|
© Vatican Media |
Conclav 2025: Un colegiu universal cu 135 de cardinali electori. Europa conduce, dar se schimbă echilibrul
Vor fi 135 cardinalii electori chemați, începând din 7 mai 2025, să-l aleagă pe al 267-lea succesor al lui Petru. Este vorba de numărul oficial stabilit în ajunul conclavului, excluzând eventuale absențe personale. Doi cardinali au informat deja că nu vor participa din motive de sănătate. Europa, cu 53 de membri, menține o poziție predominantă, adică 39% din colegiu, dar conclavul din 2025 se anunță drept cel mai universal din istoria recentă. Crește numărul tinerelor Biserici din Asia și Africa, în timp ce America se confirmă o realitate dinamică și variată, capabilă să interpreteze provocările modernității. Italia continuă să fie țara cu numărul cel mai mare de electori: 17 cardinali, adică 12,6% din total. Urmează Statele Unite, cu 10 electori, și Brazilia, cu 7. La nivel continental, după Europa se situează Asia cu 23 de electori (17%), Africa având 18 (13,3%), America de Sud cu 17 (12,6%), America de Nord cu 16 (11,8%) și Oceania și America Centrală cu 4 electori fiecare (3%).
Un colegiu reînnoit. Colegiul se prezintă profund reînnoit: 80% dintre cardinalii electori (108 din 135) au fost creați de Papa Francisc. Numai 22 poartă semnătura lui Benedict al XVI-lea și 5 cea a lui Ioan Paul al II-lea. Colegiul oglindește astfel evoluția geografică și eclezială imprimată în timpul pontificatului lui Francisc, cu o reprezentare mai mare de Biserici în creștere. Vârsta medie a cardinalilor electori se atestă în jur de 72 de ani, în linie cu aceea a conclavurilor precedente. Cel mai tânăr are 45 de ani, în timp ce cel mai bătrân are 79. Ambii vor putea vota, pentru că excluderea are loc numai la împlinirea celor 80 de ani. Trebuie amintit că, deși sunt 135 cardinalii care au drept de vot, doi au informat deja că nu vor participa din motive de sănătate.
Un conclav planetar. O realitate curioasă se referă la distanța geografică: cardinalul care va veni de cel mai departe provine din Oceania, mai precis din Melbourne. Este demonstrarea însemnătății realmente planetare a conclavului. În pofida numărului mic de electori (numai 4), Oceania dă mărturie despre prezența catolică la marginile extreme ale lumii locuite. Și distribuirea teritorială oferă idei interesante. Unele țări europene, ca Belgia, Croația, Bosnia, Lituania, Suedia, Serbia, Olanda și Ungaria, vor fi reprezentate de un singur cardinal. O situație care evidențiază răspândirea geografică amplă a Bisericii și în contexte de minoritate. În Asia ies în evidență Filipine și India, în timp ce în Africa prezența este mai echilibrată, subîmpărțită între diferite țări în creștere demografică și eclezială rapidă.
Scăderea europeană. Europa, care reprezintă astăzi 39% din colegiu, înregistrează o diminuare semnificativă față de conclavurile precedente: în 2005 cardinalii europeni erau circa 50% din electori (58 din 115), au urcat la 52% în 2013 (60 din 115). Este semnul unei Biserici care, fără a renega propriile rădăcini istorice, recunoaște cu realism baricentrul misionar mutându-se spre sudul și estul lumii. Următorul conclav va fi marcat, așadar, de o pluralitate de voci: de la America Latină la periferiile africane, de la metropolele asiatice la vechile centre europene. Acest mozaic de experiențe ecleziale și culturale, sub acțiunea Duhului Sfânt, va conduce alegerea noului pontif. O alegere care, încă o dată, va fi chemată să vorbească întregii lumi.
Riccardo Benotti
(După Agenția SIR, 30 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
Geografia, vârsta, ordinele călugărești: cine sunt cardinalii chemați să-l aleagă pe noul papă