Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© AFP/SIR
Amintirea Papei Francisc. Cardinalul Semeraro: "Un prieten și un păstor mereu deschis la Duhul"

"Îmi rămân în inimă bogăția sa umană, vivacitatea sufletului și rodnicia spiritualității." Vorbește cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, mulți ani colaborator apropiat al Papei Francisc ca secretar al Consiliului Cardinalilor. În ziua funeraliilor, cardinalul relatează legătura personală cu Bergoglio și reflectează asupra moștenirii spirituale, pastorale și instituționale lăsate de pontif.

Eminență, dumneavoastră l-ați slujit pe Papa Francisc încă din primele zile ale pontificatului său, în calitate de secretar al Consiliului Cardinalilor, dar l-ați cunoscut personal încă din timpurile atentatului la Turnurile Gemene. Ce amintire aveți din acești doisprezece ani?

Efectiv, prima mea întâlnire cu cardinalul Bergoglio a avut loc în primele zile ale celei de-a X-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor (septembrie/octombrie 2001), la care el a intervenit și ca raportor adjunct pentru motivele amintite de dumneavoastră. Acel raport inițial de colaborare s-a transformat treptat în prietenie și în familiaritate, susținute de diferitele întâlniri avute în timpul anilor cu ocazia venirilor sale la Roma, în timp ce eu eram episcop în apropiata Biserică de Albano.

Și înainte de alegerea la Scaunul lui Petru?

Și înainte de începutul conclavului din 2013 am petrecut câteva ore împreună și eu i-am propus să meargă să viziteze Vilele pontificale de la Castel Gandolfo înainte de a se întoarce la Buenos Aires. Nici pe departe nu mă gândeam la o chemare a sa la catedra lui Petru, care în schimb s-a întâmplat.

Apoi cum s-a născut raportul vostru de colaborare mai strânsă?

A fost imediat după cererea sa de a colabora cu el în ceea ce avea să fie "Consiliul de cardinali". Cum să mă dau înapoi? Așadar, la prietenie s-a alătura din nou colaborarea și este ceea ce am avut darul de a trăi până la 14 aprilie, când am avut posibilitatea de a-l întâlni personal pentru ultima dată.

Ce amintire vă rămâne de la acea ultimă întâlnire?

Atunci am văzut în el și personificarea fragilității umane; toate dățile celelalte deschiderea inimii sale. Așadar, în amintire îmi rămân bogăția sa de humanum - și bucuroasă, hilară și bogată în humour -, vivacitatea sufletului său și rodnicia spiritualității sale. O lucrare pe care în 2023 am scris-o despre el este intitulată "Franciscanismul unui papă iezuit". Aș rescri-o.

Papa Francisc a voit ca înmormântarea lui să fie celebrată conform noului Ordo exsequiarum romani pontificis, aprobat de el însuși în 2024, care prevede rituri mai sobre și pastorale. Cum interpretați această alegere?

Acel text ne-a fost trimis de Oficiul Celebrărilor Liturgice în noiembrie 2024. În rescript se citește că însuși Papa Francisc a cerut "să se simplifice și să se adapteze unele rituri în așa fel încât celebrarea înmormântării episcopului de Roma să exprime mai bine credința Bisericii în Cristos înviat, păstor veșnic". A fost o alegere consecventă stilului său pastoral, valabilă pentru oricine și în orice mod a ajuns glasul lui Isus care spune: "Paște oile mele" (In 21,17).

Decizia de a fi înmormântat în Bazilica "Santa Maria Maggiore", și nu în "Sfântul Petru", a provocat multă atenție. Cum apreciați această alegere?

Pentru a spune adevărul, există alți papi înmormântați în acea bazilică mariană. Este o alegere consecventă devoțiunii sale față de Salus populi romani, așa cum este invocată din secolul al XIX-lea acea icoană care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul păstrată acolo.

Există și precedente recente?

Da. Nici Pius al IX-lea (1878) nu este înmormântat în "Sfântul Petru", ci în "Sfântul Laurențiu în afara zidurilor"; precum și Leon al XIII-lea (1903) este înmormântat în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran". Așadar, Francisc nu strică o "tradiție seculară", ci a făcut o alegere, pe care astăzi o citim anunțată în Testamentul din 29 iunie 2022.

Papa Francisc a insistat mereu asupra sinodalității și asupra reformei Curiei. Care este impactul pe care-l lasă asupra Bisericii?

Că structurile Bisericii - și între acestea și Curia Romană - au nevoie de adaptări pentru a răspunde la nevoile timpului mi se pare clar. Constituția apostolică Praedicate evangelium situează reforma "în contextul misionarității Bisericii", în continuitate cu reformele precedente declară intenția sa "de a armoniza mai bine exercitarea slujirii Curiei cu drumul de evanghelizare, pe care Biserica, mai ales în această perioadă, îl trăiește" (Preambul, nr. 3).

Nu este prima dată când se întâmplă?

Și înainte de Francisc au fost "actualizări" și adaptări, mă gândesc mai aproape la Sfântul Paul al VI-lea și la Sfântul Ioan Paul al II-lea. "A evangheliza este harul și vocația proprie a Bisericii, identitatea sa cea mai profundă. Ea există pentru a evangheliza", a scris Paul al VI-lea în Evangelii nuntiandi. Pentru aceasta nu trebuie să ne uimim de noi actualizări. Așadar, de ce să ne uimim dacă pentru aceste motive ar trebui să ne gândim la ipoteza unei noi "actualizări". Încă nu este adevărat, așa cum a spus Francisc în discursul său adresat Curiei Romane din 21 decembrie 2019, că "ceea ce trăim nu este pur și simplu o perioadă de schimbări, ci este o schimbare de epocă"?

Și despre sinodalitate?

Cât privește sinodalitatea, după părerea mea este valabil ceea ce se citește în documentul Comisiei Teologice Internaționale din 2018 care, în lumina izvoarelor normative și a fundamentelor sale teologale, "desemnează înainte de toate stilul deosebit care califică viața și misiunea Bisericii..." (nr. 70). Restul ori este realizare, ori este superfluu și dăunător.

În rolul dumneavoastră de prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, ați cunoscut de aproape spiritualitatea Papei Francisc. Ce aspecte considerați exemplare pentru poporul lui Dumnezeu?

Cât privește tema sfințeniei, îmi revin în amintire cuvintele lui Francisc în nr. 7 din exortația Gaudete et exsultate, și repetate de el de atâtea ori, unde vorbește despre "sfințenia de la ușa de alături". Nu este o simplificare a vieții creștine, ci o trimitere puternică la vocația la sfințenie despre care a vorbit Conciliul Vatican II, care este apoi unica vocație cu adevărat "universală".

Așadar, sfințenia este accesibilă pentru toți?

Da, celelalte vocații ale unui creștin ori se altoiesc pe aceasta, ori nu sunt decât deșertăciune.

Riccardo Benotti

(După Agenția SIR, 26 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat