Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vatican: Celebrarea euharistică în a doua din cele nouă zile de doliu. Omilia card. Pietro Parolin (27 aprilie 2025)

La ora 10.30, a II-a duminică a Paștelui sau a Îndurării Divine, în a doua din cele nouă zile de doliu, pe esplanada Bazilicii "Sfântul Petru", a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, prezidată de Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, fost secretar de stat. În a doua din cele nouă zile de doliu au fost invitați în mod deosebit angajații și credincioșii din Cetatea Vaticanului. Erau prezenți și numeroși adolescenți veniți la Roma pentru Jubileul dedicat lor. Conform datelor oficiale, erau prezenți circa 200.000 de credincioși. Publicăm în continuare omilia pe care Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin a rostit-o în cursul celebrării euharistice:

Iubiți frați și surori,

Isus Înviat se prezintă discipolilor săi, în timp ce se aflau în cenacol unde sunt închiși de frică, având ușile încuiate (In 20,19). Starea lor sufletească este tulburată și inima lor este în tristețe, pentru că Învățătorul și Păstorul pe care l-au urmat, lăsând toate, a fost pironit pe cruce. Au trăit lucruri teribile și se simt orfani, singuri, rătăciți, amenințați și lipsiți de apărare.

Imaginea inițială pe care ne-o oferă evanghelia în această duminică poate să reprezinte bine și starea sufletească a noastră a tuturor, a Bisericii și a lumii întregi. Păstorul pe care Domnul l-a dăruit poporului său, Papa Francisc, a terminat viața sa pământească și ne-a părăsit. Durerea pentru plecarea sa, sentimentul de tristețe care ne asaltează, tulburarea pe care o simțim în inimă, senzația de rătăcire: trăim toate acestea, ca apostolii îndurerați pentru moartea lui Isus.

Și totuși, evanghelia ne spune că tocmai în aceste momente de întuneric Domnul vine la noi cu lumina învierii, pentru a lumina inimile noastre. Papa Francisc ne-a amintit asta încă de la alegerea sa și ne-a repetat asta adesea, punând în centrul pontificatului său acea bucurie a evangheliei care - așa cum scria în Evangelii gaudium - "umple inima și viața celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de el sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște bucuria" (nr. 1).

Bucuria pascală, care ne susține în ora încercării și a tristeții, astăzi este ceva ce se poate aproape atinge în această piață; se vede asta imprimată mai ales pe fețele voastre, dragi copii și adolescenți care ați venit din toată lumea ca să celebrați Jubileul. Veniți din atâtea părți: din toate diecezele din Italia, din Europa, din Statele Unite la America Latină, din Africa la Asia, din Emiratele Arabe... cu voi este realmente prezentă întreaga lume!

Vouă vă adresez un salut special, cu dorința de a vă face să simțiți îmbrățișarea Bisericii și afectul Papei Francisc, care ar fi dorit să vă întâlnească, să vă privească în ochi, să treacă prin mijlocul vostru pentru a vă saluta.

În fața multelor provocări pe care sunteți chemați să le înfruntați - amintesc, de exemplu, cea a tehnologiei și a inteligenței artificiale care caracterizează în mod deosebit epoca noastră -, nu uitați niciodată să alimentați viața voastră cu adevărata speranță care are fața lui Isus Cristos. Nimic nu va fi prea mare sau prea angajant cu el! Cu el nu veți fi niciodată singuri, nici abandonați vouă înșivă, nici chiar în momentele cele mai urâte! El vine să vă întâlnească acolo unde sunteți, pentru a vă da curajul de a trăi, de a împărtăși experiențele voastre, gândurile voastre, darurile voastre, visele voastre, de a vedea pe fața celui care este aproape sau departe un frate și o soră de iubit, cărora aveți mult de dat și mult de primit, pentru a vă ajuta să fiți generoși, fideli și responsabili în viața care vă așteaptă, pentru a vă face să înțelegeți ceea ce valorează mai mult în viață: iubirea care toate le înțelege și toate le speră (cf. 1Cor 13,7).

Astăzi, a II-a duminică a Paștelui, duminica il Albis, celebrăm sărbătoarea Milostivirii.

Tocmai milostivirea Tatălui, mai mare decât limitele noastre și decât calculele noastre, este ceea ce a caracterizat magisteriul Papei Francisc și activitatea sa apostolică intensă, împreună cu neliniștea de a o vesti și a o împărtăși cu toți - anunțarea veștii bune, evanghelizarea - care a fost programul pontificatului său. El ne-a amintit că "milostivire" este însuși numele lui Dumnezeu, și, prin urmare, nimeni nu poate pune o limită iubirii sale milostive cu care el vrea să ne ridice și să ne facă persoane noi.

Este important să primim ca pe o comoară prețioasă această indicație asupra căreia Papa Francisc a insistat așa de mult. Și - permiteți-mi să spun - afectul nostru față de el, care se manifestă în aceste ore, nu trebuie să rămână o simplă emoție de moment; moștenirea sa trebuie s-o primim și s-o facem să devină viață trăită, deschizându-ne la milostivirea lui Dumnezeu și devenind și noi milostivi unii față de alții.

Milostivirea ne duce la inima credinței. Ne amintește că nu trebuie să interpretăm raportul nostru cu Dumnezeu și faptul de a fi Biserică după categorii umane sau lumești, pentru că vestea bună a evangheliei este înainte de toate descoperirea că suntem iubiți de un Dumnezeu care are măruntaie de compasiune și de duioșie pentru fiecare dintre noi făcând abstracție de meritele noastre; în afară de asta, ne amintește că viața noastră este împletită din milostivire: noi putem să ne ridicăm după căderile noastre și să privim la viitor numai dacă avem pe cineva care ne iubește fără limite și ne iartă. Și, de aceea, suntem chemați la angajarea de a nu mai trăi relațiile noastre după criteriile calculului sau orbiți de egoism, ci deschizându-ne la dialogul cu celălalt, primindu-l pe cel pe care-l întâlnim de-a lungul drumului și iertând slăbiciunile sale și greșelile sale. Numai milostivirea vindecă și creează o lume nouă, stingând focurile neîncrederii, urii și violenței: aceasta este marea învățătură a Papei Francisc.

Isus ne arată această față milostivă a lui Dumnezeu în predica sa și în gesturile pe care le face; și, așa cum am ascultat, prezentându-se în cenacol după înviere, oferă darul păcii și spune: "Cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate; cărora le veți ține, le vor fi ținute" (In 20,23). Astfel, Domnul Înviat stabilește că discipolii săi, Biserica sa, să fie instrumente ale milostivirii pentru omenire, pentru cei care doresc să primească iubirea și iertarea lui Dumnezeu. Papa Francisc a fost martor luminos al unei Biserici care se apleacă duios spre cel care este rănit și vindecă cu balsamul milostivirii; și ne-a amintit că nu poate exista pace fără recunoașterea celuilalt, fără atenția față de cel care este mai slab și, mai ales, nu poate exista niciodată pace dacă nu învățăm să ne iertăm reciproc, folosind între noi aceeași milostivire pe care Dumnezeu o are față de viața noastră.

Fraților și surorilor, chiar în duminica milostivirii amintim cu afect pe iubitul nostru Papa Francisc. Această amintire este deosebit de vie între angajații și credincioșii din Cetatea Vaticanului, dintre care mulți sunt aici prezenți, și cărora aș vrea să le mulțumesc pentru slujirea pe care o desfășoară zilnic. Vouă, nouă tuturor, lumii întregi, Papa Francisc adresează îmbrățișarea sa din cer.

Ne încredințăm Sfintei Fecioare Maria, față de care el era așa de evlavios legat încât să aleagă să se odihnească în Bazilica "Santa Maria Maggiore". Ea să ne ocrotească, să mijlocească pentru noi, să vegheze asupra Bisericii, să susțină drumul omenirii în pace și în fraternitate. Amin.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat