|
© Vatican Media |
La 7 mai începutul conclavului
"Extra omnes". Formula istorică în latină care marchează începutul încuierii cu cheia a Capelei Sixtine va fi rostită de maestrul celebrărilor liturgice pontificale miercurea viitoare, 7 mai. Aceasta este ziua de început al conclavului. Data a fost stabilită în dimineața de luni, 28 aprilie 2025, de cei circa 180 de cardinali prezenți (puțin peste o sută electorii) reuniți în a cincea congregație generală în Vatican.
"Extra omnes", așadar. "Afară toți" cei care nu sunt admiși la reuniunea cardinalilor chemați să-l aleagă pe următorul pontif al Bisericii universale. Cardinalii electori, sub optzeci de ani de vârstă, vor fi izolați de restul lumii în interiorul casetei de artă și istorie care este Capela Sixtină până la fumul alb și la acel "Habemus Papam", cealaltă formulă latină foarte vestită rostită de la Loja Binecuvântărilor de cardinalul protodiacon pentru a vesti lumii alegerea noului papă.
Nicio previziune a încheierii, desigur, și chiar între cardinalii electori există unii care-și doresc un conclav scurt, luând în considerare și Jubileul aflat în desfășurare, unii care, în schimb, prevăd timpuri mai lungi așa încât să permită celor din conclav "să se cunoască mai bine", Francisc agregând, în cele zece consistorii ale sale, la Colegiul Cardinalilor purpure din fiecare colț al globului.
Normele din Universi Dominici Gregis
Timpul pentru începutul conclavului este stabilit de normele din constituția apostolică a lui Ioan Paul al II-lea, Universi Dominici Gregis, actualizată de Benedict al XVI-lea cu Motu Proprio din 11 iunie 2007, și cu acela mai recent din 22 februarie 2013. Conform constituției, conclavul - din latină cum clave adică închis cu cheia - începe între a cincisprezecea și a douăzecea zi de la moartea papei, după Novendiale, cele nouă zile de celebrări pentru pontiful răposat. Mai în detaliu, din momentul în care Scaunul Apostolic este în mod legitim vacant, cardinalii electori prezenți trebuie să aștepte cincisprezece zile întregi pe cei absenți, până la un maxim de douăzeci de zile, dacă există motive grave. Cu Motu Proprio Normas nonnullas se lasă, de altfel, Colegiului Cardinalilor facultatea de a anticipa începutul conclavului dacă este constatată prezența tuturor electorilor.
În aceste zile încă sunt așteptați la Roma cardinalii care provin din zonele mai îndepărtate din lume. În Cetatea Eternă vor fi cazați la Casa "Sfânta Marta", Domus vaticană unde Francisc a decis să trăiască renunțând la apartamentul papal.
Liturghia "pro eligendo Pontifice" și procesiunea spre Capela Sixtină
În dimineața de miercuri, 7 mai, vor concelebra toți solemna Liturghie "pro eligendo Pontifice", celebrarea euharistică prezidată de decanul Colegiului Cardinalilor care îi va invita pe confrați să meargă după-amiază spre Capela Sixtină cu aceste cuvinte: "Toată Biserica, unită cu noi în rugăciune, invocă în mod constant harul Duhului Sfânt, pentru ca să fie ales de noi un demn păstor al întregii turme a lui Cristos".
Așadar, de aici procesiunea sugestivă în veșmânt coral spre Capela Sixtină a lui Michelangelo, în interiorul căreia cardinalii vor intona imnul Veni, creator Spiritus și vor depune jurământul. Capela Sixtină va fi pregătită cu bănci pentru scrutine și soba unde vor fi arse buletinele de vot. Pentru a-l alege pe papa va fi necesară o majoritate calificată de două treimi. Sunt prevăzute patru scrutine pe zi, două dimineața și două după-amiază, și după a 33-a sau a 34-a votare, oricum, se va trece direct, și obligatoriu, la balotaj între cei doi cardinali care au primit cel mai mare număr de voturi în ultima votare. Însă și în acest caz va fi mereu necesară o majoritate de două treimi. Cei doi cardinali rămași în cursă nu vor putea participa activ la vot. Dacă pentru un candidat voturile ajung la două treimi dintre votanți, alegerea pontifului este validă din punct de vedere canonic.
Alegerea noului papă
La acel punct ultimul din ordinul cardinalilor diaconi îl cheamă pe maestrul celebrărilor liturgice și pe secretarul Colegiului Cardinalilor. Nou-alesul este întrebat: Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem? (Accepți alegerea ta canonică drept suveran pontif?) și la răspuns afirmativ, adaugă: Quo nomine vis vocari? (Cum vrei să fii numit?), întrebare la care va răspunde cu numele pontifical. După acceptare se ard buletinele de vot, făcând în așa fel încât din Piața "Sfântul Petru" să se poată vedea clasicul fum alb. La sfârșitul conclavului noul pontif se retrage în "Camera lacrimilor", adică în sacristia Capelei Sixtine, va îmbrăca pentru prima dată veșmintele papale - pregătite în trei talii - cu care se va prezenta mulțimii de credincioși chemați în Piața "Sfântul Petru" de fumul alb.
După rugăciunea pentru noul pontif, și semnul de ascultare al cardinalilor, este intonat Te Deum care marchează sfârșitul conclavului. Apoi anunțarea alegerii, Habemus papam, apariția papei, precedat de crucea procesională, care va împărți solemna binecuvântare Urbi et Orbi.
Salvatore Cernuzio
(După Vatican News, 28 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu