Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul românilor din Spania la Fatima

Pelerinajul este o reproducere în miniatură a drumului nostru spre patria cerească. Mergem pe el persoane care ne cunoaștem sau nu, dar unite de același Creator și de același țel. Scopul unui astfel de pelerinaj este mereu un loc unde Dumnezeu a deschis o poartă între cer și pământ, printr-un fenomen supranatural.

Astfel, în zilele de 26 și 27 aprilie 2025, creștini români din zona Madridului și a Zaragozei ne-am dat întâlnire la Fatima, loc binecuvântat cu aparițiile centrale ale Sfintei Fecioare Maria, pregătite de apariția Îngerului Păcii și însoțite de viziuni ale iadului, ale Sfântului Iosif, ale Pruncului Isus.

Pelerinajul a fost deschis de grupul din Zaragoza, condus de pr. Cristian Ciobancă, în ziua de 25 aprilie, cu vizitarea casei unde s-a născut Sfântul Anton de Padova, alături de alte obiective turistice și spirituale. Pelerinajul se poate organiza și ca experiență individuală sau a unui grup anumit. Ceea ce dă forță și frumusețe unui pelerinaj comun este tocmai conștiința că pe acest pământ grupuri diferite au valori comune - limba, originea, iubirea față de Dumnezeu, față de Sfânta Fecioară, părerea de rău pentru păcatele noastre, aspirația spre o sfințenie mai profundă, spre obținerea ajutorului ceresc pentru nevoile fiecăruia etc. - călătorim în lumina aceluiași Tată, ca frați, spre același cer unic și comun. Iar comuniunea dă putere inclusiv rugăciunilor individuale: e crucea ta, dar nu ești singur pe cale!

Pelerinajul comun a început cu recitarea Căii sfintei cruci, la capătul căreia am putut să cunoaștem/rememorăm aparițiile Îngerului Păcii, exact în locul în care au avut loc, și apariția Sfintei Fecioare în ziua de 19 august 1917. După-amiază a fost un program de spovezi, urmat de Sfânta Liturghie, în capela Învierii. În predică s-au accentuat câteva teme legate de mesajul Fatimei: iubirea îndurerată a Sfintei Fecioare pentru fiii ei și ai Fiului ei care se pierd din cauza păcatelor grave, lipsa de empatie a păcătoșilor, cu durerea pe care o provoacă în inima lui Isus, sporirea rugăciunii bine făcute, ca remediu pentru deconectarea religioasă a sufletului de Creatorul său, și devoțiunea la Inima Neprihănită a Mariei ca formă de "contagiere" de frumusețea sentimentelor Mariei.

Întotdeauna emoționează participarea la rozariul lumânărilor, urmat de procesiune: mii de persoane, cu chipurile timid iluminate de lumânările care le reprezintă credința, ca singure forme de rupere a întunericului într-un fluviu de iubire cerească. Pelerinajul s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie a pelerinului, la ora 11, duminică dimineață.

Acum e timpul ca aceste emoții trăite să se prelungească în viața de fiecare zi.

Pr. Leonard Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-27 aprilie: Pelerinajul românilor din Spania la Fatima




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat