Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc și Salus Populi Romani, iubirea unui fiu față de Mamă

Într-o scurtă întâlnire cu mass-media, cardinalul Makrickas, arhipăstor coadiutor de la "Santa Maria Maggiore", explică de ce Papa Francisc a ales să fie înmormântat în bazilica liberiană; o indicație inspirată de Născătoarea de Dumnezeu, reprezentată în icoana față de care pontiful era deosebit de evlavios.

Ultima vizită. Aceea mai frumoasă, pentru că depășește toate barierele timpului și spațiului și devine expresie de credință în Înviere. Este aceea pe care o va face sâmbătă, 26 aprilie 2025, Papa Francisc la picioarele lui Salus Populi Romani, icoana mariană pe care tradiția consideră că a fost pictată de Sfântul Luca și care este păstrată în Bazilica Papală "Santa Maria Maggiore". Aici regretatul pontif va fi îngropat, după Liturghia înmormântării prezidată pe esplanada bazilicii vaticane de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor.

Testamentul lui Francisc

Așa cum a indicat în testamentul său, Jorge Mario Bergoglio a ales ca ultimă locuință pământească bazilica zidită conform tradiției în secolul al IV-lea, în timpul pontificatului lui Liberiu. Acestuia din urmă, în vis, Născătoarea de Dumnezeu i-a cerut să se construiască o biserică într-un loc marcat de un eveniment miraculos. Și în dimineața de 5 august 358, în plină vară, o ninsoare a albit colina Esquilino, marcând perimetrul locului de cult.

O sută douăzeci și șase în doisprezece ani de pontificat

O sută douăzeci și șase de vizite făcute de Francisc la Salus Populi Romani în doisprezece ani de pontificat: prima la 14 martie 2013, în ziua de după alegerea ca al 266-lea succesor al lui Petru; ultima la 12 aprilie 2025, în ajunul Săptămânii Sfinte; în mijlocul nenumăratelor omagii înainte și după fiecare călătorie apostolică și cele patru internări la Policlinica "Gemelli", petrecute în 2021, de două ori în 2023 și în sfârșit internarea cea mai lungă, cele 38 de zile petrecute de la 14 februarie la 23 martie din acest an. Aceeași icoană mariană pontiful a voit s-o aibă alături de sine pe esplanada de la Sfântul Petru la 27 martie 2020, în timpul Statio Orbis prezidată în timpul pandemiei de COVID-19.

La răscrucea unui drum

Așadar, la picioarele Fecioarei se va întoarce papa, în acel templu liberian care este cea mai mică din cele patru bazilici papale, unica dedicată Fecioarei, unica nedistrusă vreodată și cea mai veche dedicată ei în Occidentul creștin. Este și cea mai aproape de Gara Termini, răscruce de persoane neîncetat pe cale. O metaforă, într-un anumit mod, a pontificatului lui Bergoglio, mereu "în ieșire" în întâmpinarea aproapelui și descentrat, aproape de "periferiile" geografice și existențiale.

"Trandafirul de aur" din 2023

Aici, în biserica în care a celebrat prima liturghie în noaptea de Crăciun din 1538 Sfântul Ignațiu de Loyola, fondator al Societății lui Isus, la care aparține papa; aici unde este păstrată relicva Leagănului Sacru care l-a primit pe Isus Prunc la naștere; aici de acum încolo se va odihni Jorge Mario Bergoglio. O spusese el însuși în decembrie în urmă cu doi ani, într-un interviu acordat vaticanistei mexicane Valentina Alazraki: "Vreau să fiu înmormântat la Santa Maria Maggiore. Locul este deja pregătit", a afirmat el, subliniind "marea sa devoțiune" față de Fecioară, încă înainte de a fi ales la Scaunul lui Petru. "Când veneam, mergeam mereu acolo duminica dimineața când eram la Roma, stăteam un pic acolo. Există o legătură foarte mare", relata el. O devoțiune filială făcută concretă și printr-un "Trandafir de aur" cu care în 2023 Francisc a voit s-o omagieze pe Salus Populi Romani.

13 mai 2022

Decizia pontifului se maturase în timp: așa cum este prezentat la mass-media de cardinalul Rolandads Makrickas, arhipăstor coadiutor al Bazilicii Liberiene, "totul a început de la o întâlnire pe care am avut-o cu Sfântul Părinte în mai 2022, când între multele teme s-a pus aceea a unei intervenții la structura capelei Pauline". Data acelei întâlniri este o dată mariană prin excelență, la 13 mai, comemorarea Sfintei Fecioare de Fatima. "Cu acea ocazie - a evidențiat cardinalul -, eu i-am spus nu, amintind că papii sunt înmormântați în Sfântul Petru. Însă după o săptămână, m-a rechemat și mi-a comunicat: "Sfânta Fecioară Maria mi-a spus: «Pregătește-ți mormântul.»" Și după aceea a adăugat că era fericit, pentru că "Sfânta Fecioară Maria nu a uitat de mine". "Mi-a spus pur și simplu: «Găsește un loc pentru mormântul meu, pentru că eu vreau să fiu înmormântat în această Bazilică.»"

Aproape de altarul Sfântului Francisc

Pontiful a explicat încă de la început că nu voia să fie înmormântat în interiorul capelei Pauline, care păstrează icoana lui Salus, "pentru că credincioșii care ajung acolo trebuie să-l roage pe Domnul, s-o venereze pe Sfânta Fecioară Maria, nu să privească la mormântul unui papă", a afirmat cardinalul. Pentru aceasta, mormântul a fost pregătit în locul din naosul lateral între Capela Paulină și Capela Sforza, una dintre primele construite în bazilică. "Acest loc părea mai potrivit și pentru un alt motiv - a continuat cardinalul Makrickas -: pentru că alături este și altarul Sfântului Francisc. Astfel, locul părea cu adevărat perfect."

Sub privirea iubitoare a Mariei

Cardinalului, în acea vreme monsenior și comisar extraordinar al Capitulului Liberian, regretatul pontif i-a dat și instrucțiuni pentru a pregăti locul de înmormântare, aceleași prezentate în testament: "Îl preocupa ca mormântul său să fie umil și esențial, simplu cum a fost viața sa - a remarcat Makrickas -. Pentru aceasta va purta numai inscripția numelui său, Franciscus și o reproducere a crucii pectorale pe care obișnuia s-o poarte, cu dimensiuni mărite. Alt detaliu: mormântul este făcut din piatră din Liguria, provenind din ținutul strămoșilor săi", din partea maternă.

Un stil simplu și esențial

"Nu este un mormânt «artistic», ci simplu și esențial - a continuat arhipăstorul coadiutor -. În afară de asta, lespedea care se află deasupra mormântului a rămas: este o lespede istorică, pentru că în epoca medievală se crede că deasupra acelei porți era situată la origine icoana Salus Populi Romani." "În Bazilica Liberiană, a concluzionat cardinalul, se odihnesc alți șapte pontifi, între care primul papă franciscan, Nicolae al IV-lea, primul papă dominican, Pius al V-lea, și acum primul papă iezuit." Ultimul care a fost înmormântat înainte de Bergoglio a fost Clement al IX-lea, în 1669.

Așadar, acum rămășițele pământești ale lui Jorge Mario Bergoglio se vor odihni alături de icoana Mamei Cerești, păzite de privirea sa iubitoare. Chiar în aceste ore, la Roma se desfășoară - deși în modalitate mai sobră, în semn de respect - Jubileul Adolescenților: semn al unei Biserici tinere și pe cale, exact ca aceea voită și iubită de Papa Francisc.

Isabella Piro

(După Vatican News, 25 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat