: "Italia este o republică democratică, întemeiată pe muncă".

În spatele acestei iubiri față de muncă există o convingere puternică a Papei Francisc: valoarea infinită a fiecărei ființe umane, o demnitate imensă care nu trebuie pierdută niciodată, care în niciun caz nu poate fi ignorată sau uitată.

Dar fiecare persoană este așa de mult demnă și trebuie să fie așa de mult luată în serios, încât nu este vorba numai de a-i da lucruri, ci de a o promova. Adică, să poată dezvolta tot binele pe care îl are în sine, să-și poată câștiga pâinea cu darurile pe care i le-a dat Dumnezeu, să poată dezvolta capacitățile sale. Astfel fiecare persoană este promovată în toată demnitatea sa. Și aici munca devine așa de importantă.

Acum atenție, spunea Francisc. Un alt lucru sunt unele discursuri false despre "meritocrație". Pentru că una este a evalua meritele unei persoane și a răsplăti eforturile sale. Altceva este falsa "meritocrație", care ne face să credem că au merite numai cei care au avut succes în viață.

Să aruncăm o privire la o persoană care s-a născut într-o familie bună și a fost în măsură să crească bogăția sa, să ducă o viață bună cu o casă frumoasă, mașină, vacanțe în străinătate. Totul merge bine. A avut norocul să crească în condițiile corecte și a făcut acțiuni merituoase. Astfel, cu capacitățile și timpul a construit o viață foarte confortabilă pentru sine și pentru copiii săi.

În același timp, unul care muncește cu brațele sale, cu merite egale sau mai mari datorate eforturilor și timpului pe care l-a investit, nu are nimic. Nu a avut norocul de a se naște în același context și, oricât ar transpira, reușește cu greu să supraviețuiască.

Vă relatez un caz pe care nu-l pot uita: un tânăr pe care l-am văzut de mai multe ori aproape de casa mea la Buenos Aires. Îl găseam pe stradă, desfășurând munca sa, care era să adune cartoane și sticle pentru a alimenta familia sa. Când mergeam dimineața la universitate, când mă întorceam, chiar și noaptea îl găseam muncind. Odată l-am întrebat: "Dar câte ori muncești tu?". A răspuns: "Între 12 și 15 ore pe zi. Pentru că am mai mulți copii de întreținut și vreau ca să aibă un viitor mai bun decât al meu".

Atunci l-am întrebat: "Dar când stai cu ei?". Și a răspuns: "Trebuie să aleg, ori stau cu ei, ori le aduc de mâncare". Cu toate acestea, o persoană bine îmbrăcată care trecea pe acolo i-a spus: "Mergi și muncește, leneșule!". Aceste cuvinte mi s-au părut de o cruzime și o vanitate oribile. Dar acele cuvinte se află ascunse și în spatele altor discursuri mai elegante.

Papa Francisc a lansat un strigăt profetic împotriva acestei idei false. Și în diferite conversații îmi spunea: uite, ne fac să credem că cea mai mare parte a săracilor sunt așa pentru că nu au "merite". Pare că este mai demn cel care a moștenit atâtea bunuri decât cel care a făcut munci grele toată viața fără a reuși să economisească ceva și nici să-și cumpere o casă mică.

Pentru aceea afirma în Evangelii gaudium că în acest model "nu pare să aibă sens a investi pentru ca aceia care rămân în urmă, cei slabi sau cei mai puțin înzestrați să-și poată croi un drum în viață" (EG 209).

Întrebarea care revine este mereu aceeași: Cei mai puțin înzestrați nu sunt persoane umane? Cei slabi nu au aceeași demnitate a noastră? Cei care s-au născut cu mai puține posibilități trebuie doar să se limiteze să supraviețuiască? Nu există pentru ei posibilitatea de a avea o muncă aptă să le permită să crească, să se dezvolte, să creeze ceva mai bun pentru copiii lor? De răspunsul pe care-l dăm la aceste întrebări depinde valoarea societății noastre.

Dar permiteți-mi să-l prezint și pe Papa Francisc ca un muncitor. El nu numai că vorbea despre valoarea muncii, ci toată viața sa a fost unul care trăia misiunea sa cu mare efort, pasiune și compromis. Pentru mine a fost mereu un mister să înțeleg cum putea suporta, chiar fiind un om mare și cu diferite boli, un ritm de muncă așa de exigent. El nu numai că muncea dimineața cu diferite reuniuni, audiențe, celebrări și întâlniri, dar și toată după-amiaza. Și mi s-a părut cu adevărat eroic că el cu forțele foarte puține pe care le avea în ultimele sale zile s-a făcut puternic pentru a vizita o închisoare.

Nu că nu putem să-l luăm ca exemplu, pentru că el niciodată nu-și lua câteva zile de vacanțe. La Buenos Aires, vara, dacă nu găseai un preot cu siguranță îl găseai pe el. Când era în Argentina nu ieșea niciodată la cină, la teatru, la plimbare sau la vizionarea unui film, nu-și lua niciodată o zi complet liberă. În schimb noi, ființe normale, nu am putea rezista. Dar viața sa este un stimulent pentru a trăi cu generozitate munca noastră.

Însă ceea ce vreau să arăt este până la ce punct a înțeles el că munca sa era misiunea sa, munca sa de fiecare zi era răspunsul său la iubirea lui Dumnezeu, era expresia preocupării sale pentru binele celorlalți. Și pentru aceste motive munca însăși era bucuria sa, alimentul său, odihna sa. Experimenta ceea ce spune prima lectură pe care am ascultat-o: "Nimeni din noi nu trăiește pentru sine".

Să cerem pentru toți muncitorii, care uneori trebuie să muncească în condiții mai puțin plăcute, pentru ca să poată găsi modul de a trăi munca lor cu demnitate și speranță, și pentru ca să primească o retribuție care să le permită să privească înainte cu speranță.

Dar în această Liturghie, cu prezența Curiei Vaticane, să ținem cont că și noi în Curie muncim. De fapt, suntem muncitori care respectăm un orar, care desfășurăm îndatoririle care ne-au fost încredințate, care trebuie să fim responsabili și să ne străduim și să ne sacrificăm în activitățile noastre.

Responsabilitatea muncii este și pentru noi în Curie un drum de maturizare și de realizare ca și creștini.

În sfârșit, lăsați-mă să amintesc iubirea Papei Francisc față de Sfântul Iosif, acel muncitor puternic și umil, acel tâmplar dintr-un mic sat uitat, care cu munca sa se îngrijea de Maria și de Isus.

Și amintim și că atunci când Papa Francisc avea o problemă mare, punea o bucățică de hârtie cu o rugăciune sub imaginea Sfântului Iosif. Așadar să-i cerem Sfântului Iosif ca în cer să-i dea o îmbrățișare puternică iubitului nostru Papa Francisc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat