|
© Vatican Media |
Mons. Fisichella: Persoanele cu dizabilități, martori ai adevăratei iubiri creștine
Umbrele deschise și atâtea pălărioare pentru a se proteja de soarele de primăvară, tricouri colorate pentru a identifica grupul la care se aparține. Este scenariul din Piața "Sfântul Petru" unde marți, 29 aprilie 2025, sute de persoane cu dizabilități, însoțite de cei din familie și de caregiver, iau parte la Jubileul lor și la cateheza Monseniorului Rino Fisichella, fost pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare. Salutul în limbajul mimico-gestual deschide acest moment de rugăciune și de reflecție la care iau parte persoane care vin din 95 de țări: din Japonia, din Bolivia, din Statele Unite și din multe altele. "Întreaga lume - afirmă arhiepiscopul - astăzi este aici în Piața «Sfântul Petru»".
Speranța, o flacără de reînsuflețit
Este Jubileul persoanelor cu dizabilități, este Jubileul speranței, acea speranță, afirmă Fisichella, care însoțește pe fiecare la trezire, de care nu ne dăm seama dar care conduce întreaga viață. O flacără de reînsuflețit, care alimentează mintea și inima. Speranța adevărată și nelegată de lucrurile efemere, amintește prelatul, are fața lui Isus din Nazaret, prin urmare invitația este aceea de a merge împreună cu el, lăsându-ne conduși de cuvântul său, de a da mărturie cu gesturile și alegerile de viață pentru că el este speranța pentru toți, nimeni exclus.
Slăbiciunea, instrument pentru a iubi mai mult
"Voi sunteți în inima Bisericii", afirmă Monseniorul Fisichella, referindu-se la persoanele mai vulnerabile, fragile și slabe care adesea nu au atenția cuvenită. "În slăbiciune - explică el - trebuie să găsim vocația noastră în Biserică, slăbiciunea este un instrument pentru a iubi și mai mult. Faceți din dizabilitate forța iubirii care se dăruiește tuturor, nimeni mai mult decât voi nu poate da mărturie despre iubirea creștină".
Creativi și bucuroși
Invitația arhiepiscopului este de a nu ne întoarce în cealaltă parte: "Prea mult timp ați fost în umbră, acesta este momentul de a reînsufleți speranța", pentru că aceia care trăiesc o slăbiciune sunt martori ai iubirii lui Cristos. Prelatul relatează după aceea istoria unui copil născut într-o familie nobilă în 1013 în Suedia. Un copil cu dizabilități și diform care este încredințat unei comunități de călugări. Cel mic se numea Herman, nu reușea să vorbească, nici să scrie, dar frații oricum l-au primit cu afect. A învățat latina, greaca, matematica, muzica și chiar araba, apoi a murit din cauza unei pleurite. "Știți de ce v-am relatat această istorie?", întreabă Fisichella, "pentru că Herman a scris Salve Regina", o rugăciune de credință născută de la un copil cu dizabilități care "a experiment ce era adevărata speranță, adevărata credință și iubirea față de Maria, mama milostivirii". Pentru aceasta, conclude Fisichella, nu trebuie să ne lăsăm niciodată învinși, "deveniți mai creativi, bucuroși, capabili de a comunica speranța care este înlăuntrul vostru". În sfârșit, cântul coral, chiar în onoarea lui Herman, Salve Regina în toate limbile persoanelor prezente în Piață.
Martori ai îngrijirii și iubirii
După momentul de rugăciune, spațiul pentru câteva mărturii. Din Kerala, în India, printr-o înregistrare video, Monseniorul Mar Jose Pulickal, episcop al Eparhiei de Kanjirapally, relatează experiența de la "Angels' village", inițiativă care oferă oportunități de instruire, formare și reabilitare pentru peste două sute de copii cu dizabilitate mentală. Alessio Carparelli și Barbara Racca, părinți ai doi copii de 22 și 15 ani, ambii cu autism grav, amintesc suferința trăită în momentul descoperirii dizabilității copiilor lor. "A sfărâmat proiectul nostru de familie - relatează Alessio - am cerut ajutor, am învățat să reproiectăm viața noastră, să trăim din nou și nu să mai supraviețuim". Barbara exprimă speranța sa: ca fiecare să reușească să-l privească pe celălalt fără grabă, oferind un zâmbet, "să nu alergăm mereu în cotidianitate și în muncă, să ne oprim mereu".
Annamaria, Mario, Raffaele și Lavinia relatează istoriile lor, toți vin din Parohia "Sfinții Martiri din Uganda" din Roma. Annamaria are 20 de ani, studiază la universitate, explică faptul că a pierdut-o pe sora sa Eliana, cu dizabilități, câțiva ani în urmă. Este sinceră, hotărâtă, ține să spună că acolo pe esplanada de la "Sfântul Petru" drept catehetă și nu ca una din familia unuia cu dizabilități. Are clar în cap că includerea unui adult este adesea caracterizată de milă sau de asistență; aceea a unui copil este primire, prietenie precum și iubire. Astfel invită să-i creștem pe copii împreună, cu sau fără dizabilități, pentru că numai crescând împreună se poate schimba privirea. Este emoționantă și experiența lui Raffo, care nu vorbește, dar are vocea Laviniei. Are 13 ani, în mărturia sa relatează că pare straniu, dar înțelege, observă, pricepe. Relatează despre frumusețea parohiei sale, despre Papa Francisc și despre pantofii negri pe care-i purta până la sfârșit, semn al dedicării sale pentru ceilalți. "Și eu ca și el - scrie el - aș vrea să uzez pantofii mei pentru a-i ajuta pe ceilalți".
Benedetta Capelli
(După Vatican News, 29 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu