|
© Vatican Media |
Congregație generală, pr. Ogliari: Conclavul să fie deschis către libertatea Duhului
Conclavul să nu fie un "loc închis cu cheia" (așa cum spune termenul însuși), ci un "cenacol" deschis larg spre lumea întreagă, în care să prevaleze "libertatea Duhului" care "reîntinerește, purifică, creează". Este auspiciul exprimat de abatele benedictin de la "San Paolo fuori le mura", pr. Donato Ogliari, care marți dimineață, 29 aprilie 2025, în Aula nova a Sinodului, a ținut meditația inițială a celei de-a șasea Congregații generale. Au luat parte cardinalii veniți la Roma în vederea conclavului, care va începe la 7 mai și va trebui să-l aleagă pe succesorul Papei Francisc. Duhul, a dorit abatele, să fie "protagonistul principal" al dialogurilor, al "dinamicelor, uneori dialectice" care caracterizează "orice consens uman", pentru ca "să aprindă mințile și să lumineze ochii", pentru "binele Bisericii și al lumii întregi".
Un moment crucial pentru Biserică
În deschiderea meditației, pr. Ogliari a evidențiat cum, "într-un moment așa de plin de consecințe pentru Biserică", așa cum este cel al alegerii pontifului, este necesar de a recompune sufletul, mintea, inima în jurul persoanei lui Isus: de fapt, el este cel pe care "Biserica este chemată să-l vestească și să-l mărturisească lumii". Și dacă "în centrul misiunii" nu ar fi Cristos, atunci Biserica ar fi numai "o instituție rece și sterilă". De aici, îndemnul benedictinului de "a se repoziționa" în fiecare zi pe această certitudine, pentru că numai așa va fi posibil să se evite să "fim devorați de lingușirile lumii și de căile ușoare de fugă pe care ea ni le prospectează". Cristos, a adăugat pr. Ogliari, să fie respirație, busolă și stea polară a Colegiului Cardinalilor.
A fi deschiși, curajoși și profetici
În același timp, abatele de "San Paolo fuori le mura" a amintit importanța de a învăța de la Isus blândețea și umilința, iubirea milostivă și compătimitoare: de fapt, o Biserică înrădăcinată astfel este "deschisă, curajoasă, profetică", "urăște cuvinte și gesturi violente", se face glas al celui care nu are glas. O Biserică înrădăcinată în Cristos, a continuat el, este "maestră de fraternitate", inspirată din respect, din dialog, din "cultura întâlnirii și din construirea de punți, și nu de ziduri, așa cum a invitat mereu Papa Francisc să facem".
A continua să-i privim pe cei din urmă ai pământului
Mamă, și nu mamă vitregă, departe de autoreferențialitate, gata să ajungă la acei "frați și surori în umanitate" care nu face parte din ea, Biserica înrădăcinată în Cristos este mai ales aceea care pune în centru rebutații, săracii, dezmoșteniții, cei din urmă. În această privință, pr. Ogliari s-a oprit asupra "categoriei teologice" introduse de regretatul Papa Bergoglio, conform acelei sărăcii, mai înainte de a fi o problemă sociologică și etică, este "o problemă care interesează doctrina". Pentru aceasta, benedictinul s-a declarat sigură că Biserica "nu va înceta să continue să țină ochii și inimile deschise larg asupra celor din urmă de pe pământ", visând "și ceea ce pare imposibil".
Drumul sinodal: participare și reînnoire
Apoi îndemnându-i pe cei prezenți să "se supună scrutinului Duhului" pentru a purifica inimile de tot ceea ce "nu intră în colimator cu gândirea lui Cristos", pr. Ogliari a amintit importanța unității și a comuniunii Bisericii, înțelese ca "unitate plurală și comuniune diversificată", în care alteritatea este văzută ca "o posibilitate de confruntare respectuoasă și dialogică, de căutare de drumuri creative" de parcurs împreună. De aici a reieșit reflecția despre "drumul sinodal" care - a spus pr. Ogliari - alături de "vreo perplexitate sau staționare", a produs oricum "participare și reînnoire în fiecare colț al lumii". În această optică, abatele benedictin a îndemnat la "o întărire rodnică" între Biserica drept instituție ierarhică și Biserica drept credincioși laici, ambele esențiale pentru construirea unei Biserici drept comuniune. În această perspectivă, drumul sau procesul sinodal poate face eficace misiunea Bisericii în societate, demarând cercuri virtuoase între comuniune, participare și misiune însăși.
Provocările Bisericii în lume
Apoi pr. Ogliari a dedicat spațiu amplu din meditația sa provocărilor Bisericii în lume, citând schimbarea antropologică, războaiele fratricide, autocrațiile și naționalismele, liberalismele post-capitaliste bazate pe simplul profit, devastarea creației, riscurile legate cu noile tehno-științe, migrațiile și "incapacitatea politicii de a găsi soluții care să respecte principiul sacru al primirii, solidarității și includerii": secularizarea "pătrunsă și invazivă" mai ales din societățile occidentale. Toate răscruci, a subliniat abatele, în fața cărora Biserica este chemată să continue "fără teamă" calea dialogului, "intensificat de Papa Francisc pe toate fronturile", deoarece este "element constitutiv al misiunii" ecleziale.
Provocările din interiorul Bisericii
Pr. Ogliari nu a evitat să facă referință și la provocările din interiorul Bisericii, cum ar fi "plaga purulentă" a abuzurilor, rarefierea vocațiilor sacerdotale și călugărești, căutarea de noi limbaje pentru omul de astăzi, rolul femeii, riscul clericalismului și a birocratizării slujirii sacerdotale. A aminti asta, a adăugat el, nu este "autocompătimire sterilă", ci stimulent de a nu uita niciodată și "binele imens pe care Biserica îl face la orice latitudine", și acolo unde a mărturisi credința creștină comportă "ostracism sau moarte". De aici, invitația de a vedea, între pliurile atâtor răni, "prezența vie a Celui Înviat" care însoțește Biserica sa și printre dificultățile istoriei.
Răbdare și speranță
Apoi benedictinul a recurs la o altă imagine pentru a reprezenta Biserica: aceea a atelierului unui olar, adică Domnul. De fapt, el plăsmuiește lutul pentru a crea ceva "frumos și semnificativ" și cu lucrarea sa răbdătoare învață "să perseverăm, să nu ne pierdem cumpătul, să nu capitulăm" în fața eșecurilor. În fond, așa cum învăța Papa Bergoglio, răbdarea "are mult de-a face cu speranța", pentru care este fie fiică fie sprijin. În această optică, a adăugat pr. Ogliari, "o Biserică ce știe să aibă răbdare este o Biserică ce știe să spere, pasionată de viitor", din care Dumnezeu vine în întâmpinarea omenirii.
Modelul Sfintei Ecaterina de Siena
În sfârșit, în ziua în care în Italia și în Europa este sărbătoarea liturgică a Sfintei Ecaterina de Siena, abatele de "San Paolo fuori le mura" i-a invitat pe cardinali să privească la aceea care - "nebună de iubire față de Cristos" - s-a străduit neîncetat "pentru reforma și unitatea Bisericii, pentru pace și pentru papa".
Isabella Piro
(După Vatican News, 29 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu