Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Prezbiteral

În vederea analizării unor probleme pastorale și administrative, după cum erau informați în convocarea trimisă anterior, membrii Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași au fost invitați să participe la întâlnirea ordinară de primăvară, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, județul Neamț, miercuri, 30 aprilie 2025, începând cu ora 10.00. Au participat Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar, și 33 dintre membri.

Discuțiile au urmat, în general, structura propusă în documentul de convocare:

1. Salutul episcopului. Rugăciune pentru Papa Francisc și evanghelia zilei proclamată de părintele cancelar

2. Planul pastoral diecezan, evaluare și propuneri pentru viitor - pr. Daniel Iacobuț

3. Jubileul Speranței: la Roma și în dieceză (cele trei biserici jubiliare) - pr. Daniel-Cătălin Romila, OFMConv.

4. Comunicări din partea episcopului Iosif Păuleț

5. Luări de cuvânt: sugestii, propuneri din partea preoților

6. Ora medie, Regina coeli, agapa fraternă

Astfel, la început, Preasfințitul Iosif Păuleț a amintit că suntem adunați în numele lui Isus. El ne ține uniți. Este ultima întâlnire din mandatul de cinci ani al prezentului Consiliu Prezbiteral, deoarece în toamnă se va începe cu o formulă nouă. PS Iosif Păuleț a spus, că la finalul întâlnirii, părinții decani pot lua amintiri cu o imagine și o rugăciune pentru Papa Francisc, care a fost înmormântat recent.

Ajunși la tema "Planul pastoral trienal: evaluare și propuneri", pr. Daniel Iacobuț și-a structurat prezentarea în patru puncte. La primul punct, "Ce funcționează?", s-a subliniat că este eficace un parcurs pe mai mulți ani și că în acest fel se ajunge la stabilizarea noțiunii de "an pastoral" cu un început propriu. Au fost apreciate catehezele episcopului și transmiterea lor prin radio, televiziune, internet. Datorită planului trienal s-a realizat ascultarea reciprocă în elaborarea ideilor și proiectelor pastorale. Temele cu impact direct asupra vieții Bisericii au fost "Familia lui Dumnezeu" și "Discipoli misionari". La punctul doi, "Ce nu funcționează?", s-a amintit că au existat și teme care par prea complicate sau abstracte. Este de eficientizat lanțul de comunicare între păstori, credincioșii din nucleul parohiei și credincioșii de la marginea vieții parohiei. Unii au remarcat suprapunerea unor teme propuse la nivel universal cu cele propuse la nivel local. Au existat așteptări nerealiste cu privire la materiale catehetice sau la scopul planului pastoral. La punctul trei, "Ce oportunități există?", s-a amintit de faptul că o echipă lărgită și incluzivă aduce roade pastorale bune. În vizitele pastorale ale episcopului Iosif Păuleț, acesta a remarcat nevoia de ascultare și dialog între preoți-credincioși și nevoia de concentrare asupra calității vieții pastorale, prin implicarea cât mai mare a laicilor. Se apreciază comunicarea tot mai amplă prin mijloacele media și prin instrumente de lucru tot mai diversificate folosite pentru acțiunile catehetice și caritative. La ultimul punct, "Cum îmi imaginez o dieceză mai vie și mai misionară peste trei ani?", s-a reliefat nevoia de redescoperire a pasiunii pentru credință și Biserică și a unei griji mai mari pentru binele spiritual și uman al credincioșilor. Este oportun să se urmărească creșterea calității grupurilor de sprijin în viața de credință (asociații, grupuri biblice, liturgice, caritative etc). S-a insistat asupra adaptării modului de transmitere a credinței la nevoile oamenilor de azi.

Tema propusă pentru următorul trieniu este "Înflăcărați de iubirea lui Cristos", iar motoul biblic este "Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum?" (Lc 24,32). Obiectivul principal este integrarea virtuților teologale cu sacramentele inițierii creștine pentru o intensificare a adeziunii la Cristos și la evanghelie. Temele propuse pentru următorii trei ani sunt: 2025-2026: Euharistia, hrana speranței și a comuniunii; 2026-2027: Mirul, focul iubirii și al curajului; 2027-2028: Botezul, izvorul vieții și al credinței. Toate aceste teme sunt doar propuneri deocamdată, propuneri care au fost înaintate spre discuții și analiză, cerându-se și opinia participanților la consiliu.

La tema următoare, părintele Daniel-Cătălin Romila, OFMConv., paroh de Cacica și rector al sanctuarului marian, a vorbit despre importanța pelerinajului în Anul Jubiliar, relatorul intitulându-și intervenția "Pelerinajul, drum al speranței în anul jubiliar 2025". S-a prezentat istoria pelerinajelor și a practicii indulgențelor. Părintele relator a evidențiat că prin indulgențe se iartă pedeapsa meritată pentru păcate. Pelerinajul are o legătură strânsă cu caritatea, cu faptele bune, dar și cu spovada, adică cu partea liturgică.

Jubileul nu este o obligație și nici o inițiativă de circumstanță, ci un timp de reînnoire spirituală. Pr. Daniel Romila a propus preoților să încurajeze pelerinajele la cele trei biserici jubiliare din dieceză, dând exemplul parohiilor care au vizitat fie biserica jubiliară cea mai apropiată, fie toate bisericile jubiliare, cu diferitele categorii de persoane din parohie.

Au urmat comunicările din parte episcopului Iosif Păuleț. Preasfințitul Iosif a mulțumit tuturor pentru participarea la consiliile prezbiterale de pe durata mandatului de 5 ani. Apoi ne-a invitat ca pe durata Conclavului de la Vatican să ne unim în rugăciune cu Biserica universală, invocând lumina Duhului Sfânt asupra cardinalilor. La următorul punct episcopul Iosif a specificat că urmează alegerile prezidențiale și că nu ține de identitatea preotului să se implice în campania electorală.

Preasfințitul Petru Sescu a spus că există deja în dieceză practica întrajutorării între parohii. Parohiile mici pot fi ajutate prin fondul de solidaritate la care pot contribui parohiile mai mari din dieceză. Este bine să existe un fond de solidaritate excepțional și centralizat la Episcopie.

În continuare, Preasfințitul Iosif Păuleț a spus că apreciază preoții care știu să se apropie cu respect și blândețe față de toți credincioșii, apoi a recomandat preoților care sunt mutați dintr-o parohie să pregătească credincioșii din timp, urmărind întotdeauna binele lor sufletesc. Apoi Preasfințitul Iosif a abordat tema sfințirii mormintelor.

La ora 11.15 a fost o pauză și apoi s-au reluat discuțiile.

În intervențiile de după pauză s-au abordat următoarele teme: jubileul preoților, al ministranților, al bolnavilor și al asociațiilor mariane; situația structurilor de primire de la sanctuarul de la Cacica; sfințirea mormintelor; fondul de solidaritate pentru parohiile sărace; promovarea vocațională și importanța Colegiului Catolic de la Bacău; idoneitatea nașilor în contextul românesc; transferul preoților și pregătirea credincioșilor pentru schimbările de parohi; situația inventarului parohiilor și procesele verbale de predare primire.

Cancelaria episcopală




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat