|
© Vatican Media |
Vatican: Celebrarea euharistică în a cincea din cele nouă zile de doliu. Omilia card. Leonardo Sandri (30 aprilie 2025)
Miercuri, 30 aprilie 2025, la ora 17.00, în bazilica vaticană, a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, în a cincea zi din cele nouă zile de doliu. La celebrare a fost invitată Capela Papală. Concelebrarea a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Leonardo Sandri, vice-decan al Colegiului Cardinalilor. Publicăm în continuare omilia pe care Eminența Sa cardinalul Leonardo Sandri a rostit-o în cursul Sfintei Liturghii:
Venerabili frați cardinali,
Surori și frați în Domnul!
1. Cristos a înviat! Cu încă și mai mult emoție într-o celebrare de mijlocire cum este cea a celor nouă zile de doliu, cântăm Aleluia Pascal, acea cântare care a răsunat din glasul diaconului "Nuntio vobis gaudium magnum quod est Alleluia", și în această bazilică ce mai înainte cu puține clipe înainte de Priveghere a fost vizitată de Sfântul Părinte Francisc. În mod credem inconștient el se pregătea să treacă o altă Mare Roșie, o altă noapte pe care Învierea lui Cristos ne permite s-o numim fericită, noaptea despre care este spus "et nox sicut dies illuminabitur".
Peste câteva zile, cardinalul protodiacon va folosi o formulă asemănătoare, anunțând Bisericii și lumii gaudium magnum că avem un nou papă: pornind de la experiența pascală a lui Cristos găsește sens slujirea succesorului lui Petru, chemat în fiecare timp să trăiască cuvintele pe care tocmai le-am ascultat în Evanghelie: "Iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi!". Petru îi întărește pe frații în credință că Răstignitul este Cel Înviat, Cel Viu pentru totdeauna. Celebrarea celor nouă zile de doliu pentru pontiful răposat constituie din partea diferitelor categorii și apartenențe săvârșirea unui rit de mijlocire creștină: în mod ideal, și în acest mod succesorul lui Petru ne convocă pentru a ne întări, exact pentru ca să reînnoim mărturisirea noastră de credință în învierea trupului, în iertarea păcatelor, și a celor unui om devenit pontif, și în reînnoirea conștiinței că unitatea istoriei fiecărei persoane este în mâinile lui Dumnezeu.
2. Astăzi părinții cardinali sunt cei chemați să participe la cele nouă zile de doliu, aproape o etapă centrală a acestui drum eclezial, adunându-se în rugăciune ca un Collegium și încredințând Domnului pe cel ai cărui primi colaboratori și sfătuitori au fost, sau cel puțin au încercat să fie așa, în Curia Romană ca în diecezele din toată lumea. Însă în mod ideal fiecare dintre noi, venerabili frați, poartă persoanele pentru care și cu care este chemat să trăiască slujirea sa: de la Tonga cu Insulele din Pacific la stepele din Mongolia, de la antica Persie cu Teheran la locul de unde a provenit vestirea mântuirii, Ierusalim, de la locurile pe atunci înfloritoare de creștinism și acum locuință a unei mici turme, în unele cazuri marcat de martiriu, ca Marocul și Algeria, numai pentru a cita câteva coordonate ale geografiei pe care Sfântul Părinte a voit s-o schițeze în acești ani convocând consistorii frecvente. În toate aceste locuri și continente, ca în acele spații de legătură care sunt oficiile din Secretariatul de Stat și din Curia Romană, ca succesori ai apostolilor suntem chemați în fiecare zi să ne amintim și să trăim cu conștiința că "a domni înseamnă a sluji", ca Învățătorul și Domnul, care este în mijlocul nostru ca acela care slujește.
3. De fapt, unul din titlurile pe care tradiția îl atribuie episcopului de Roma este cel de Servus Servorum Dei, iubit de Sfântul Grigore cel Mare încă de când era numai diacon, pentru a aminti acest adevăr constant: liturgia ne amintește asta în semnele exterioare, când în celebrările mai solemne îmbrăcăm sub ornat tunica, amintire a datoriei noastre de a rămâne mereu diaconi, adică servitori. A trăit asta Papa Francisc, alegând diferite locuri de suferință și singurătate pentru a face spălarea picioarelor în timpul Sfintei Liturghii in Coena Domini, dar și punându-se în genunchi și sărutând picioarele liderilor din Sudanul de Sud, implorând darul păcii, cu același stil consider de mulți scandalos, dar puternic evanghelic, cu care Sfântul Paul al VI-lea la 4 decembrie în urmă cu cincizeci de ani în Capela Sixtină s-a pus în genunchi sărutând picioarele lui Meliton, mitropolit de Calcedon. Tradiția Bisericii, dragi confrați cardinali, ne subîmparte în trei ordine: episcopi, preoți și diaconi, dar toți suntem chemați oricum să slujim, mărturisind evanghelia usque ad effusionem sanguinis, așa cum am jurat în ziua creării de cardinal și este semnificată de purpura pe care o îmbrăcăm, oferindu-ne pe noi înșine, colegial și individual, ca primi colaboratori ai succesorului fericitului apostol Petru.
4. Prima lectură, luată din cartea Faptele Apostolilor, ne duce tocmai în afara cenacolului din Ierusalim, unde sunt adunați iudei care provin din toate națiunile care sunt sub cer. Petru este cel care ia cuvântul pentru a justifica tot ceea ce s-a petrecut: apostolii nu sunt beți și nu delirează, dimpotrivă tocmai pentru că erau impregnați de acea sobria ebrietas a Duhului, așa cum va fi numită mai târziu de literatura patristică, pot să fie înțelese și de popoare diferite, fiecare în propria limbă. Este semnificativ că în cele nouă zile de doliu a fost aleasă această lectură: cu siguranță este cu referință la apostolul Petru, fiind primul său discurs, însă contextul este cel al Rusaliilor tocmai petrecut. Referința temporală pe care Luca o indică este cea "când a sosit ziua Rusaliilor". Ce anume înseamnă acest a sosit? Este în același timp un a ajunge la capăt, în același timp o ajungere la plinătate și pentru aceasta a demara un nou început. Evanghelistul folosește aici același verb pe care l-a folosit în capitolul 9 din Evanghelie, când, după schimbarea la față, coborând de pe munte, "când s-au împlinit zilele înălțării sale", Isus s-a îndreptat cu hotărâre spre a merge la Ierusalim, unde aveau să se împlinească Scripturile care se refereau la el așa cum a amintit după aceea discipolilor rătăciți pe drumul spre Emaus. După întâlnirea Schimbării la Față, drumul spre realizarea profețiilor în Paște la Ierusalim; după Paște așteptarea Duhului la Rusalii, cu plinătatea darului Duhului începutul Bisericii. Noi trăim trecerea între încheierea vieții succesorului lui Petru, Papa Francisc, și împlinirea promisiunii așa încât cu noua revărsare a Duhului Biserica lui Cristos să poată continua drumul său în mijlocul oamenilor cu un nou păstor. Dar ce profeție se împlinește la Rusalii? Ceea ce pericopa liturgică a omis, dar care era atât de îndrăgită și atât de citată de Papa Francisc, conținută în capitolul al treilea din Ioel: "Voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre, bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni... Oricine va invoca numele Domnului va scăpa". Iubitului nostru Sfânt Părinte îi plăcea să repete asta pentru a vorbi despre întâlnire și despre dialog între generații, despre necesitatea ca bătrânii să relateze visele lor tinerilor, și în același timp ca aceștia cu energia lor și viziunea lor să știe cu ajutorul lui Dumnezeu să le traducă în realitate. "Nu există viitor fără această întâlnire între bătrâni și tineri; nu există creștere fără rădăcini și nu există înflorire fără vlăstare noi. Niciodată profeție fără amintire, niciodată amintire fără profeție; și mereu să ne întâlnim". Într-un fel Papa Francisc lasă acest cuvânt și Colegiului Cardinalilor, compus din tineri și din mai bătrâni, în care toți să se poată învățați de Dumnezeu, să intuiască visul pe care el îl are cu privire la Biserica sa și să încerce să-l realizeze cu entuziasm tânăr și reînnoit.
5. În bula de convocare a Jubileului, Papa Francisc a indicat o viziune, un vis la care deja trebuie să ne pregătim și care va fi încredințat noului pontif: "acest An Sfânt va orienta drumul spre un alt eveniment fundamental pentru toți creștinii: de fapt, în 2033 se vor celebra cei două mii de ani ai Răscumpărării împlinită prin pătimirea, moartea și învierea Domnului Isus. Astfel suntem în fața unui parcurs marcat de mari etape, în care harul lui Dumnezeu precedă și însoțește poporul care merge zelos în credință, activ în caritate și perseverent în speranță (cf. 1Tes 1,3). Spiritual, vom deveni toți pelerini pe străzile din Țara Sfântă, la Ierusalim, pentru a proclama lumii de la Sfântul Mormânt - sperând să putem face asta cu toți frații și surorile pe care un unic botez care i-a consacrat - "Domnul a înviat cu adevărat și i s-a arătat lui Simon!".
6. Doamne, ți-l încredințăm pe slujitorul tău, Papa Francisc, pentru ca tu să-l poți umple acum de bucurie în prezența ta și îți cerem harul să împlinești viziunea sa pentru o Biserică ce vestește misterul lui Cristos, Răstignit și Înviat! Marie, Maica lui Dumnezeu și Maica Bisericii, să mijlocească prin rugăciunea sa pentru cel care atât de mult a voit să fixeze privirea ta iubitoare, și acum se odihnește în bazilica dedicată ție. Așa să fie.
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu